• 1
  • 2
Връзката между 2 свята
mitakata - специалист
В коридора съм с мозайка от 70-те, от едри мраморни парчета, доста равна. Проблемът е, че съм първи етаж и отдолу е доста проветриво, оттам пода е вечно студен и коридорът ми е най-студената част от жилището. Ако сложа ламинат върху 5мм подложка върху мозайката, дали ще има ефект на затопляне и дали ламината ще издържи на ходене с кални обувки и чистене с мокър парцал?
Всъщност, нормално ли е да има паркет в коридора?
Chefo77 - майстор
Ламинираният паркет не е удачен вариант за коридор. Причините - влизаш отвън с кални/мокри/заснежени обувки. Това изисква както по-често почистване с вода и препарати, така и увеличава износването - заради камъчетата, които внасяш.
Ако все пак си решил да бъде ламиниран паркет, то избери такъв с импрегнация на клик-а и възможно най-дебелия слой XPS, който успееш да събереш с ламината под вратите - 5 мм, 10 мм (Фибран), 20 мм Фибран, 30 мм Фибран ...
galin56 - специалист
Напълно те разбирам, на родители ми апартамента е на 1-ия етаж и ми е много добре познат студа от пода. За това сега като си купувах апартамент за мен 1-ия и последния етаж ги бях абсолютно задраскал като възможност за избор колкото и да са изгодни. Аз лично паркет в коридора не съм виждал. Ако бях аз бих направил следното: върху мозайката един хубав теракот/гранитогрес, до вратата шкаф за обувки, където да се преобувам и след шкафа навътре дебел килим/пътека. Разбира се чехлите за задължителни и плътната пътека доста помага срещу студенината от пода.
batvenko - специалист
Интересна работа .... да влизаш с кални??? и мокри обувки? Спокойно можеш да се събуеш отвън и с ръчички да си хванеш калните обувки ....
Отдавна сложих паркет в коридора, че и по стените обърнах /лепих го с пяна/ и е доста уютно. Не е мръднал ..., но обувките отвън.
Слагай паркета - под него по-дебела подложка XPS, според мястото и си готов.
schuldiner - майстор
Да държи на мръсни обувки и да е топло - килим, както казва Галин. Докато не се поинтересува човек, дори не предполага какви хубави работи има... А да се изувам пред входната врата някак не ми подхожда на характерЪТ.
VLADO66 - майстор
Става,що да не става,и с обувки става,ама ламината трябва да е с четристранна фаска 10мм. и да се фърля през 5-6 години.
ceco_144 - специалист
Не знам каква е вратата, но до миналата година и аз имах такъв проблем. Коридора е с плочки, не са кой знае какво, но са поставени от предишният собственик и не ми се махаха. При покупката на апартамента ми каза, че са внос от Либия, където преди години е работила жена му. Както и да е. На въпроса да кажа аз как го разреших.
1. Пред вратата поставих една гумена изтривалка.
2. Смених дървената врата с блиндирана, като прага остана част от него под плочките. Така няма как да проникне студен въздух.
3. Освен шкаф за обувки, до скоро продаваха по големите магазини изтривалки от мокет. Една от вътрешната страна на вратата, и една под шкафчето.
4. През целият коридор е поставена доста дебела пътека, която доста изолира.
Но и ламинат да поставиш и отгоре някоя друга изтривалка и пътека, смятам че доста години ще ти изкара. И както се казва, както го пазиш толкова и ще ти изкара.
mitakata - специалист
Благодаря за мненията. Разбира се, че имам изтривалка пред вратата, но все пак камъчета и влага успяват да проникнат в къщи. Имах мокетени пътеки, но се замърсяваха бързо и се чистеха трудно. Извода ми е, че колкото е по-тънка, толкова по-лесно се чисти. Засега мнението ми е да сложа паркет и да го сменям през 5-6 години - все пак са някакви си 5-6 квадрата.

Нали паркета не се фиксира никъде към пода и стените (плува свободно върху подложката)?
ceco_144 - специалист
Да паркета е свободен от всякъде. Това се прави с цел, при по-високи температури да има къде да се разширява, както и от влагата. По принцип се оставят от 5 до 8 мм. от четирите края. Като се поставям едни клинчета и с тях определяш разстоянието.
Chefo77 - майстор
ceco_144 написа:
Да паркета е свободен от всякъде. Това се прави с цел, при по-високи температури да има къде да се разширява, както и от влагата.
От високата температурата винаги съм мислел, че се свива. :wink:
ceco_144 написа:
По принцип се оставят от 5 до 8 мм. от четирите края. Като се поставям едни клинчета и с тях определяш разстоянието.
5 мм са нищо. Оставят се 10-12 мм.
  • 1
  • 2

Тема "Ламиниран паркет в коридора?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: