Здравейте, от около година се занимавам с производство на дървени кухненски дъски и непрекъснато научавам нови неща в тази насока, ще ми се да споделя наученото и да науча нови неща и впечатления в тази насока.
Правил и съм и тествал дъски от тиково дърво, такива дъски според мен са много добър избор, ако ви изпаднат фири от декинг от тик от някъде, спокойно можете да си направите много добра дъска за рязане, тика е много твърд, тежък, и най-важното много издръжлив на мокрене, не се изкривява. Разбирасе някои от качествата му могат да се разгледат и като недостатъци, тежко не винаги е удобно, а голямата му твърдост пък може да затъпи един не много качествен нож доста бързо, то зависи и от техниката на рязане доста разбирасе. Друг недостатък е цената.
Дъски от бук, много често използвани в България с тяхното производство съм имал доста ядове, ако материала не е парен добре и изсушен добре, по качествени са дъски от по стари дървета, лесно се криви на където му скимне. Но ако материала е качествен го считам да добър избор, все пак Wusthof Solingen правят професионални дъски от бук значи става.
На запад правят дъски често от клен, ясен, акация, когато комбинират контрастни цветове често ползват орех, падук, пурпурно сърце череша и други. Все подходящи твърди дървесни видове.
Имам наблюдение върху 2 дъски от бамбук и двете се разлепиха за по малко от година, азиатците използват бамбука за какво ли не. От строителни скелета до дъски за рязане, много икономически изгоден е. Един от видовете бамбук е и най-бързо растящото растение (има повече от 1600 вида) . Със сигурност не съм им конкурент в цената, ще наблягам на качество и дизайн. Ако сте ползвали бамбукови дъски ще ми бъде интересно да науча за впечатления.
Първоначално използвах лепило с клас на водоустойчивост Д3 момент и soudal, не ви препоръчвам да слепвате с по-нисък клас на устойчивост даже Д4 е по-добре, но за съжаление не съм съвсем сигурен че тези лепила са на 100% подходящи food safe сега ползвам titebond III което е често използвано от професионалистите производители на дървени дъски. То е сертифицирано за безопасно при не пряк досег с храна и е с клас на водоустойчивост сходен на Д4 .
Всеки ползва някаква дъска, кажете кой каква дъска ползва от какво е доволен и от какво не
Правил и съм и тествал дъски от тиково дърво, такива дъски според мен са много добър избор, ако ви изпаднат фири от декинг от тик от някъде, спокойно можете да си направите много добра дъска за рязане, тика е много твърд, тежък, и най-важното много издръжлив на мокрене, не се изкривява. Разбирасе някои от качествата му могат да се разгледат и като недостатъци, тежко не винаги е удобно, а голямата му твърдост пък може да затъпи един не много качествен нож доста бързо, то зависи и от техниката на рязане доста разбирасе. Друг недостатък е цената.
Дъски от бук, много често използвани в България с тяхното производство съм имал доста ядове, ако материала не е парен добре и изсушен добре, по качествени са дъски от по стари дървета, лесно се криви на където му скимне. Но ако материала е качествен го считам да добър избор, все пак Wusthof Solingen правят професионални дъски от бук значи става.
На запад правят дъски често от клен, ясен, акация, когато комбинират контрастни цветове често ползват орех, падук, пурпурно сърце череша и други. Все подходящи твърди дървесни видове.
Имам наблюдение върху 2 дъски от бамбук и двете се разлепиха за по малко от година, азиатците използват бамбука за какво ли не. От строителни скелета до дъски за рязане, много икономически изгоден е. Един от видовете бамбук е и най-бързо растящото растение (има повече от 1600 вида) . Със сигурност не съм им конкурент в цената, ще наблягам на качество и дизайн. Ако сте ползвали бамбукови дъски ще ми бъде интересно да науча за впечатления.
Първоначално използвах лепило с клас на водоустойчивост Д3 момент и soudal, не ви препоръчвам да слепвате с по-нисък клас на устойчивост даже Д4 е по-добре, но за съжаление не съм съвсем сигурен че тези лепила са на 100% подходящи food safe сега ползвам titebond III което е често използвано от професионалистите производители на дървени дъски. То е сертифицирано за безопасно при не пряк досег с храна и е с клас на водоустойчивост сходен на Д4 .
Всеки ползва някаква дъска, кажете кой каква дъска ползва от какво е доволен и от какво не
Последна промяна от Credo на съб дек 05, 2015 8:25 am, променено общо 1 път.