• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
alex63 - специалист
Здравейте!
Над мивката имам сушилния скрита в шкаф с вратичка която се вдига нагоре с панти на 270* нагоре и задържа с механизъм, който не успява да повдигне вратата до тези 270* и един по-висок човек трябва да се привежда за да може дори да се измие.Интересувам се от панти които повдигат вратичката нагоре успоредно на шкафа(над него има друг шкаф-основния ред с горни шкафове) или тази вратичка да се обръща на 180* и да се задържа за да не се налага да се прикляка докато се ползва мивката при отворена вратичка на сушилнята.Размерите на шкафа са височина на вратичката 280 мм, ширина 800 мм .Височина на шкафа-вътрешно 260 мм, ширина 760 мм като самия сушилник е на 260 мм от горния край на шкафа, а напред е почти на 10 мм от вратичката.Предварително благодаря за отделеното време и отговор!

Прикачен файл

IMG_20180325_183625.jpg
Толкова се отваря когато е поставено ограничението за да стои сама отворена сама.
IMG_20180325_183625.jpg (95.18 KиБ) Видяна 540 пъти

Прикачен файл

IMG_20180325_183607.jpg
Това е отворен до край на възможностите на пантите.
IMG_20180325_183607.jpg (94.5 KиБ) Видяна 540 пъти

Прикачен файл

IMG_20180325_183547.jpg
Това е затворен шкафа.
IMG_20180325_183547.jpg (92.23 KиБ) Видяна 540 пъти
joroantonov - специалист
Има механизми за повдигане вертикално на вратата - kinvaro на Grass или Aventos HL на Blum,но не са евтини. Евентуално може да се преправи да вдига и горните врати освен тази на отцедника.
alex63 - специалист
Благодаря за опита за помощ, но за съжаление не става.Вратичката е 280 мм, а на тези от линковете най-малката височина е 332мм на вратата.Дори си купихме една от balkanyug.bg, но се оказа, че вратата трябва да е 320мм и сега ще видим как да я връщаме като не бяхме догледали.Все пак 44лв. е и не става да я метнем на тавана.
nikolov333 - майстор
Записвам се, че и аз си блъскам главата редовно във вратичката на един нисък шкаф..
Делян - специалист
Ами тогава Aventos HK-S

При мен светлия отвор е 290 мм и пасват идеално, а гледам, че дават минимум 150 мм.
Вярно, че са скъпи, но пък вече 5-6 години им се кефя. Инвестицията е еднократна :wink:
Продават се и допълнителни ограничители към механизма, за да не се вдига много нависоко и по-нисък човек да се налага да подскача, за да го затвори.
alex63 - специалист
Делян написа:
Ами тогава Aventos HK-S

При мен светлия отвор е 290 мм и пасват идеално, а гледам, че дават минимум 150 мм.
Вярно, че са скъпи, но пък вече 5-6 години им се кефя. Инвестицията е еднократна :wink:
Продават се и допълнителни ограничители към механизма, за да не се вдига много нависоко и по-нисък човек да се налага да подскача, за да го затвори.
И аз ползвам Blum вече 5 години и се кефя, но майстора ми уйдиса на акъла и ми направи шкафа за сушилнята над мивката както бяха чертежите ми и не ми противоречи за това, че няма как да се вдига вратичката вертикално при тези размери- всичко е "изпилено" до мм, само дето допуск от десети не дадох... :) и той го направи, но не е разбрал за претенцията за пантите - беше наредил едни с амортисьори и аз ги смених в движение при което се оказа, че тази панта за повдигане на вратата е извън бюджета и остана за по-късно и това късно е сега за това е и питането ми.Вчера купихме една която се оказа за врата с височина 320 мм и не става.Мисля да си ползвам тези панти за 270* и някаква ножица която да се отваря на 270* понеже сега се отваря на ~135* някъде и на висок човек не му е удобно.
Делян - специалист
:? :?
Нищо не разбрах, искаш да кажеш, че като отвориш вратичката на долния шкаф, тя опира във вратичката на горния?!

При мен луфта е по 2 мм и нищо не опира никъде - просто като тръгнеш да отваряш, вратичката дори тръгва да слиза надолу - т.е. играе го като изхвърляща панта.

Ето:
Прикачен файл:
199-kuhnia.JPG
И двете вратички са с HK-S...
На горния съм му сложил ограничителя, за който споменах по-горе, за да не удря в "козирката".
alex63 - специалист
Не, нищо никъде не опира.На първата снимка се вижда това което се получава при възможностите на пантата-265*, после се вижда как е при ограничител за да не пада вратата на главата на този който ползва мивката.И естествено който е по-висок не вижда какво мие и е не само неприятно, но и неудобно.Наличните панти за отваряне на вратичката на 270* не могат да я задържат без допълнителна помощ от друг механизъм.Е те за този механизъм питам!
miliad - майстор
По начало слагайки този шкаф там си сбъркал ергономията на кухнята. Май е добавян допълнително като гледам.
Освен въженце с кукичка или с тел да връзваш вратата в крайно отворено положение, не виждам друго решение.
Панта с по-голям ъгъл на отваряне няма.Всичките Авентоси и производни са направени за монтаж на шкафа над 140см от пода, за да не ти пречи отворената врата.
По принцип в зоните където се задържа домакинята да работи повече време, се препоръчва по-високо монтиране на шкафовете, ти си направил обратното.
  • 1
  • 2

Тема "Панта за шкаф за сушлния над мивка." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: