• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Мечтата на всяка домакиня
petkov_75 - специалист
Рум,какво им е на цените?! :? Според мен са нормални! :-D
Вграждане на аспиратор 24
Вграждане на мивка 40
Вграждане на плот с котлони 30
Вграждане на фурна 6

Вграждане на хладилник или фризер 24(малко)
Зарязване на плот или шкаф 12
Монтаж на аксесоар 6

Монтаж на водобран за цялата кухня 18 (това трябва да е в цената на кухнята)
Монтаж на модули 12(кви модоли?!Това не трябва ли да е в цената на кухнята)
Свързване на аспиратор (чужд) към ел.инсталация 10
Свързване на плот (чужд) към ел.инсталация 10
Свързване на фурна (чужда) към ел.инсталация 10

Като изключим това в червеното,другото е добре,да не кажа,че е малко за някои неща!Особено за тези в циан цвят три!Вие да не сте елтехници,че да връзвате фурни и прочие аксесоари?! :-D :-D :-D
Обаче това никой от клиентите не го гледа,нали?!А,че е загуба на време и нерви никой не го интересува,нали?! :?
И да помоля,ако е възможно,Стефан да не отговаря след този пост! :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
petkov_75 написа:
И да помоля,ако е възможно,Стефан да не отговаря след този пост!
Доколкото съм запознат с материята - не е възможно Изображение :-D
Smarin - специалист
кабел се купува на метър , кухня по индивидуален проект струва според същия :) , мпже да е 2000 може и да е 20 000 и все пак за под 500 лева на линеен метър е направо абсурдно , да не говорим че и за толкова пари няма да е по индивидуален проект а по индивидуален бюджет , пък на всичкото отгоре и бучат ако откажеш да им вържеш водата и тока
kotyo - специалист
Една по-различна гледна точка..
Аз не съм мебелист. Аз съм от хората, дето минават след тези от вас, дето не са електротехници и водопроводчици.
Хора, или предлагате комплексна услуга или не.. Казвате, че стойността на материалите не е решаваща и обикновено е под половината от крайната цена. Е, смятате ли, че е коректно да вземете на клиента 4000 лв. за кухня, да му продадете уреди за още 2000лв.( от тях 5-10% за вас( е, да, не всички го правят)) и в последния момент да му сервирате, че е без подвързване към ток и вода?? Нима името ви струва има-няма един час работа? Поне му го кажете преди да сте си стиснали ръцете. А ако не ви иде отръки, намерете си колега, който да го прави, но услугата да е пълноценна..

Всичко написано по-горе е абсолютно без лоши чувства и не искам да обидя някой от вас. Просто смятам, че така е редно.
Smarin - специалист
То от тия комплексни услуги оцапахме работата , дай да налепим плочките под шкафовете , пък да вземем и да метнем едно латексче , за кво клиента да се занимава с още някоко човека като може и един да свърши работата . Говорим от различни гледни точки , не че аз не ги върша тези работи но съм попадал в ситуаций с дребнави пазарлъци а много мразя , пък дали е час работа е относително извеждаш контакт за миялна за пералня , аспиратор връзваш котлон и фурна , 2 3 контакта на плота , вода и канал за миялна и пералня - ако ти го правиш за час ок , но малко ме съмнява
kotyo - специалист
Е, сега да не изпадаме в другата крайност. Много ясно, че довършителните работи не са част от мебелите. И да, говоря за случаите, в които изводите за ток и вода са обсъдени с клиента при проекта и са поне приблизително на нужните места. От друга страна не вярвам да оставиш някой непознат да надупчи половината мебели, за да изведе няколко контакта на плота.
Прав си, един час не ми стига, ама това е щото поне 40мин. лежа по гръб из долните шкафове да връзвам разни работи, дето щяха да ми отнемат 15, ако не бяха монтирани на плота вече.
Пък някои трябва и да се демонтират понякога..
А и както писах по-горе - не е задължително, просто го кажете на клиента в началото, ако трябва го напишете в офертата и така хем никой няма да се чувства прекаран, хем няма да ви изнудват за неща, за които не сте се договаряли. :partyman:
Цената не се умножава по 2 на материалите.
Не могат да се сравняват цени на изделя по поръчка и такива, които са произведени серийно и ги копуваш в плоски кашони и сам си ги сглобяваш, за което търговецът дори те поздравява и ти благодари.
На индивидуалните мебели се прави индивидуален технически проект, който трябва да се плати от един клиент, а не от 100 до 2000 клиента, както е при серийното.
След като се направи този проект продуктът влиза в производство, но не серийно.

За да знаете как производителите таксуват труда трябва да знаете колко струва едно оразмеряване и дупчене поне.

И аз искам яхта без пари, ама няма кой да се навие да ми я направи.
Ще се возя на надуваема лодка, а който няма кинти за майстори ще си купува кухни и мебели в плоски кашони, без да се сърди.
kotyo - специалист
Аз в никакъв случай не искам да се заяждам, но смея да твърдя, че умножението по 2 е доста разпространен метод.
Елементарен пример:
На брат ми му правят оферта за кухнята( известна фирма, сумата е близо 6000лв. за 4м). Това включва проекта и целия труд(вкл. монтаж), нали така? Е, да, ама не било с блумоушън на пантите. На въпросът "Колко ще струва?", отговорят "+20лв. на вратичка"(13бр.). Само, дето на него му е ясно, че разликата е под 10 кинта и съответно им го казва в очите.
Следва някакво мънкане и никакъв отговор как става тая работа. Може би защипването на механизъмчето струва повече от десетарка труд? Това плюс опита им да му продадат ламинирани плотове по 180лв./м, защото "ние с това работим", скоропостижно реши въпроса. В края на краищата, почти същата конфигурация, но плотове от масивен дъб му излезе 3600лв. Естествено от друго място.

А, да не забравяме и, че полските кухни в кашон, дето ни ги продават по 600-800лв., излизат от завода на не повече от 250. Та, ако сравняваме с тази цена( дето проекта бил разхвърлян в/у хиляди бройки) сметката пак не излиза.

П.П. Не си мислете, че ви гледам в канчето. Само искам да потвърдя, че наглостта се вихри с пълна сила и сред мебелистите( били те фирма или не). Не мога да кажа какъв е процентът спрямо достойните представители на тази професия, но е факт, че съществува.
pipilica - майстор
Ако искаш да имаш доволни клиенти които да ти водят и други ще трябва да правиш и неща
които ги няма в офертата. Аз за 10 години в бранша нямам недоволен клиент, не че се хваля
ама клиентите трябва ги глезиш щото пак се връщат и за други работи. Когато работиш по хората
така трябва да го направиш че който го види да пита кой го е правил и имаш един потенциален
нов клиент.
А за цените няма какво да се спори всяка фирма и прави свои цени, все едно да се коментира
що Голфа бил по-евтин от Опела като имат едни и същи части.
Нвсякъде има добри, има и лоши.
Всеки един от нас е същевременно производител на дадена стока и услуга и потребител на друга, затова трябва да знаем винаги, че отсреща не стоят хора, които са много по различни от самите нас.

Просто исках да кажа, че е погрешно схващането, че крайната цена е = материала х2.
Сериозните производители (не само на мебели по поръчка) имат цена за всяка една операция.
Ако кухнята е без скъпи механизми по "българската формула" няма да е по две на материалите, а дори излиза по три и повече.

Едно време, когато хората са бягали от работа, за да свършат някоя частна услуга може би майстора е струвал по-евтино отколкото стоката в празния магазин, но за двайсет одини трябваше да разберем, че индивидуалното внимание струва много и не е по джоба на всеки.

Същото е ако някой, който е 1,50 висок отиде в завода на Форд и каже - Дърпам седалката напред, но не ми е удобно.
А те: Ами вземете си тогава модел Х. Той е по малък и същевременно седалката има допълнителни функции за регулиране на височина и т.н.
Клиента: Не, аз искам модела, който вече си избрах Z, да го направите по-удобен за мен.
Производителя: Няма проблем господине. Ще резнем тук, ще заварим там, ще пръснем и ще я полираме. Елате след половин час.
Клиента: Колко ще ми струва?
Производителя: Чакайте да сметна. Два диска за ъгошлайф, три електрода, канче боя, една лъжичка паста за полиране. Общо 50 лв.
Клиента: А ако си донеса материалите?
Производителя: О, няма проблем. Даже ще ви дадем пари.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Колко струват мебелите в кухнята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: