Аз бих избрал електрическата с открития механизъм, по-практична е за употреба и почистване по време на използването и. Който е мелил домати ще разбере за какво говоря.
download/file.php?id=103183
Имам подобен на този модел.
Миналата година я ползвах за първи път и почти останах доволен.
Мислех си, че без проблем и без спиране мога да обработя 100-200 кила домати, но се оказа, че след всеки 10 килограма/една кофа, трябва да се спира за да се охлажда ел.двигателя. Не, че се загрява много и пуши, но така пише в упътването на всяка подобна - след 20 мин. работа по 10 мин. почивка.
Като цяло вършат работа и вадят доматен сок почистен от люспи и семки. Не е както от 'центрофугите', но е много по-добре от мелене с ръчните машинки и тази за месо. Качеството на мелене зависи от настройката на болта в началото на фунията. При завит болт се запушва често и иска почистване, а при почти отвит - върти по-лесно и не забива много. Хубаво е да има и заден ход, че ако се забие се освобождава лесно. Да е с по-голяма отвор за пускане на доматите...
Почиства се лесно.
Мисля, че е добра инвестиция и вече всички домати ще ги минавам с машинката. Не, че правя кой-знае колко, но 200-300 буркана с ръчна машинка си е проблем.
Аз съм доволен от този тип машинки.