Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
P88-Verona - специалист
Купих предни плътни гуми за моя скутер. Обаче предните колела са на твърдо окачване. При съвсем малки неравности и по-висока скорост вибрациите и друсането са ужасни. Боя се, че някоя заварка ще поддаде!
просто ми омръзна да сменям гуми по четири пъти в годината.
Реших следното. Да скъся двете тръби/оси, каквото е там и да поставя или пружина или антивибрационен буфер/тампон/амортисьор, срещам го под различни имена. Спрях се на гумения вариант, понеже не откривам подходяща пружина - дължина максимум 20 мм.
В тази връзка някакъв съвет и насоки. Ще се прави, въпросът е с какво и от къде?
Прикачен файл:
колело_0.jpg
Прикачен файл:
колело_1.jpg
Прикачен файл:
колело_2.jpg
колело_2.jpg (45.27 KиБ) Видяна 763 пъти
Изображение
Николов Н. - специалист
Защо се налага да сменяш гумите толкова често? Спукване,изтриване или...? Преустройството на ходовата част е прекалено опасно. Купи си качествени гуми.
MamaMy - майстор
Това което си замислил е грешка.
P88-Verona - специалист
Николов Н. написа:
Защо се налага да сменяш гумите толкова често? Спукване,изтриване или...? Преустройството на ходовата част е прекалено опасно. Купи си качествени гуми.
Износване (после следва пукане), карам четириколката много, всеки ден по 20 км. В цялост пътната настилка е много груба и/или напукана с малки камъчета/пясък/пръст върху нея, движа се и по пътища с лошо трамбован чакъл с различна фракция и остри ръбове. За миниатюрните стъкла по иначе гладко асфалтираните пътища да не отварям приказка, постоянно се появяват. Има един участък от един път с едни дървета, които хвърлят семена остри като ножове, като се посипе това чудо, как се мете 30 метра пред мен всеки път като минавам.
MamaMy написа:
Това което си замислил е грешка.
Има такива окачвания, но не съм видял да се продават. Щях да заменя предната част с онова което ми трябва. Свалям два болта и посавям новата, но няма в продажба.
Говорейки по същество, прблемът е в това, че няма от къде да купя пружина с точно определени параметри. Поради конструктивни особенности, натискът в предната част е удивително слаб, виж задното окачване е друга история, но там няма какво да пипам.

Предвидил съм и подмяна на кормилната щанга (мини). Скутерът е много близо до 5000 км пробег, а е възможно и леко да съм ги подминал.
gogo7777 - майстор
Като срежеш там където си начертал как ще работят шарнирите?
Ще се пребиеш. Сменя се цялото окачване.
Такива интервенции у дома се правят от опитни механици, които знаят кое, как и с какво..... :wink:
P88-Verona - специалист
пет дек 27, 2024 4:33 pmgogo7777 написа:
Като срежеш там където си начертал как ще работят шарнирите?
Ще се пребиеш. Сменя се цялото окачване.
Такива интервенции у дома се правят от опитни механици, които знаят кое, как и с какво..... :wink:
Да, показал съм грешната страна. Трябва отгоре да го срежа, тоест, пружината е в горната част.
Ей това от видеото трябва да се получи.
https://youtu.be/uDurF5kVtR0?t=618
Обаче, за да не променам нищо повече, ми трябва нещо като буфер, само 10 мм, тоест на снимката има още една грешка (10мм вместо 20 мм). Тоест, пружината в моя случай трябва да е дълга само 10 мм, колкото да обере вибрациите и ударът при преминаване през малки неравности. При това положение би трябвало шарнирите да работят, без забележки.
Между другото моите шарнири са този модел. След 5000км така или иначе е добре да ги сменя.
Прикачен файл:
Yglov-sharnir-500x200.jpg
Yglov-sharnir-500x200.jpg (6.03 KиБ) Видяна 529 пъти
P88-Verona - специалист
Значи с пружини не се получи. Обаче поставих противовибрационна гума. Има промяна. Далече е от истинско окачване, но категорично внесе подобрение.

Тема "Амортисьор или вибро буфер за скутер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: