Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте,
Наскоро си купихме втори етаж от къща на калкан и планираме да правим цялостен ремонт, малка част от работата ще я свършим аз и мъжът ми, за другото ще викнем майтори. Етажа няма нито вътрешна, нито външна изолация, отоплението е на ток, пода и тавана са от гредоред, а дограмата е чисто нова. Какви са ни плановете:
-водоно подово отопление;
-външна изолация(на по-късен етап, заради проблеми със съседите)
-вътрешна изолация
-само една стена разделят кухнята и банята, като и двете са по 1.5 кв.м., и искаме да бутнем тази стена, да стане цялото помещение на баня, а кухнята да бъде отворен план.
Въпросът ми е, че на този етап може да направим само вътрешна изолация на стаите, но не сме наясно как по-добре би била хронологията, първо стените да се бутнат и да се прекара ВиК, след това подовото и тогава изолацията или как?
Благодаря Ви предварително!
Не бързайте с вътрешна изолация, ако не можете преди началото на отоплителния сезон да направите и външната!
При изградена външна, каквото и да предприемете по натам с вътрешна, проблеми с конденз и мухъл няма да имате.
Ако не ви притеснява такъв евентуален проблем, започвайте с вътрешна. Практиката показва, че избягване на термомостове обикновено е трудно постижимо.
Втори последен етаж ли е?
нед апр 13, 2025 1:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не бързайте с вътрешна изолация, ако не можете преди началото на отоплителния сезон да направите и външната!
При изградена външна, каквото и да предприемете по натам с вътрешна, проблеми с конденз и мухъл няма да имате.
Ако не ви притеснява такъв евентуален проблем, започвайте с вътрешна. Практиката показва, че избягване на термомостове обикновено е трудно постижимо.
Втори последен етаж ли е?
Да, има и таван, който е наш. Не знам дали трябва да се прави изолация и там, Вие както мислите?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не можете да бутате стени в къща на гредоред
Не можете да правите мокро помещение над сухо и чуждо
Направете си вътрешната изолация. Може и без външна

Честита покупка!
Последна промяна от n_a на нед апр 13, 2025 1:46 pm, променено общо 1 път.
Топлината се издига нагоре по естествен начин, а това означава, че голяма част от загубите ѝ са през таван/покрив.
Изображение
Изображение
Chefo77 - майстор
нед апр 13, 2025 1:45 pmn_a написа:

Честита покупка!
Аз пък съм за въшна изолация. Особено на къща. Тези тухли имат и акумулираща функция и не е лошо да се използва.
нед апр 13, 2025 1:45 pmТрифон П.Трифонов написа:
Топлината се издига нагоре по естествен начин, а това означава, че голяма част от загубите ѝ са през таван/покрив.
Изображение
Изображение
Благодаря Ви, значи и тавана трябва да се прави реновации.

Честита покупка!
Благодаря Ви! Имам познати, които са бутали стена в къща с гредоред и им беше по-трудоемко, но се справиха, трябва да прегледаме в чертежите кои стени са носещи.
А относно банята, под нас имат същото разположение на стаите, защо да не може да се удължи банята?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед апр 13, 2025 6:08 pmsofiakostadinova написа:
А относно банята, под нас имат същото разположение на стаите, защо да не може да се удължи банята?
А, да видим какво съм писала и какво сте прочела
Lutchezar - майстор
Водното подово на къща с гредоред също е доста трудно. Гредоредът не е плоча, не може да носи тонове замазки и допълнителна плоча. Подовото бих препоръчал да е електрическо или да смените концепцията и да не сте с подово. Къщата с добра външна изолация и с добра изолация на тавана ще стане достатъчно топлоизолирана и ще се отоплява лесно, стените ще акумулират топлина и подът ако не е винил, плочки, ламинат или подобни а достатъчно дебело дюшеме с паркет ще бъде достатъчно топъл.

Тема "Цялостен ремонт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: