Мечтата на всяка домакиня
Здравейте! Обмислям възможността за НЕфиксиран към пода кухненски остров-нещо като долен шкаф с размери 100/60 или шкаф 60/60 с едностранно стърчащ плот до 100 см. Искам пространството отдолу да бъде усвоено с 3 чекмеджета например за тенджери. Имам подобен шкаф на колелца с 1 малко и едно голямо чекмедже, като в горното голямо са двете кофи за боклук. Когато и двете чекмеджета са извадени шкафът започва да се накланя напред под тежестта им, а те не са тежки. След като планирам островът да носи доста по-тежки неща е ясно, че ще има проблем. Възможно ли е отзад, по възможност скрито под дъното, да са монтира нещо - оловна планка/тръба, което да не позволява обръщане? Какво да бъде това "нещо" и има ли начин да се предвиди колко трябва да тежи? Ще издържи ли дъното?
Приемам всякакви идеи и предварително ви благодаря!
zz_stefanov - майстор
По свобобно стоящите фурни отзад слагаха полимербетонна тежест.
Чак пък олово, ще те претарашат мангалите. :)
А защо ти е да се движи. Може да е фиксиран за пода.
Е, няма да афиширам "съкровището". Подвижен, защото колкото и да ми се иска повече работна площ и място за съхранение е възможно в крайна сметка да не успея да го наместя в свободното място, така че да не пречи и да се наложи да "отплува" към стената.
kozl - майстор
Дъното се прави от стоманена плоча. Така ще издържи.
Колко дебела да е плочата :? Е тука требат сметки за балансиране на момента. За тези сметки е необходимо чертеж на конструкцията и определяне на товарите, а до тука нема кьорава цифра.
Само с думи съвета е хвани го за пода, като изобретиш начин за лесно закачане и откачане :wink:

Ако мисълта ти тече в посока тежеста да е само в гърба, то теглото ще е 2 или повече пъти по-малко на тежеста, но пък при дадени обстоятелства острова мое да се катурне по гръб.
Svetoslavoff1 - специалист
На прима виста, няколко тротоарни плочи на дъното? И над тях фалшиво дъно от фазер, ПДЧ, шперплат... Или да си отлееш от бетон, но на няколко модула, че да е по-лесно да ги вдигаш, ако решиш да местиш шкафа.
Не се бях замисляла за опасността от катурване в обратната посока. Значи изцяло тежко дъно е по-добрият вариант. А идеи за фиксиране към пода, обаче с лесно откачане, с по-незабележими "травми" по пода? Благодаря ви!
preslav - майстор
нед май 16, 2021 11:41 ampipelot написа:
А идеи за фиксиране към пода, обаче с лесно откачане, с по-незабележими "травми" по пода? Благодаря ви!
https://www.aliexpress.com/item/4000329 ... new_Detail

Тема ""Противотежест" за свободностоящ кухненски остров?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: