Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Ал_ - специалист
“Продължаване” в кавички, защото е по-скоро с козметична цел - трябва да ги издам напред, лявата - с 5-6 см, дясната - с 12-13 см.
Прикачен файл:
IMG_1079.jpeg

Въпросът е как да го направя максимално лесно, но същевременно - здраво?
Да пусна малко арматура, да направя кофраж с височина 20-на см под козирката и да го залея, като ползвам по дребна фракция за бетона, а останалото до козирката - запълване с разтвор цимент-пясък?
Или нанасяне на флексово лепило върху стария бетон за връзка, и измазване с пясък и цимент? Това ми се струва по-трудоемко, а и дебелинат в дясно ме притеснява.
Някой друг вариант?
iliya_i - майстор
Да ги иззидаш с тухлички и измажеш. Така или иначе, ще имат само декоративен, а не конструктивен ефект.
nikolson - майстор
нед авг 17, 2025 11:53 amiliya_i написа:
Да ги иззидаш с тухлички и измажеш. Така или иначе, ще имат само декоративен, а не конструктивен ефект.
...като пак ги анкерираш към колоната.

Или използваш аквапанел и го захвнеш на нея.
шоп - майстор
Щом е само с декоративна цел не се занимавай с кофражи и бетони. Фибран или стиропор, залепен и дюбелиран. Отгоре шпакловка+ мрежа + още 1-2 ръце шпакловка с ръбохранители и си готов. Абе работа за под 1 ден.
Ал_ - специалист
Първоначално и аз го мислех с фибран, но после реших, че ако така или иначе ще е “меко”, то по-добре като идват да полагат машинната мазилка да оформят и колоните
chapara - майстор
Не схващам смисъла на упражнениет като така зададено :? Поне нещо с мисъл за....?
Плюни камъчето ако има такова.
Ал_ - специалист
“Жени” достатъчно основание ли е? :partyman:
Тухлената стена щяла да е стена за растения, а “колоните” щели да са добър завършек. Дървени не ставали, иначе нямаше да питам. А предпочитах да са здрави откъм твърдост заради себе си.
А иначе - и аз намирам плюс в подобно решение- сградат с тухлената стена, и сградата в ляво от нея са рязположени под ъгъл. Момчетата, които ще полагат мазилката ще се постараят, но пак няма да стане всичко в една равнина, което лично мен ще ме дразни визуално. А с издадени колони този проблем отпада. Отделно ще облекча и работата на мазачите - и без това ми е терсене, че ще ме поемат в натоварен за тях период.
chapara - майстор
Съжалявам, рядко ми се случва да не погледна кой е автора на темата😉 Отлей си ги да има полза поне от тях. Стъпки, арматури, кофраж, вибратор, дребен филц и кофраж от типа:

Изображение

Мисля си загрял идеята от къде се сипва бетоня. На другия ден декофрираш от горе и с чукчето обрушваш излишното. Поне стабилно ще седят цветята, но и плочата ще подпреш. Знам че можеш😉👍

Тема "“Продължаване” на бетонна колона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: