Мечтата на всяка домакиня
Привет на всички,
Искам да пусна един кухнениски бокс в експлоатация.
Положението, необходимо да се захранят от студената вода мивка/миялна/пералня.
Отвеждането на водата е ф50 и в него трябва да се включат:
1. мивката(налична модел ФАТ със сифон, който има включване на един уред допълнитело)
2. миялна
3. пералня

Това, което е направено в момента е доста обемисто и не ми допада, дори и да работи.

Искам да се направи максимално малко на габарити с минимум връзки.

Търся съвети от по опитни хора.

Относно студената вода, задължително ли е всеки уред да си е с отделен спирателен кран или примерно, да оставя тези на пералнята и миялната, а меката връзка на водата да е директна.

Снимал съм едни кранове, на едната снимка от магазина ако ги купя тях, ще бъде ли по-ефективно разклоняването на водата от кофигурацията в момента?

Миялната и пералнята са с един метален клапан на входа на водата, който май трябва да е монтиран на долу за да работи ефектновно, а в момента ще са под някакви странни ъгли.


Отходният канал в момента ми се предлага да се сложи муфа на това, което излиза от стената и след него този 3 ен разклонител, става адски обемисто!

Вариант ли е вместо тази муфа да се разшири малко тръбата в стената с нагряване и директно в нея да се набие коляно (съответно лепило) и вече след него да си го разклонявам.

Да намаля с редуктор от ф50 на ф42, с цел да са по-малки габаритите на инсталацията?

Ако реша да пусна единият отходен канал на миялна/пералня директно в сифона на мивката, на кой уред е за предпочитане да е това, за да не затлачва сифона на мивката?

Прикачам и малко снимки за по добра представа.

Мерси предварително!
Прикачен файл:
DSC_7466.jpg
DSC_7466.jpg (115.12 KиБ) Видяна 1050 пъти
Прикачен файл:
DSC_7463.jpg
Прикачен файл:
DSC_7462.jpg
Прикачен файл:
DSC_7401.jpg
Прикачен файл:
DSC_7468.jpg
nikolov333 - майстор
Аз лично не разбрах какво и как точно трябва да се с получи с конфигурацията и положението на уредите, но Лично аз бих преправил инсталацията за мръсната и чиста вода, така че включването да е встрани от уредите.. При мен у нас пералнята и мивката са свързани така, че да мога да спирам водата веднага, ако стане авария..
iliya_i - майстор
Ами ако вземем конфигурацията на крановете например, с малко повече фитинги - например 2 тройника с нипел между тях може конфигурацията да се развие близо до стената, без да навлиза много навътре в шкафа. Тук явно се търсят решения да стане само с един единствен фитинг. Е по този начин няма как да се постигне минимален обем.
MamaMy - майстор
Моя съвет е тези кранове да ги забравиш. Днес брах ядове с два такива. Точно от една тетка бяха изведени два такива за две перални. Аз трябваше да сменя едната пералня с нова и греда. Крана си го врътваш, ама като тръгнах да развивам маркуча от пералнята и гейзер. Наложи се да спирам водата на цялата сграда. Тичам до магазина и купувам един нов. Те естествено ми предлагат същия, но аз вече съм горял. Взех един за радиатор с холендър + нипел 1/2. Така и от двете страни е 1/2, но като махнеш холендъра от едната и си остава 3/4 директно за маркуча на пералнята. Отивам да сменям стария и като го хванах с ключа се разпадна и резбата остана в тетката. Хванах да сваля тетката и другия за другата пералня се откъсна и той. Държали са се на косъм. Та пак в магазина и още един кран + нипел + тетка. За 2 минути затворих 25 лв. Писна ми от ментаци. Истината е в тези:
Изображение
resistbody - специалист
Един нипел-коляно и всичко ще слезе до стената аз така съм направил.... миялната към допълнителния извод на сифона.. и едно разклонение за пералянята, просто няма как...
Благодаря на всички за идейте!
Направих едно друго решение за по компкатен монтаж, утре ще го завърша и снимам!
Сега проблема е 3 еднакви крана да се завинтят един в друг в ос, така че всички изходящи конектори да са надолу.
Броя резби, глася струвам все не пасват.
Купих си днес Tangit лента, тефлонова лента и калчища утре ще се мъча пак :(

Прикачен файл

3kakran.jpg
3kakran.jpg (87.19 KиБ) Видяна 837 пъти
iliya_i - майстор
пон яну 20, 2020 7:30 pmalexmvp написа:
Сега проблема е 3 еднакви крана да се завинтят един в друг в ос, така че всички изходящи конектори да са надолу.
Броя резби, глася струвам все не пасват.
Резбите никога не се завиват до упор. Оставят се по-малко от една резба докрая. Нали за това се слага тефлон и т.н уплътнителни материали. До край се стягат само челните уплътнители (холендри). А и крана за батерията е добре да е нагоре, а тези за пералня и сушилня - в тяхната посока - наляво или надясно. Меките връзки смесител обикновено са 3/8", а твоите всички ми изглеждат 3/4 та ще ти трябват още два преходника.
В крайна сметка се получи това, според мен ще свърши работа.
Благодарности на всички, които помогнаха със съвети.
Прикачен файл:
3kakran1.JPG
iliya_i - майстор
чет яну 23, 2020 7:36 pmalexmvp написа:
В крайна сметка се получи това, според мен ще свърши работа.
Благодарности на всички, които помогнаха със съвети.
3kakran1.JPG
Ами от това по-компактно неможе. Но:
- крана за смесителя можеше да го оставиш обърнат нагоре - към смесителя. Сега може меката връзка да не стигне да направи обратен завой.
- вместо последния кран с тапа можеше да сложиш ъглов без разклонение. Примерно ако той е за смесителя - направо на 3/8 резба.
и те така - дреболии :partyman: :)

Тема "Оптимизиране на ВиК и канал за кухня." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: