Според мен Илия те е разконспирирал - проблемът ти е точно в това, че "гониш" котлоните на макс и превръщаш тенджерата в парогенератор. Пробвай да сготвиш като намалиш котлона след завирането на манджата, остави манджата да къкри при затворен капак и кондензът ти значително ще намалее, че дори и ще изчезне. Юркането на котлона не сготвя по-бързо, а по-некачествено - дори при варенето на яйца след кипването на водата намалям котлона колкото водата да бълбука леко - варенето е със същата продължителност.
Аз не съм имал такъв проблем с аспиратор най-вече, защото е в отопляемо помещение и се готви предимно с тенджера под налягане. Също при варенето за по-малка продуктивност на пара трябва да се регулира мощността на котлона и т.н. Но няма как парата да не произвежда конденз при среща на студени повърхности. За това се получава конденз и в аспиратора и във въздуховода. Има вертикални абсорбатори, с които може би да се постигне стичане на конденза извън площта на котлоните. С търсачката не открих аспиратори предвидени за отвеждане на конденз.
Съпружката ми припомни за фритюрника. Въпреки че работеше под котлоните и под аспиратора, мебелите около аспиратора се покриваха с конденз (интензивно отделяне на пара). Не помня тогава дали не е прокапвал и аспиратора, ама като всичко наоколо е в капки и да е прокапвал не е било впечатляващо. Е един ден се случи съпружката без да иска да включи котлон и фритюрника се изпържи, а мебелите въздъхнаха с облекчение. На сина абсорбатора е телескопичен с въздуховод към 3 м, но той много рядко го ползва. При него се поду вратичката над абсорбатора, вероятно щото е от МДФ.