• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
ecm - напреднал
Здравейте,

Кухнята, трапезарията и холът ми са едно помещение и избирам между гранитогрес и ламинат висок клас за подова настилка. Предпочитам ламинат, за да ми е по-топло, но разбрах, че тръбите на парното минават по пода, през средата на помещението, и се чудя, с гранитогрес няма ли да е по-добре, тъй като ще отдава тая топлина, докато ламинатът ще я изолира. Помещението е с размери 530 х 400
torbalan - Дървен философ
За топлината не мисли. Избирай настилка, която ще ти хареса...

Лично аз харесвам паркет и дюшеме...
toshetozaz - специалист
Може да комбинираш плочки и паркет.
ecm - напреднал
Защо да не мисля за топлината? Имам и плочки, и паркет избрани, но топлината определено ми е важна и ще е определяща за това коя настилка да избера. Да добавя, че не е първи етаж. Вариантът плочки + ламинат + преходна лайсна не работи, защото кухнята ще е на ъгъл, и преходът ще отиде на 1/3 от помещението, където лайсната ще пречи на масата, столовете и мебелите на насрещната стена. Евентуално може да сложа плочки само под шкафовете, така че да не се виждат, а останалата част от стаята да е ламинат, и да няма преходна лайсна в стаята, но пак ми е важно дали има смисъл да слагам паркет от гледна точка на топлината, или ще се прецакам, изолирайки топлината на тръбите с паркета? Ако плочките няма да държат по-студено от паркета в случая, и особено, ако тръбите помагат да поддържат дори и малко по-висока температура, то тогава няма да се замислям въобще и ще сложа плочки в цялото помещение. При варианта с плочки няма да имам и преходна лайсна с антрето, и ако не е по-студен от варианта с ламината, пред вид тръбите, бих го предпочел именно заради липсата на преходи. Ако обаче е по-студен, ще сложа плочки само под кухненските шкафове, останалото с ламинат, и преход под вратата към антрето, което ще е с плочки при всеки един случай.
torbalan - Дървен философ
С подово ли си?
С топломер ли си?
Какво има под теб?
Делян - специалист
Ако става въпрос за обикновено парно, а не подово отопление, не очаквай двете тръби да те топлят особено. У нас изобщо не ги усещам и съм с ламинат - и той си държи хладно. При плочките ще е по-зле положението ми се струва. Нещо не мога да си представя хол с гранитрогрес.
ivailokrustev - специалист
Защо отхвърляш теракота като опция? Аз наскоро правих ремонт в кухнята на свекървата. Взехме плочки (теракота) от http://www.home-max.bg/podovi-nastilki- ... e/terakot/ . Тъй като тръбите на парното минават под плочките изобщо не е студено и си мисля, че се получи много добре. Атмосферата в жилището стана много уютна. Единствено като препоръка, ако се спреш на този вариант, е да оставиш по-широки фуги между плочите заради температурните разширения.
ecm - напреднал
Теракотата, мисля, че ще държи толкова студено, колкото и гранитогресът? Или поне по-студено от ламината. Гледайки разни ламинати, видях и варианта за винилов под от тия, които се монтират като ламинат. На живо тия с дървесната имитация изглеждат толкова добре, колкото и ламинатите, а ги дават доста по-издръжливи на влага. Въпросът е обаче, е PVC-то, от което са направени, май е доста вредно. Чудя се от винила и ламината кой излъчва повече вредни вещества, като имам пред вид скъпия ламинат от 35-40 лв./м2 и винил в диапазона 60-70 лв./м2?
preslav - майстор
От първия до последния пост си личи, че вече си направил своя избор - изкуственяци.
Аз бих се замислил и как би се държал един ламинат след нагряването от тръбите на парното.
ecm - напреднал
Въпрос на средства, разбира се е това с "изкуственяците". Да, предпочитам да си сложа например корков паркет, има някои невероятно красиви, но цената му е соленичка. Не е непоносимо, но не знам дали си заслужава, от гледна точка на влагоустойчивост. Може би като излъчване на вредни химикали да е по-добре от ламината и винила, макар че и за естествените паркети пише, че имат формалдехид, както ламината. От естествените материали май остават само плочките, и то не знам дали теракотата и гранитогресът могат да минат точно за не-"изкуственяци", а при тях пък остава проблемът със студа, и даже могат да бъдат и радиоактивни. За ламината специално имам добри наблюдения от предишния ми ламинат "Балтерио", който преди 9 години струваше към 40 лв./м2 и определено не е мръднал, с изключение на няколко надрасквания от изпускане на тежки предмети. Вярно, нямам идея какъв клас на излъчване на формалдехид има, но иначе като визия и качество е много добре, затова и "изкуственяците" засега са ми сред приоритетните в избора. Това за тръбите и паркета е нещо, над което си струва да се замисля, да.
  • 1
  • 2

Тема "Настилка за кухня + трапезария + хол" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: