Мечтата на всяка домакиня
Здравейте скъпи приятели!
От време незапомнено в кухнята ни абсорбаторът има първата и последната дума.
Надвиква убедително телевизора и пералнята и създава непоносимо шумна атмосфера за живот.

Комина ни е на около 4 метра разстояние от кухнята ни.

Обмислях вариант да вградя мощен вентилатор на покрива директно в комина и да преведа проводника надолу по комина на този принцип:
Изображение

Ако има подобен проект или алтернативно решение моля включете се.

Благодаря.
Мислели сме го на външна стена на къща да се постави вентилатор който да се управлява от кутията на абсорбатора, на който пък му е премахната турбината. Ще е значително по тихо, но чак 0 dB не вярвам да стане. За сега избираме къщата, та за това не сме го реализирали. Ще следя темата с интерес. :)
Според мен няма да има достатъчно тяга с обикновен вентилатор. По-скоро с нещо такова https://bazar.bg/обява-10386203/центробежен-турбинен-вентилатор-тип-охлюв , но мощноста трябва да се сметне за конкретния случай..
Да, вентилатора трябва да е такъв, че цялата система да върши същата работа.
700 Watt-а е твърде много.
Търся ефективно но и шумо/енерго практично решение.
Чудя се как изобщо никой не е правил подобно нещо преди?

Едно луксозно, но и скъпо изпълнение:

Избери си сам.. но имай предвид, че е добре да предвидиш дебит, поне 10 пъти, обема на помещението и приток на свеж въздух с рекуператор..Иначе зимата като засмуче ще ти изстива помещението.. Ето сайт за изчисление на един от моделите по-долу..
http://easyvent.solerpalau.com/fan-info/view/00005/1/99/p/5220007800?lang=1
http://cdl.bg/shop/вентилация/покривни-вентилатори-soler-palau-th/
http://www.tangra.bg/uploaded/products_files/608_en_460-476_low_pressure_centrifugal_fans.pdf
Здравейте!

Как стои въпросът с обикновените абсорбатори - при тях има ли нужда от рекуператор? В момента имам един дву-турбинен Тека, който дори и на първа степен извлича за няколко минути доста от топлината в помещението. Предстои ми обзавеждане на ново жилище и може би е добре да се помисли по въпроса. Рекуператорът, предполагам, се монтира като климатик, а абсорбаторът трябва да мине през него, преди да отиде в комина?
Мисля, че из форума има доста теми за рекуператори, но не знам възможно ли е комбинирането с аспиратор, заради мазнината и парите, които се отвеждат от него. Може би ще му трябва филтърна част, като при абсорбаторите, която да обира мазнините и влагата. Марковите рекуператори на Daikin и Mitsubishi, са от 1200 до 3200 лв.в зависимост от обема на въздуха, който обработват. Ето една руска тема в стил направи си сам, ако разбирате руски. https://www.forumhouse.ru/articles/engineering-systems/5808
В крайна сметка финансово най-рентабилното решение изглежда си остава замяната с мощен вътрешен аспиратор и изместването на печката леко назад доколкото е възможно.

За съжаление работният шум е проблем който няма да намери решение просто.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Кухня”