Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
ИзображениеЗдравейте, чета Ви от доста години, но за дребни работи сега обаче предприех ремонт на кирпичена къща на 100 години.Естествено започнах от покрива, до края на годината съм предвидил смяна ел.инсталация, смяна дограма и баня.За тези неща ще ползвам майстори.Бих ползвал за всичко, но пари няма.Мисля да се пробвам с мазането.Имам няколко въпроса.
1.Сега е мазана къщата с тел пирони и някаква замазка аз как и с какво мога да замажа новоизградени участаци и да закърпя стари.Не ми се прави изолация за сега.
2 Имам стар цокъл , който е компроментиран, как най евтино , но здраво мога да го подменя.
3.Всеки ми дава акъл вътре да слагам картон за да скрия напукванията. Според вас това ли е най-добрия вариант?
Прикачам няколко снимки за ориентация.Всякакви мнения и съвети приемам.Само не ми давайте акъл да я бутам и на ново.

Прикачен файл

IMG-acc352859e6ce0270563f96e4cde24b9-V.jpg

Прикачен файл

IMG-fe6e2cba0d667672ee0a4a87f716282a-V.jpg

Прикачен файл

IMG-82e6f88e431a753d47eb2291910d02e2-V.jpg
torbalan - Дървен философ
Цокъла искаш да го изкъртиш и направиш наново или да закърпиш там, където е компроментирано?

За картона - ако искаш вътре да ти изглежда чистичко и новичко - може би това е най-лесния вариант.
Ако го правиш - прави го на два пласта. Огромна е разликата.
съб авг 26, 2023 7:22 amtorbalan написа:
Цокъла искаш да го изкъртиш и направиш наново или да закърпиш там, където е компроментирано?

За картона - ако искаш вътре да ти изглежда чистичко и новичко - може би това е най-лесния вариант.
Ако го правиш - прави го на два пласта. Огромна е разликата.
Нямам идея за цокъла как да го измисля, защото на места е добре на други се е отлепил от стената на трети е паднал.
Не знам с картона дали няма да разваля свойствата на кирпича да диша.
Ти как би направил цокъла?
Някакви съвети за доизмазването.Няма ли някаква машина която да хвърля някаква мазилка и да попълня не измазаните места и там където се е изкъртило
torbalan - Дървен философ
Аман с това дишане. В половината свят стените са от гипсокартон и няма проблеми. :)
Единствено не се сещам къде ще хванеш скарата затоя гипсокартон.

Бих започнал с отлепване там, където е паднало.

Ако се отлепя лесно и на големи площи, ще махна всичко.
Ако се отлепя малко, а останалото стои - ще кърпя.

Ако се прави изцяло наново (отлепя се лесно и си го изкъртил) технологии има много. Аз правих цокълна мазилка от цимент и пясък. 1 част цимент и 3 части чист пясък. Върху тази мазилка съм залепил клинкерни плочки. Предполагам има и много други технологии.

Ако се изкърпва - хубаво е да се ползва технологията, която е ползвана при първоначалното измазване. Чистене до здраво, грундиране и мазане по съответната технология.

Нещо такова си представям.
MamaMy - майстор
Това не е кирпичена къща. Това са си ръчно печени тухли единички. Кирпич е сурова тухла от кал и слама. Там измазването е проблем с хоросана поради трудното сцепление с калта. При теб няма никакви грижи да използваш съвременни материали и технологии. Измазването до вида тупана мазилка е постигнато при теб на два етапа. Етап едно: Грубо ръчно измазване за изравняване и етап две: Машината се е наричала стара метла. Вече поизтъркана къса метличка и по-рядък разтвор хоросан с малко цимент. :razz:
съб авг 26, 2023 12:30 pmMamaMy написа:
Това не е кирпичена къща. Това са си ръчно печени тухли единички. Кирпич е сурова тухла от кал и слама. Там измазването е проблем с хоросана поради трудното сцепление с калта. При теб няма никакви грижи да използваш съвременни материали и технологии. Измазването до вида тупана мазилка е постигнато при теб на два етапа. Етап едно: Грубо ръчно измазване за изравняване и етап две: Машината се е наричала стара метла. Вече поизтъркана къса метличка и по-рядък разтвор хоросан с малко цимент. :razz:
Не разбирам тези мойте тухли нали са от кал.А за мазилката мисля някаква мрежа и с хоросан и малко цимент ама това с метлата ще взема да го пробвам.Някакъв съвет за цокъла.
hidrazin - майстор
Колегата се е объркал заради комините които са зидани с единички.
( на първата снимка долу, в ляво се вижда май парчетии от кирпич)
За цокъла - никъде не се вижда каква е основата под цокъла?
И поне на първите две снимки не изглежда да че чак толкова зле.
Аз имам подобна къща с цокъл мита мозайка и основа каменна зидария.
Има един участък от около 2-3 метра дето поне два пъти се отлепя.
И двата пъти "майсторите" го оправяха да изкара точно няколко месеца. Сега пак е на път да падне. :-D
Тоя път ще е цялостна подмяна...
:partyman:
Отдолу е кирпич и някаква замазка.Май май парите няма да ми стигнат и ше правя някаква смес и ще мажа.Вашият цокъл как го реставрирате, защото аз си мисля че сега като направя новия покрив и като сложа улуци и няма да олива толкова и си мисля че ще държи.
шоп - майстор
съб авг 26, 2023 6:27 pmBadGadjo написа:
Някакъв съвет за цокъла.
Метална поцинкована мрежа ф2мм с око 50х50 мм хваната с дюбели за основата.

Отгоре върху нея с флексово мразоустойчиво лепило може да налепиш гнайс.

Разбира се основата трябва да е почистена до здраво. Нищо не трябва да бие на кухо и да е подкожушено.

Относно мазилката: продават се ръчни машини наречени таралежи. Въртиш манивелата и пръскаш. Елементарно е.
Има готови пръскани мазилки. Ползвал съм на Боро, може и самодел. Цимент пясък и мозаечно брашно. За бяла мазилка се ползва бял цимент и мозаечно брашно.
Успехи!
Много благодаря за пълния отговор.По етапно ще пиша някакви неща от ремонта и може да задавам някакви въпроси , ще качвам снимки за да могат да помогнат на други хора.

Тема "Кирпичена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: