Връзката между 2 свята
tyrnokop - специалист
Здравейте колеги,
Имам гардеробче, на което лицевата страна (вратички и чекмеджета) е украсена с орнаменти (резбовани дървени ленти) - начертал съм ги в червено.

Изображение

Тези лентички падат една по една и отдолу остават следите от лепилото, което ги е придържало. Искам да дам втори живот на гардеробчето.

1. Смятам да разлепя изцяло орнаментите, но неопадалите са прилепнали здраво за вратичките. Страх ме е да не нараня фурнира отдолу.
2. Трябва да изчистя следите от лепило, но нямам представа дали и какъв препарат да използвам или просто да търкам до припадък с гъбичката за съдове
3. След като махна лепилото тези участъци от фурнира остават сякаш по-тъмни. Смятам да лакирам или байцна, така че да се получи еднородна структура.

Възможно ли е горното и ако да предварително благодаря за всички съвети и насоки как да действам по горните точки.
ArturDent - Почти Безобиден
Доста старо гардеробче, май, но за твои късмет лепилото може да се окаже туткал. На него мо трябва пара за да се размекне.

За по тъмните ивици - може да са вследствие на лепилото или на избеляването на останалата повърхност. Може да е и от двете.
За търкането и лакирането - ще трябва да шлайфаш до "здрава" основа - т.е. до фурнир, че и малко от него за да станат нещата както трябва. Най-добре шлайфай с машина. Ако нямаш вземи назаем.
tyrnokop - специалист
Над 30 години. Довечера се надявам да имам време за да постна снимки.
JuliS - специалист
защо не действаш по старият изпитан начин?
Шкурене до дърво/фурнир байцване, лакиране, боядисване....
Така може да смениш изцяло цвета на старото шкафче :-D Да го направиш свежо , а защо не и цветно
Делян - специалист
В къщи имаме секция с подобни орнаменти. Но вместо да ги махаме ги боядисахме в друг цвят. Получи се сравнително добре и "отвори" доста добре шкафовете.

Тема "Как да махна орнаментите от дървените вратички" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: