Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте, нов съм във форума, първо адмирации за него, и за съветите в него!
Та на проблема:пералнята Канди Грандо Спейс HGB128 THB7-S, точи водата когато си поиска! На 5 цикъла, 2 са без проблем, но останалите 3 са мъка! Трябва да седя до нея, да слушам кога почва да бучи помпата, да пускам отводнителния маркуч така, че да тръгне водата на "самотек", и някой път помпата тръгва, но някой път не! Отварях помпата(редовно я чистя, на 5-6 цикъла), но тя е чиста на сълза! Какъв може да е проблема? Когато я отпусна, в смисъл не седя покрай нея, тя спира и изписва Грешка 3,съответно пускам маркуча,гася пералнята, после я включвам на кратка програма 14мин.,или на изпомпване, и тя тръгва! Но пак казвам, това не го прави постоянно, а избирателно! Къде да търся проблема? Най-лесно е да сменя помпата, но ако не е от нея? Когато не изпомпва, се чува ясно как бучи помпата, но не завърта! Благодаря ви предварително за помощта!
ESPACE - майстор
По всичко личи че проблема е в самата помпа. Сменяй.
Някакви специфични особености при смяната? В смисъл с какво да се внимава?
Притеснявам обаче следното! Чета из форума, че и на други перални се получава този проблем, защото помпите въртели ту в едната, ту в другата посока, а ако продължи проблема и с новата помпа, четох в една тема, че сменили три помпи, и проблема си останал, и се наложило да се побългарява с някакви релета...!
krasi92 - майстор
Демонтираш помпата от машината и на нея има табела .С данните от табелата или със самата помпа отиваш в магазина и купуваш нова.По евтино е ако разделиш помпата от моторчето и купиш само него.Има сглобка с винтове има и с байонетна сглобка.Ако вземеш аналог на твоята се сменя буксичката с кабелните обувки.Ако намериш същата не се сменя нищо.Инвестицията е около половин до стек цигари и малко загуба на свободно време.Това с побългаряването с релета е малко несериозно.
preslav - майстор
- това е една от вероятните причини, но ми се струва, че преди разглобяването на помпата можеш да опиташ да завъртиш една празна пералня с някакво антикалк средство. При нас помпата не блокираше, а просто работеше със странен звук при програми с по-висока температура на водата. След редовното ползване на Калгон проблемът изчезна.
Самата помпа е 25-30лв. - смяната е елементарна.
brum - майстор
Аз побългарявах. Прекъсвам захранването на помпата през определен интервал. Пералнята вече маса време работи така. Преди това бях сменил и контролера, и помпата в търсене на решение.

Това което научих при последващ ремонт на съдомиялна машина, е че там фабрично го правеха същото нещо. Вързах пробна лампа към помпата защото исках да разбера дали проблема е блокираща помпа или липса на захранване към нея. И лампата светеше на интервали с кратки почивки. По спомен 10 пъти спираше и пускаше захранването към нея. Но там проблема се оказа друг - контролера не стигаше до цикъла за изпомпване всеки път. А защо не стигаше все още не знам.

Та тези помпи нямат посока на завъртане. Тръгват на където си искат. Няма и начин да им определиш посоката освен ако не пуснеш тока в определен момент - следиш кога идва цикъла с положително захранване и тогава пускаш помпата. Но това е само на теория. Не знам дали на практика това се използва.

При теб проблема е различен. Ако не завърта помпата я отвори и почисти. Ако после пак прави така - сменяш.

Това на клипа по-горе показва как се отваря помпата. Всичките дето съм виждал са на този принцип.
kozl - майстор
Това на клипа показва влошено лагеруване, при което магнита (ротора) вероятно се опира в корпуса към статора и за тва не ще да се завърти.
Нищо чудно и магнита да е отслабнал като магнит.
Аз примерно много се чудих с електромотор на вентилатор с ротор на късо и износени лагери. На ръка оста се въртеше идеално, но под напрежение магнитното поле залепя ротора към статора и се получава не електромотор, а електромагнитна спирачка.

Тема "Пералня Канди Грандо изпомпва водата, когато си иска" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: