• 1
  • 2
Връзката между 2 свята
lov - майстор
Понеже от март съм в подобна процедура и ще имам строителното разрешение към средата на другия месец. Това само да знаеш колко време ще ти коства. За пари няма да говорим.
Та процедурата е следната но първо си намери проектант да каже дали може да стане според конструкцията на блока. И тогава почваш със съседите които имат съсобственост с този покрив.
Трябва ти нотариално заверено съгласие не от всичките но поне на 2/3 и то ако останалите по някакви причини не могат да бъдат издирени. В това съгласие всеки може да има някакви допълнителни изисквания относно подръжката на покрива и т.н.
От там в кадастъра за скица на жилището после с нея в общината за сравнение или не помня какво точно беше и молба за разрешително за проектиране.
като излезе разрешението на базата на което проектанта ще ти направи проекта се внася за одобрение и като стане пак молба за учредяване право на строеж. Ако решат общината ще те накарат и да им платиш някаква право на строеж защото де факто ти ще ползваш въздуха нищо че почти няма да правиш други неща.Като цената е почти толкова като все едно че влизаш в току що построена сграда по данъчна оценка. Бе трябва да се смучат някакви пари тва е.
Мен дори ме накараха да съгласувам скицата с ВиК нищо че техните тръби не летят из облаците. Бе всеки гледа да цуцка щом може от някъде.
kikirikiki - специалист
Въобще няма да има конструкция,
мога да говоря със строителя на сградата да видя той какво ще каже.
аз мога да сложа лека платформа за ходене върху изолацията - една червена :) като гумирана е.
на сградата има нещо като кула, която е над равнището на покрива :) а аз искам само отвор да излезна :) на покрива.
А незаконно ли е да сложа покривен прозорец и да излизам през него :) Изображение

Lov, благодаря. Много полезно е това дето ми каза :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Всичко което е извън проекта е незаконно, още повече за рязане на покривна железобетонна плоча, която е част от носещата конструкция на сградата. На мене лично ще ми е обидно да искам подпис от съседите или пък някой съсед да ми иска подобен подпис без да ми покаже писмено становище от проектанта (конструктора) на сградата. Тези покривни прозорци от снимката са предвидени в конструкцията и я уякчават, а твоят ще я отслаби.
kikirikiki - специалист
Разбира се, че ще взема становище, както виждате аз съм почнал още тук да го взимам от Вас:)
Това дали би отслабило конструкцията е спорно, защото на "дупката" се прави обръч от стомана и бетон и си има начин указан предполагам от конструктора как да се направи от строител :)
torbalan - Дървен философ
е, общо взето всички ти казваме едно и също нещо - тръгни от конструктора на сградата (ако можеш да го намериш), нека той ти каже колко ще ти струва и дали и как може да го направиш (в писмен вид)
след това тръгваш по съседите и т.н. :)
tretre - специалист
Ако дупката не е в някой ъгъл е по-сложно.
Трябва да се излеят трегери около отвора/отгоре или отдолу/ които да поемат усилията върху плочата.
Но преди рязането трябва да бъде подпряна и след 28-ия ден се махат подпорите.
  • 1
  • 2

Тема "Нов балкон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: