Мечтата на всяка домакиня
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
! :lol:
Дишай спокойно :-)
Има кухни и кухни. В моята се готви
.....
parketmilanov - специалист
не беше заядване просто уточненийце
може да се направи "чамов" плот с масло а може и с лак и ако се спазват някои основни правила за работа с дърво
ще изкара 50ина години а може и повечко:)
това ми е основната мисъл
ПС.Цената му ще е по-висока от тази на термоплотовете но...........
както е казал поета-Кефа няма цена
:)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На мен ли отговаряш?
Какво казваш да се спазва и какво е това във време и пари?
за какво?
за плот?
казвам че с необходимите умения и подходящите материали дървото не е нужно да се хвърля на 2 рата година.
значи че има грешка или в изпълнението или в избора на "чамов" "иглолистен материал" или в подръжката.
а колко време и пари има мебелни фирми които могат да ти отговорят на този въпрос:)
valpen - напреднал
Понятието "чамов материал" е обобщаващо за материал от иглолистна дървесина /бял и черен бор, смърч, ела, бяла и черна мура, лиственица, дугласка ела, кедър и т.н/ и е неправилно според мен да се коментира за цялата категория като само за добър или лош. Има видове като черния бор, който е много устойчив на влага /поради високото съдържание на смола/ и масово се използва в минната индустрия и според мен би бил подходящ за плот. Качествата на материала зависят и от условията на месторастене /има огромна разлика между “българския бял бор и смърч” и “руския” от коми/, така че когато избирате "чамов материал" питайте за дървесния вид и от къде идва.
Благодаря за исчерпателността до колкото може да бъде събрана в 4 реда по този повод.
има някои митове които се натрупват в строителството и хора с мнение тип последна инстанция грамофонничът ./нямам предвид никой конкретно./ако някой още може да даде подробно инфо за чамовия материал,таблица за парамметри и използваемост
ще даде много по ясна представа.
благодаря ви :)
valpen - напреднал
parketmilanov написа:
Благодаря за исчерпателността до колкото може да бъде събрана в 4 реда по този повод.
има някои митове които се натрупват в строителството и хора с мнение тип последна инстанция грамофонничът ./нямам предвид никой конкретно./ако някой още може да даде подробно инфо за чамовия материал,таблица за парамметри и използваемост
ще даде много по ясна представа.
благодаря ви :)
Четирите реда скромна информация, която дадох са плод на знанията ми придобити след 5-годишно обучение във ЛТА и нямат нищо общо с търговско лайшкия подход или строителни”легенди”.
Ако желаете, обадете се на лични съобщения да Ви препоръчам учебници и литература, откъдето да си извадите необходимата Ви информация. :-D
Последна промяна от valpen на пет мар 18, 2011 5:08 pm, променено общо 1 път.
crez - майстор
torbalan написа:
според мен омасляване или съвсем без обработка...
все пак на плота приготвяш храна :)
+1, омасляването разкрива по-добре и текстурата на дървото,не се влияе от топлина(вероятно на плота ще се слагат и горещи съдове)
popov - помощник
Отново мерси за мненията - хубаво е,че се получи дискусия...
Вероятно следващата седмица ще се занимавам с плота и като има резултат ще кажа.Но ще е масло.
silllveto - Майсторица
valpen написа:
Понятието "чамов материал" е обобщаващо за материал от иглолистна дървесина ...
Тва го знаем, по "грамофоННен" път, без задълбочени знания :wink: Нямам портив чама, ползвала съм и го ползвам, особено да експериментирам върху него. Обаче, както каза паркетимиланов, колко фирми на бг-пазара могат да гарантират качество? Не вярвам някой да чака който и да е материал да изсъхне като хората. Дано се лъжа де.
Но в темата не става дума за чам, а за дъб. Дадох го за пример като естествен материал. Т.е., човек иска ли всяка година да си ремонтира/омаслява плота (паркетимиланов може да обясни професионално за какво става въпрос), дали иска плотът да го надживее, или иска след 5г. нещо друго. Всеки си преценява сам.

Тема "Плот от масив - обработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: