• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Мечтата на всяка домакиня
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Kasap написа:
Аматьори... :-D
http://mtmwood.com/
12000 RUB = 139.63472 EUR.
lov - майстор
Айде почнахте да се глезите вече. :) Дайте мръвете па аз на едно чукаче за печката ша ги наглася. :lol:
Kasap - специалист
n_a написа:
Kasap написа:
Аматьори... :-D
http://mtmwood.com/
12000 RUB = 139.63472 EUR.
И какво... Има хубави дъски о по 5-6000 Руб. (120лв.).
Мога да се обзаложа, че по си струват патите от тези в Икея.
Credo - напреднал
Kasap написа:
n_a написа:
Kasap написа:
Аматьори... :-D
http://mtmwood.com/
12000 RUB = 139.63472 EUR.
И какво... Има хубави дъски о по 5-6000 Руб. (120лв.).
Мога да се обзаложа, че по си струват патите от тези в Икея.
На Икея може и да уцелиш някоя добре слепена дъска но повечено са криви още в магазина преди да са намокрени дори веднъж. Пък и нали са ми основен конкурент в България не може да не ги по наплюя малко.

Имат красиви от акация.

Ония ден продадох дъска на разочарован клиент от Икея, дебела дъбова с дръжка, дълбоко импрегнирана с течен парафин 3 пъти и един път с микс от парафин и пчелен восък.
Credo - напреднал
Някой ползвал ли е дъска за хляб, с решетка да събира трохите, на мен лично малко излишни ми стоят, но пък може и за други неща да се ползва, мисля да направя една, която от едната страна да е с решетна за рязане на хляб, да се маха решетката и да остава като поднос а от другата страна да си се ползва като дъска за рязане.
Прикачен файл:
0.jpg
0.jpg (53.93 KиБ) Видяна 1008 пъти
Прикачен файл:
71eUI2zgwhL._SL1500_.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
За всяка дъска си има клиент, тъй мисля :-))
Kasap - специалист
Credo написа:
Ония ден продадох дъска на разочарован клиент от Икея, дебела дъбова с дръжка, дълбоко импрегнирана с течен парафин 3 пъти и един път с микс от парафин и пчелен восък.
Тоя микс купешки или самоделен? Я дай малко подробности... :partyman:
EDI - майстор
Самоделен.Смесваш 4 части течен парафин и 1 част восък на водна баня и обмазваш.При всяко мазане си го топиш, защото се втвърдява.
lov - майстор
Като почнахте за рецепти с восък: :)
Някой ще се чуди от къде да си намери пречистен восък. А това става много лесно и става почти бял. Всъщност такъв си е в природата само че пчеличките в кошера след като го ползват няколко пъти без да искат го смесват с прашец прополис и други механични примеси. Слагате го в тенджерата и го заливате с вода почти в отношение 1:1 по обем и на котлона докато се разтопи добре. След това добавяте азотна, сярна а може и лимонена киселина /лимонтозу/ в количество около грам на килограм восък. При лимонената киселина дори 2-до три грама. Точното количество не е фатално. Потдържате температурата така още 5-6 минути и разбърквате от време на време и след това го оставяте бавно да изстине на спокойствие. Почти всички примеси се утаяват после във водата от долу. Колкото съда е по широк тоест слоя восък е по тънък толкова по добре се получават нещата.
И една рецепта която не става за кухненски дъски но също успешно съм ползвал за импрегниране. е следната:
Пчелен восък и твърд парафин 1:1 се разтапят на водна баня и към тях се прибавя терпентиново масло около 50мл на смес от восък и парафин от около половин литър. Ако искате да напива по дълбоко към така получената смес преди да се е втърдила напълно може да добавите малко чист медицински бензин до получаване на желаната гъстота. Нанасянето най добре става като дървесината също се загрее леко. Оставяте детайла на радиатор или друг отоплителен уред може и със сешуар или пистолет за горещ въздух. След изстиването се полира с вълнен парцал.
Казах че не става за кухненски дъски защото натуралното терпентиново масло мирише на бор и то доста месеци след това. Така съм си правил една кухнеска маса и после като влезеш в стаята винаги има приятен много лек аромат. Че даже после няколко пъти съм я обработвал от ново точно заради същия ефект. Ползвам терпентин от аптеката защото е натурален. Може да се купи и от магазин където продават консумативи за художници, но там продават някакъв синтетичен и го водят оберизмирисен. Вероятно със него може и да стане за такава дъска но лично не съм пробвал.
Credo - напреднал
Кой какви размери дъски ползва, аз лично ползвам 4 различни. Имам един голям дебелак той се и като плот основно него ползваме, но за сервиране сутрин на закуска направо си хапвам режа и за посуда ползвам 2 по малки около 23-32см, ползвам и един неуспял прототип мой с висок борд кант за по лесно изсипване и с дръжка.

Та трябват си няколко дъски според мене, и плот да имаш пак е хубаво да имаш и малки дъсчици за сирена, мезета и по лесно изсипване директно от тях.

Пък то си зависи и колко място имаш.

Но съм забелязал че има тенденция, последните години, да се търсят и ползват по големи дъски.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Качествената дървена кухненска дъска" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: