Здравейте. Имам намерение да разширя кухнята си на първия етаж, като се свали двукрилния прозорец, изрежат се тухлите до пода и на въпросното място се постави врата, която да отделя кунхята от новата постройка. Кухнята е 3.5 на 3.5 метра. Новата постройка ще е 3 на 3.5 метра. Ще има колони, плоча и проект, ако се стигне до разрешение. Пода на сегашната кухня е на височина 50см от нивото на двора. Новата постройка трябва да е на същата височина за да няма стълби. Това, което ме притеснява е че под новата плоча и нивото на двора остават едни 30-40 см празно място, ще стане развъдник на змии или мишки, даже и да се загради. Как е най добре да се процедира? Защото според мен и половин метър дебела плоча също не е вариант
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
film
- специалист
9 мнения в "Долепяне на постройка до къща"
Baлepu
- специалист
Ако го направиш така, това ще е предпоставка и за студен под (особено през зимата). Отливаш направо основи и въпросното пространство се запълва с пръст. Трамбова се. Полага се хидро и термо изолация и тогава се налива "плочата". Едно време се редеше калдъръм и отгоре замазка.
hidrazin
- майстор
нед апр 13, 2025 7:55 pmfilm написа: Как е най добре да се процедира? Защото според мен и половин метър дебела плоча също не е вариантИвични основи по периферията с по-ниско ниво в зависимост от предвидената дебелина на плочата.
После получения "басейн" го пълниш с каквото там имаш - трошен камък, баластра, трамбована земна маса така че да да останат едни 11-12 сантиметра.
В тези 11-12 санта постилаш дебел найлон. Върху найлона нареждаш XPS дебел 10 санта.
Отгоре изливаш плочата която трябва да легне върху ивичестите основи.
Иначе има и по-добър вариант. Нещо такова - плочата да остане под изолацията а върху XPS-а (изолацията) се прави изравнителна замазка.
Разбира се нивата ще си ги пресметнеш.
Прикачен файл:
Нещо такова.jpg (66.48 KиБ) Видяна 1004 пъти

film
- специалист
Благодаря, значи все пак имало начини. Също мислех за 4 колони, 2 долепени до къщата, за да няма последствия от рязането на тухлите под прозореца(1 метър на 1.2 метра е мястото) и две колони срещу тях да държат "новата постройка". В новата част ще е мивката и уредите (надявам се мястото да стигне), а в сегашната кухня диван, маса, някой шкаф и евентуално пералня.
За цялото нещо с кого първо да говоря - строител, архитект или общината?
За цялото нещо с кого първо да говоря - строител, архитект или общината?
Трябва ти разрешение за лятна кухня, ако не греша. Общината го издава, но вероятно архитект може да придвижи нещата. Строителят е най-накрая
hidrazin
- майстор
нед апр 13, 2025 8:34 pmfilm написа: Благодаря, значи все пак имало начини.Разбира се че има.
Относно колоните - не си казал колко ще е височината.
Ако имаш колони, то трябва да имаш нещо което да ги свърже и опянти в горния им край.
Като минимум бетонен пояс. Или бетонна плоча. Просто не я ясно какъв ще ти е тавана и покрива. Помисли...
На първо време не ти трябва нищо от тези трите - "строител, архитект, общината".
Трябва ти проектант или инженер конструктор... Той ще те "светне" нататък.
Спокойно можеш да го прекараш като "допълващо застрояване" с ниска категория и малко ядове.
Успех!

film
- специалист
Височината на кухнята е 240см, тоест и новата постройка трябва да е същата. Около 3 метра ще трябва да са колоните. Доколкото виждам новите сгради, имат точно такива пояси горе. За тавана мисля че не ми трябва плоча. За отопление, имам печка на дърва в сегашната кухня и мисля че трябва да е достатъчно и за новата постройка, като се отвори вратата. Ще потърся конструктор за мнение осъществима ли е идеята ми
MamaMy
- майстор
Един приятел скоро направи подобно разширение точно към кухнята си. Изпълни го като тераса широка около 2м. Така спусна покрива като естествено продължение. Отдолу първоначално го остави отворено. В последствие го иззида и направи ниша в която да му стои генератора. Като махна бившия прозорец и зида под него, там направи остров. Все още не го е съвсем довършил, но се получи много прилично.
Тема "Долепяне на постройка до къща" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература