Мечтата на всяка домакиня
kozl - майстор
miliad написа:
"Пък и има ПДЧ влагоустойчиво. От него правят паравани (прегради) за тоалетни"
Тук сигурно имаш предвид HPL плоскостите, но те нямат нищо общо с ламинираното ПДЧ което се използва за мебели.
Некога немаше нолкоз имена. Имаше стъклотекстолит, талашит, шперплат и фазер. Сега има мебели от HPL, подобен материал на стъклотекстолита, но пак значително по-скъп от ПДЧ-то. Според мен HPL-а е най-трайното спрямо ПДЧ, МДФ шперплат и даже масив. И не го бъркам с ПДЧ. Дори имам за спомен част от фасадна облицовка от HPL.
Когато хората не знаят за нещо, то за тях това нещо не съществува. Е верно, че аз пропуснах да взема парче от водоустойчивото ПДЧ, но може и пак да ми се отдаде възможност. За да се различава от другото слепващата смола е зелена на цвят. Като питах вносителя какво го различава от стандартното ПДЧ, отговорът бе - смолата и импрегнацията.
Преди години поръчах шкафове (горен с огледало и долен с мивка) от полиестерни плочи за банята. Поисках да ми направят "тавана" на шкафа с огледалото от HPL, за да издържи на температурата на халогенните луни. Първо казаха, че няма такъв материал. Аз предложих да го доставя, тогава отказаха да работят с такъв материал. Резултата - тавана се стопи около мебелните луни. Е днес вече съм със светодиодни луни. Стопеното си и стопено, прикрито с по-широки гривни на LED луните.
От цялото обяснение ползата никаква. Никой няма да се насочи към това влагоустойчиво ПДЧ, защото е по-скъпо и ограничено в избора на видовете ламинирани повърхности. Нито пък ще ползва HPL, че и там цените са по неколко. Аз имам 3 кухни изпълнени по собствен проект. И на трите плота е от камък - значително по-скъпо от ПДЧ-то. Две от тях са с ПДЧ плоскости (не са мръднали), третата ГОЛЯМА ГРЕШКА с МДФ. Но дадения цвят и гланц на ламината го имаше само на МДФ. Избор на сина. Вече си осъзнава грешката, но след дъжд качулка. Кухнята е като картинка, но не става за употреба. Всяка капка си личи на плота (тъмнокафяв технически камък). По гланцовите врати много лесно се лепят отпечатъци от пръсти, а почистването е мъка.
Да добавя и два отдавна забременели шкафа за баня от МДФ. Но рекламата на тези шкафове, рекламата ме вкара в тази грешка. Шкафа беше изложен потопен в аквариум и клъвнах, не с един, а с два.

Тема "Раздути шкафове около миялна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: