Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте, живея в нова сграда в София и не си ползвам мазето. Сега реших да си сваля боксовата круша долу и да си тренирам без да преча на съседите. Проблема е, че е почти херметически затворено и е доста влажно. По тавана има капки. Какво мога да направя за да сваля влажността в помещението. Стените са тухлени отгоре с някаква мазилка. Имам един наличен въздуховод или както се води, който мислех да монтирам над вратата като разбия тухлите, но пък се замислих дали не са носещи? Има ли някакви подходящи грундове за запечатка или стенни панели и без това би било доста неприятно ако се надера в мазилката докато тренирам?

Снимки:

https://postimg.cc/gallery/XWTMDhx
KingLin - майстор
Не запечатване а проветрение е нужно. Човек (пък особено при тренировки) отделя страшно много влага и ако помещението не се проветрява не само че се овлажнява повече ами и качеството на въздуха се влошава. Идеята с проветрението и въздуховода ти е добра а притеснението относно носещата стена може да се елиминира като се погледнат конструкциите на сградата. МИсля че имаше някакъв начин да се видят дори и за по-стари сгради но не съм запознат как. Отделно си мисля че щом от сега има толкова влага(дали е конденз или теч не е ясно) освен проветрението може и влагоуловител да е нужен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не е добре, че избива ръжда по тавана. Щом е нова сградата, значи е гаранционна. Виж с това как стоят нещата.
На снимките не се вижда над врата и въздуховода, но все пак, няма как тухлена стена да носи нещо в новопостроено мазе...
Ако идеята ти е проветряваш откъм коридора - просто си преправи вратата...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ср май 20, 2020 5:33 pmKingLin написа:
.. влагоуловител е нужен.
+1
yanko78 - специалист
Нужен е отвор за проветрение, най добре няколко в противоположни посоки, за да има течение на въздух. Под земята, въздуха не се движи и идват проблемите. Аз го имах същия проблем и в момента го разреших. Направих дупка в стената и дупка от вън на сградата. Казват му английски двор. При мен хубавото е, че мазето ми се случи към външна стена и успях да избия отворите, за да се проветрява мазето. Ако забележиш, всички стари згради, имат такива отвори за проветряване, или на земята или на блоковете са на ниско под терасите на 1 етаж.
ср май 20, 2020 5:36 pmn_a написа:
Не е добре, че избива ръжда по тавана. Щом е нова сградата, значи е гаранционна. Виж с това как стоят нещата.
На снимките не се вижда над врата и въздуховода, но все пак, няма как тухлена стена да носи нещо в новопостроено мазе...
Ако идеята ти е проветряваш откъм коридора - просто си преправи вратата...
Мислех го с вратата, но те са едни кекави от алуминий заложени от строителя и вътре имат картон. Ако я разпробия много лесно някой недоброжелател ще я дотроши, а и ще се вижда какво има вътре, когато някой минава, което не е желателно.

А отностно ръждата по-тавана на какво го отдавате?
zz_stefanov - майстор
Това е мазе. Там се утаява мръсния въздух на цялата сграда. Ако ще получаваш въздух от коридора не виждам колко ще е свеж. Не бих се задържал там дълго, камо ли да тренирам.
brick - специалист
yanko78 написа:
Нужен е отвор за проветрение, най добре няколко в противоположни посоки, за да има течение на въздух. Под земята, въздуха не се движи и идват проблемите. ... Ако забележиш, всички стари згради, имат такива отвори за проветряване, или на земята или на блоковете са на ниско под терасите на 1 етаж.
В строителните норми имаше изискване за такива отвори, с еди-какво си минимално сечение за определена площ на подземния етаж. Едва ли е отпаднало. А защо нови сгради не са съобразени с нормите е друг въпрос.

Bokrael написа:
А отностно ръждата по-тавана на какво го отдавате?
Такова количество избила ръжда в плочата на кота нула вещае бъдещ конструктивен проблем на сградата - в тези условия армировката ще изгние за броени години. Ако сте собственик, повдигнете въпроса на общо събрание и търсете кардинално решение. Няма да стане бързо, но ако целият подземен етаж е спарен и подгизнал от влага, да осушаваш и проветряваш една отделна клетка от мазето...
kozl - майстор
Ако това на пода наричаш въздуховод, по ми прилича на вентилазионна решетка.
В коридара на мазето виждат ли се следи от влага?
За намаляване на влагата може да се ползва ел.влагоуловител, но ще трябва и ел енергия пък мазетата са захранени от електромера за общи части и сметката за ток едва ли ще хареса на комшиите.
Но по-съществено е да се открие източника на влага. Ако е калпава хидроизолация на основите вероятно ще станат неизползваеми мазета. На сина блок в Павлово е така и в мазето не се съхранява нищо, което не търпи влага.
miliad - майстор
Мисля, че за да се тренира в тази среда, ще му трябва и въздуховод за доставяне на пресен свеж въздух от вън, а не от коридорите на избите.
Покритието на стената се предполага че е варова мазилка. За да е по-гладко трябва шпакловка. Или ламперия, тапети, плакати, картони, винили, ковюрчета.
Импровизирай.
А вратата щом е алуминии си е е на един ритник живот с или без дупка. На дупката може да монтираш вентилационната решетка дето се валя на пода.

Тема "Влажно мазе" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: