• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
  lz1kka
Здравейте,

Наскоро се развали хладилника в офиса и трябваше да се купи нов. Отдвна си мечтая за хладилна витрина и понеже фризер не е необходим реших, че може би не е чак толкова лоша идея да купя хладилна витрина вместо обикновен хладилник. Поразрових се из магазините за бяла техника и ми изпадна много запазен охладител за вино с приятел дизайн и размер 155х60х60, което ми е супер. Няколко пъти повдигнах въпроса дали този уред може да поддържа 4-5 градуса температура, понеже все пак предназначението му е за вино и след като продавачката се консултира със сервиза им, ми бе обяснено, че това на практика е обикновен хладилник и няма причина да не може да се използва като обикновен хладилник. Следователно го купих (с 3 месеца гаранция) и ми го доставиха от друг град.

По време на транспортирането витрината е била в хоризонтално положение, а след като я разтоварихме също я сложих легнала за да обърна вратичката (нямах идея, че това е погрешно). Изправих я и я оставих в покой за около 6 часа (беше ми обяснено, че са достатъчни само 3, а в интернет пише 24ч.), след което я пуснах на степен 6/7 и пълна на около 30% с хранителни продукти. На следващия ден след около 12 часа работа при външна температура около 24 градуса, вътрешната беше цели 13.5 градуса. След направената констатация реших да я увелича на максималната 7/7 степен и за около 2 часа температурата падна на 10 градуса, които продължават да са ми крайно недостатъчни, а и до колкото съм чувал хладилниците не трябва да работят на максимална мощност.

Въпросът ми сега е дали тази хладилна витрина все пак ще може да се използва като хладилник, респективно да поддържа спокойно поне 5 градуса и ако да, то какви действия трябва да предприема за да ги достигна? Да изчакам още време, да викам техник за проверка на фреона, смяна на компресора с по-мощен (съответно допълнителна инвестиция в уреда) или нещо друго? Хладилните витрини за безалкохолно по магазините спокойно работят и на под 4-5 градуса, като се има предвид, че се отварят често. Охладителите за вино обаче явно не са конструирани с тази цел, въпреки че в характеристиките на повечето пише 5-18 градуса. Ако това е така, възможна ли е замяна на компресора с по-мощен или това не става само с нов компресор? Витрината е красива, размерът ми пасва и ми се иска да я запазя.


Марка и модел: Medion MD 5461
Мощност: 1.0A, 160W
Обем: 300L
Клас: N/ST
Фреон: R600A, 0.047 kg.
Компресор: ACC HXK80AA

Прикачен файл

IMG_0752 2ww.jpg

Прикачен файл

IMG_0754.jpg
plamen6703 - майстор
Купил си нещо, което струва колкото струва!
Ако няма да правиш рекламация, не си заслужава да правиш нищо друго, освен да си потърсиш друг уред, който ще ти върши работа. :partyman:
turbocharged - специалист
Трябва нещо да е повреден охладителя ти за вино. Със сигурност работят на 5 до 18 градуса. Точно като хладилник.

Освен ако не е само за червено вино :)
preslav - майстор
нед юни 10, 2018 1:44 pmlz1kka написа:
След направената констатация реших да я увелича на максималната 7/7 степен и за около 2 часа температурата падна на 10 градуса, които продължават да са ми крайно недостатъчни, а и до колкото съм чувал хладилниците не трябва да работят на максимална мощност.
Според мен нямаш сериозен проблем, евентуално трябва да се смени терморегулатора. Няма такова изискване хладилниците да не работят на максималната си степен, ако го имаше, самите производители щяха да са я премахнали. Щом витрината ти сваля от 13.5 до 10 градуса за 2 часа, ще свали и до 3-4, но с подходящ терморегулатор. По някакъв далечен спомен регулаторите са по 12-13 лв. смяната можеш да направиш и сам.
Съвсем ориентировъчно можеш да надзърнеш в този сайт - https://apogee99.com/index.php?main_pag ... cPath=2_46 а най-лесното е да си викнеш хладилен техник.
Благодаря на всички за помощта. Вчера порових малко след като пуснах темата и сам стигнах до заключението, че евентуално решението се крие в нов термостат/терморегулатор, което не е нито скъпо нито трудно за смяна. По пътя на логиката стигнах до заключение, че проблемът едва ли се крие в липсата на мощност от страна на компресора, защото същият си работи нормално (и тихо), просто по някое време си изключва. Ако беше слаб и не успяваше да достигне търсената от термостата температура, вероятно щеше да работи постоянно...

Тази сутрин термометърът показваше малко над 8 градуса, но в почти най-ниската част. Слънце не го огравя отникъде и мисля температурата в стаята също не е висока.

Поразглобих малко пластмаси и стигнах до него за да го видя какъв тип е и визуално изглежда като 90% от терморегулаторите по интернет магазините (виж прикачените снимки). За съжаление характеристиките не се виждат добре, така че планът ми е да го демонтирам и директно да тръгна по магазините с него, с надеждата там да ми съдействат. Колега от друг форум спомена, че тези модели к50 р1127 или к50 р1118 ще свършат работа.
Последна промяна от lz1kka на пон юни 11, 2018 1:55 pm, променено общо 1 път.
plamen6703 - майстор
Разбира се, че грешиш както за термостата, така за осезателя и най-вече за спомените, но начина да се убедиш е като се довериш на емпирични данни :wink:
Температурата, която мериш е напълно нормална за този тип уред, но какво те бърка като нямаш друга работа да експериментираш!
Най-трудно се ремонтира нещо, което работи нормално, примерно като охладителят за вино, който си купил! :partyman:
lov - майстор
И другото е че може да страда от липса на фреон и от там да не му достига силицата да свали. Ма то най-лесно дай да сменим термостата щото ЕЖК. Ръгнали им друг осезател и се оправила. :lol:
tzetz009 - специалист
:cool: В приличните "кръчми" виното не се сервира охладено до 5°C . Бирата и виното са различни питиета ! За лични нужди съм си купил 50 литра малка хладилна витринка . 400 пари , но е много ефикасна , бърза и ОТВРАТИТЕЛНО ШУМНА !!!

:partyman: :partyman: :partyman:
plamen6703 - майстор
пон юни 11, 2018 1:01 pmlz1kka написа:
Колега от друг форум спомена, че тези модели к50 р1127 или к50 р1118 ще свършат работа.
Да ти спомена и аз, че в твоя случай ползването на услугите на хладилен техник са за препоръчване!
Колкото и пъти да променяш мнението си по-горе, не ти е силата в хладилната техника и покрай логиката, която сега се появи след промяната на мнението и спомените ти, които се изпариха от горното мнение, иска се и малко човек да "вдява" от тая техника, а ти беше написал пълни глупости! :partyman:
kabel96 - специалист
Преди да тръгнеш по магазините дай на късо терморегулатора и виж ще свали ли до нужната ти температура и тогава действай.
  • 1
  • 2

Тема "Охладител за вино като обикновен хладилник?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: