Мечтата на всяка домакиня
Здравейте скъпи приятели!
От време незапомнено в кухнята ни абсорбаторът има първата и последната дума.
Надвиква убедително телевизора и пералнята и създава непоносимо шумна атмосфера за живот.

Комина ни е на около 4 метра разстояние от кухнята ни.

Обмислях вариант да вградя мощен вентилатор на покрива директно в комина и да преведа проводника надолу по комина на този принцип:
Изображение

Ако има подобен проект или алтернативно решение моля включете се.

Благодаря.
zz_stefanov - майстор
Мислели сме го на външна стена на къща да се постави вентилатор който да се управлява от кутията на абсорбатора, на който пък му е премахната турбината. Ще е значително по тихо, но чак 0 dB не вярвам да стане. За сега избираме къщата, та за това не сме го реализирали. Ще следя темата с интерес. :)
nikolov333 - майстор
Според мен няма да има достатъчно тяга с обикновен вентилатор. По-скоро с нещо такова https://bazar.bg/обява-10386203/центроб ... -тип-охлюв , но мощноста трябва да се сметне за конкретния случай..
zz_stefanov - майстор
Да, вентилатора трябва да е такъв, че цялата система да върши същата работа.
700 Watt-а е твърде много.
Търся ефективно но и шумо/енерго практично решение.
Чудя се как изобщо никой не е правил подобно нещо преди?

Едно луксозно, но и скъпо изпълнение:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LPo7L8AYiH4[/youtube]
nikolov333 - майстор
Избери си сам.. но имай предвид, че е добре да предвидиш дебит, поне 10 пъти, обема на помещението и приток на свеж въздух с рекуператор..Иначе зимата като засмуче ще ти изстива помещението.. Ето сайт за изчисление на един от моделите по-долу..
http://easyvent.solerpalau.com/fan-info ... 800?lang=1
http://cdl.bg/shop/вентилация/покривни- ... -palau-th/
http://www.tangra.bg/uploaded/products_ ... l_fans.pdf
ecm - напреднал
Здравейте!

Как стои въпросът с обикновените абсорбатори - при тях има ли нужда от рекуператор? В момента имам един дву-турбинен Тека, който дори и на първа степен извлича за няколко минути доста от топлината в помещението. Предстои ми обзавеждане на ново жилище и може би е добре да се помисли по въпроса. Рекуператорът, предполагам, се монтира като климатик, а абсорбаторът трябва да мине през него, преди да отиде в комина?
nikolov333 - майстор
Мисля, че из форума има доста теми за рекуператори, но не знам възможно ли е комбинирането с аспиратор, заради мазнината и парите, които се отвеждат от него. Може би ще му трябва филтърна част, като при абсорбаторите, която да обира мазнините и влагата. Марковите рекуператори на Daikin и Mitsubishi, са от 1200 до 3200 лв.в зависимост от обема на въздуха, който обработват. Ето една руска тема в стил направи си сам, ако разбирате руски. https://www.forumhouse.ru/articles/engi ... stems/5808
В крайна сметка финансово най-рентабилното решение изглежда си остава замяната с мощен вътрешен аспиратор и изместването на печката леко назад доколкото е възможно.

За съжаление работният шум е проблем който няма да намери решение просто.

Тема "Мощен и Безшумен (0dB) абсорбатор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: