Здравейте, имам няколко въпроса, свързани с циментова замазка, която ми предстои да правя. Плочата е на открита тераса в къща на село, като е с обратен наклон и е доста неравна. Целта е да се направи правилен наклон и да се заглади. Съотношението между цимент и пясък ще е 1:3. Старата плоча ще се почисти с телени четки, защото има мъх тук там, след което ще се грундира и ще се постави кофраж в краищата на плочата. Планирам в най-високите части замазката да бъде 4.5-5см, а в най-ниската 1.5-2см. Има и циментови стълби в двата края на плочата, върху които също смятам да положа нова замазка с кофраж. Общо са 10 стъпала. Чел съм по темата, имам литература и известен опит с предишни замазки.
Размерите на плочата са 590х255см, като в единият край на плочата има арка. Там плочата е 350 см.
Питанията ми са няколко:
1. Мога ли да мина без арматура, ако замазката е 4.5-5см в най-високите части?
2. Да се поставят ли циментови майки с правилния наклон предишния ден по които да се води мастара на следващия? Чувал съм, че ползват дюбели с канап за постигане на даден наклон, но не съм го пробвал.
3. Ще използвам полипропиленови фибри при приготвянето на замазката. При това положение има ли смисъл да се добавя и пластификатор?
4. Кой вариант да се избере за крайната повърхност - пердашене или заглаждане с магнезиева маламашка? Чел съм и за циментово мляко, но не съм практикувал.
Ще съм благодарен на всякакви съвети.
Размерите на плочата са 590х255см, като в единият край на плочата има арка. Там плочата е 350 см.
Питанията ми са няколко:
1. Мога ли да мина без арматура, ако замазката е 4.5-5см в най-високите части?
2. Да се поставят ли циментови майки с правилния наклон предишния ден по които да се води мастара на следващия? Чувал съм, че ползват дюбели с канап за постигане на даден наклон, но не съм го пробвал.
3. Ще използвам полипропиленови фибри при приготвянето на замазката. При това положение има ли смисъл да се добавя и пластификатор?
4. Кой вариант да се избере за крайната повърхност - пердашене или заглаждане с магнезиева маламашка? Чел съм и за циментово мляко, но не съм практикувал.
Ще съм благодарен на всякакви съвети.