Мечтата на всяка домакиня
8180 - майстор
Малко късно се включвам, а и не разбрах дали питащият напълно се е "оправил".
Играл съм я тази игра и скромният ми опит показва следното:
1. Дюзите за метан (централно снабдяване) са с ок. 4х по-големи отвори (по памет - мога да дам числа, но почти съм сигурен, че ги има в цитираната инструкция поне като номера).
Практически е невъзможно да се регулират добре за пропан-бутан.
2. Ако не могат да се намерят не е трудно да се изработят от добър стругар. Проблемът са отворите, които са под 1 мм. При мен например от комплекта за метан-котлон пасна на пропан-фурна. Моите бяха руски и числата върху дюзите съответстваха на части от милиметъра за отвора.
3. Всичко е доста елементарно, ако се четат инструкциите и се намерят (изработят) дюзите.
4. След замяната, количеството въздух се регулира до син пламък и приятен равномерен звук, чрез клапите - разл. вариации от показаното при Емо. Нормално настройката става с отстранен капак (горен за котлоните и долен за фурна).
Ако дълго са работили неправилно, не е лошо да се почистят дребните отвори на горелката с телена четка.
При мен добър ефект се постигна (случайно установено), като облях нагорещения елемент със студена вода, но това на риск - зависи от метала, да не се сцепи. Просто исках да охладя за да почистя, а всичко се отми само.

П.П. Пропанът и бутанът у нас се смесват в различни съотношения зиме/лете заради автомобилите. Не съм чувал от това да се влияе съществено цената.
По норматив някой от семейството би трябвало да е преминал курс за експлоатация на такива уреди.
Важно отичие по безопасността на двата варианта е, че пропан-бутанът е по-тежък от въздуха, а метанът - обратното. Респективно, ако се предвиждат някакви аварийни отвори срещу теч, това трябва да се съобрази. Също и съхранението на уреди и бутилки. Пропан-бутанът е забранен под кота "0" по тази причина.

МНЕНИЕТО Е НА ЛЮБИТЕЛ - МОЛЯ ДА СЕ ПРИЕМА САМО НАСОЧВАЩО И ДА СЕ ПРЕПРОВЕРИ !!
НЕ ВИКАЙТЕ ДЯВОЛА В КЪЩИ !!
Time2Burn - специалист
Спокойно спокойно, справих се с дюзите с поздрави за много роднини и най - вече майки. Няма нищо повече да и правя на тая печка. Дал съм 500 лева за да има сигурна анти - оттечка защита, а маркуча е проверен и правен от мен. Няма да пробивам станета да правя дуки защото ще влиза студено, а и може да ми влизат ако не котки - то поне мишки със сигурност.
ДАМИ И ГОСПОДА АКО ВИ ПОЧЕРНЯВАТ СЪДОВЕТЕ,ПОГЛЕДНЕТЕ МЕСИНГОВИТЕ ДЮЗИ.ТРЯБВА ДА СА РАВНИ С МАЛКА ДУПЧИЦА ОТГОРЕ.ТОКУ ЩО САМ СИ ОТСТРАНИХ ПРОБЛЕМА.АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ МИ ЗВЪННЕТЕ ИЛИ МИ ПИШЕТЕ НА vasko_b@abv.bg
shadowman - майстор
При повечето котлони има две дюзи в повече, те трябва да се сменят с монтираните.
Последна промяна от shadowman на нед яну 18, 2009 10:32 pm, променено общо 1 път.
bgs - помощник
Аз имах подобен проблем... почерняване на съдовете Свалих дюзите и ги промих с коресилин и печката ми тръгна перфектно
BREAKER - специалист
СТРАШНО ПОУЧИТЕЛНА тема,за кабелите знам,но за дюзите...... :? :x ,к'ат си купувам печката ще има екшън здраво.
Голямо благодаря!!!
vidrata - специален-специалист
Миииииии и мен ме изкефи темата .Тайм не съм очаквал от теб такива въпроси.

А за налягането на редуцила някой сети ли се?
Ако да ....... браво.
И аз имам същата Индезит ама не ми е опушвала нищо :? .
Илиян Илиев™ - майстор
solo5 написа:
ако не беше пуснал тема нямаше да знам, че повечето печки, които се продават на пазара, явно са за газ различна от пропан-бутан :?
Май са окомплектовани с метанови дюзи, защото по света централната газификация е на метан и от там се счита, че е по-голям броя на метаноползвателите и те така.
rulom - модератор
Илиян Илиев написа:
Май са окомплектовани с метанови дюзи, защото по света централната газификация е на метан и от там се счита, че е по-голям броя на метаноползвателите и те така.
По света истинските газови печки се продават с комплекти дюзи и след като заявиш на продавача за какво ще ползваш печката ти поставят дюзите и монтират уреда.Казвам го това, защото по света колкото и метанови печки да се продават, още толкова и пропан-бутанови също.
Всяко семейство има или каравана, или малка вила в някоя планина.За къмпинг също така никой не ползва метанов котлон :-D
Така че проблема според мен е в нашата магазинна мрежа, също така и в КЗП, че все още не се е оплакал никой, и те не са задължили продавачите да спазват изискванията.
Илиян Илиев™ - майстор
Това имах предвид, че проблема е в нашата магазинна мрежа. Иначе аз като си купих кухненското обзавеждане от "по света" на никой не съм заявявал за какво ще ползвам печката, защото монтажа се плаща отделно, а човек с образование на мебелист тапицер го е срам да плаща на друг да му монтира мебелите. Просто намерих другите дюзи в пликчето с инструкции за монтаж.

Отделен въпрос, че ако бях поискал монтаж със сигурност единия чифт дюзи щяха да заминат по напраление заедно с монтажистите и едва ли бих разбрал, че изобщо влизат в комплекта.

Тема "Проблем с печка на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: