Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Домашен немайстор - специалист
Здравейте. Бих искал да попитам каква е технологията на шпакловане на стена със сравнително леки неравности. Прегледах въпросната стена с 2.5-метров мастар и "светват" неравности с дълбочина до 3-4 мм.

1. Как да ги премахна тези неравности? Какви инструменти да използвам? Гледам, че някои ползват дълги цикли/ножове, а други обикновени маламашки. Как да нанасям шпакловката и колко ръце горе-долу трябва да се стремя да нанеса? Материалът, който смятам да използвам, е Knauf Gips Finish, но мога да го сменя с друг, ако е необходимо.

2. Всъщност как точно се разбира дали шпаклованата стена е достатъчно права и може да се пристъпи към финалната ръка шпакловка и боядисването? Само визуална проверка достатъчна ли е? Не е необходимо дългият мастар да прилепва плътно към стената, нали така?
nikolov333 - майстор
Най-добре става с въпросния мастар 2.5м, който и без това вече имаш, стига да е с "остър ръб", но е голяма играчка да се изравни идеално.. Примерно, нанасяш тънък слой сатен гипс, понеже стяга бавно и го разнасяш с мастара, докато запълни неравностите. Има си "фатки" при разнасянето и ако стената ти не е в една равнина ще имаш проблем да я изравниш идеално, но у нас съм го правил първо с гипсови майки под отвес и стана перфектно равна, това вече си е висш пилотаж и има смисъл само ако имаш лед осветление по стената за да не изпъкват дефектите по шпакловката, че иначе става грозна картина..
Домашен немайстор - специалист
Да, с мастар наистина ще бъде голяма играчка, а и май няма смисъл. Засега мисля да нанеса 3-4 ръце шпакловка с 60-сантиметрова цикла и се надявам стената да стане задоволително права, поне визуално. Директно лед осветление няма да има.
шоп - майстор
Аз бих ти препоръчал да запълваш с гипсово лепило. Слоеве по 1-2мм. Ако сложиш и мрежа ще е супер.
Мастара трабва да ти е само за ориентир къде да пълниш.

Имай в предвид, че кривините се виждат само в ъглите стена-таван и стена-стена и то ако имаме два цвята.
Много се забелязват кривини и около первазите на вратите и долу при цоклите или первазите. Моя съвет е там да набегнеш с проверка с мастара.

След гипсовото лепило един финиш да кажем с шийтрок и шлайване и си перфектен!
Домашен немайстор - специалист
Това е добра идея, не се бях сетил. Ще направя стените и тавана идеално прави по краищата, а останалата им площ ще е просто шпаклована, макар че сигурно и тя ще стане доста права след 2-3 ръце. :)

Благодаря и на двама ви за помощта!
nikolov333 - майстор
Само внимавай да не "изтървеш момента"с гипсовото лепило, че става на "мрамор", като изсъхне и цикленето му е обречена кауза.. :-D
Домашен немайстор - специалист
Това не го знаех, благодаря за съвета!

Тема "Как се изправят неравности при шпакловка?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: