Мечтата на всяка домакиня
ifcho - напреднал
Здравейте,

Живеем отдавна в двустаен апартамент в стара тухлена сграда. Апартамента не е малък, но разпределението му е лошо и се губи много пространство. Затова искаме да преместим кухнята в хола, като за целта мислим да се възползваме от факта че сме на първият етаж -
тръбите за студената вода искам да пуснем от банята->през пода->по тавана на мазето->нагоре в хола. Същото и за мръсния канал - пътя на тръбите е само през общия коридор на мазето, а канала е в общото мазе до него.

Един от проблемите които трябва да реша е с комините - сградата е 4ри етажна и има отделен комин за всеки етаж. Първите собственици (баба ми и дядо ми), обаче са разрушили коминните тела при нас и сега трябва да открия дупката в тавана в спалнята (до хола), която отговаря на нашия комин. След което искам да изчистя нашия комин, и се надявам да не стане ужасна кочина, тъй като ревизионен отвор няма - то реално и комин няма в момента :)

Комшиите от третия етаж обаче се притесняват, че щяло да им дими през комина, заради някакви истории отпреди 30 години, когато се е случвало нещо такова при ползване на комина в кухнята - предполагам е било спукано някое тяло, или баба ми и дядо ми погрешка са се свързали с грешния комин (ако изобщо е възможно това).
Комините са предвидени за отоплителни печки и дори са се ползвали за това при построяването на сградата. Включването на абсорбатор в такъв тип комин ще бъде ли проблем?

Имам въпрос относно правната страна на нещата - знаете ли какви разрешения биха се изкали за въпросното преустройство, при положение, че не заплашвам никой с преместването на мокро помещение (кухня) (защото съм на първият етаж).

Балконите на апартамента са усвоени, което допринася за големината на стаите.

Прилагам схема на апартамента - кухнята до момента е на мястото на спалнята в схемата, липсващия комин е в бъдещата детска стая. Всякакви съвети и мнения ще са ми от полза.

Прикачен файл

first-design.jpg
first-design.jpg (59.67 KиБ) Видяна 907 пъти
ivo_steel - специалист
До сега на какво сте се отоплявали , и ако мислите да е на твърдо гориво ,защо не си направите парно ,като ще ви е удобно котела да бъде в мазето щом сте на първия етаж ?
ifcho - напреднал
Блока има парно. Тези комини са ползвани преди много време, преди да е свързано парното.
Димитър Димов - специалист
Питането ти е за кухнята,ама помислили че в помещение с ширина 2,89м. като сложиш спалня с размер около 1.60м. и врата около 0,90м.,от другата страна на спалнята ти остават не повече от 40 см. отстояние от стената ?
ifcho - напреднал
Така е. Имам малко подобрен план, но спалнята не става прекалено голяма. На тази картинка не се вижда, че тази затворената стаичка е предвидена за вграден гардероб. А тъй или иначе спалнята я ползваме само за спане.

Тема "Преместване на кухня, тухлена сграда, 1ви етаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: