• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
brum - майстор
Трябваше с нещо да залепя челата над кухнята (между горен ред шкафове и тавана) и 'щото нямаше останало полиуретаново лепило почвам да търся из наличните неща. Гледам един Ceresit FT101. На него пише "лепи". Бях го взел да уплътнявам с него срезовете по кухненският плот, ама намерих един полиуретанов лак на няколко месеца и Ceresit-а остана излишен.

Та сложих по няколко точки от тоя FT101, наместих челата, забърсах (с кореселин се оказа, че пада) и си викам утре ще го видя като изсъхне. Уплътних и фланеца на аспираторите дето ще монтирам с него.

Днес минаха 24 часа и на аспираторите дето слоят е под милиметър седи мазно. Пробвам да натисна с пръст и го забърсвам все едно сега е нанесено. Челата на кухнята горе и те мърдат. Отварям инструкциите и вътре гледам, че пише 24 до 48 часа при слой 2-3мм и 23 градуса температура. Там където лепя е около 15-16 градуса. И въпроса ми е - тая гад ще изсъхне ли или да свалям всичките чела, да бърша и да ходя да търся полиуретаново лепило?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон окт 11, 2021 5:04 pmbrum написа:
... И въпроса ми е - тая гад ще изсъхне ли или да свалям всичките чела, да бърша и да ходя да търся полиуретаново лепило?
И ся що бързаш?
Тъй де, ако имаш бърза работа - търчи, купувай, па се върни, бърши и лепи... Ако ли не, изчакай още ден-два.
И чети инструкции преди, български мъжо
brum - майстор
Ден-два ще изчакам. Притесненията са ми да не чакам още 3-4 дни и да е същото.

Щото според инструкциите слоя дето е под милиметър вече трябваше да е позасъхнал, ама не би. Та се чудя при тия 15-16 градуса ще изсъхне ли въобще или ще трябва да чакам да пусна подовото, че да ми изсъхне лепилото по кухнята...
muhala - майстор
Лепи яко това нещо. Лепи и на мокро дори. Изчакай го и го понатисни. Ако не стане смени лепилото. Стискам палци да залепи. У нас залепух всички аксесоари в банята и тоалетната с него.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Да не си го прецакал нещо с коресилина? Мацни на една хартийка и си го изсуши вкъщи, на топло, да видиш
kozl - майстор
https:\\dm.henkel-dam.com написа:
- Не използвайте Cefesit FT101 като уплътнител за стъкло, в-у битумни повърхности или в-у строителни материали, които могат да отделят масла, пластификатори или разтворители , които да атакуват уплътнителя.
- Cefesit FT101 не е подходящ за фуги подложени на водно налягане или постоянно потопени във вода, например във плувни басейни. Не използвайте Cefesit FT101 за уплътняване на вани и мивки.
Няколко пъти попадам на кореселин, който повече прилича на АМВ, слаболетлив, бавно се изпарява.
Този уплътнителен материа, явно го подминавам заради втората точка в цитата. И дали може да се прилага при винилни покрития, щото те също отделят пластификатори, особено като нови.
Не им разбирам химиите, но имах случаи полиуретанов уплътнител Сикафлекс да не втвърдява и след няколко дни в холкер към плочки. Наложи се да го махна. Явно има ментета или му е бил изтекъл срока на годност и се е разградил преди да излезе от салама :?
И друг път съм имал неудачи с полиуретановия уплътнител, но в някои случаи причината беше в грунд за метали положен преди уплътнителя.
valentino76bs - майстор
С FT 101 лепих керемиди една към друга по ръба + титан 60 сек. пяна
Където мазах с FT стана чук много добър уплътнител/лепило.
Понеже ми се налага сега да запълвам дилатационни фуги и поразпитах .
Казаха ми сикафлекс 11FC а или церезит FT 101 и то сив бил по як от другите цветове въпреки ,че керемидите мазах с червен и е много здраво и запазило еластичността си.
На инструкциите по лепене на плочки на тераси/ балкони на хенкел посочват церезит CS 25 като пълнител на деф. фуги но представителя ми каза ,че ФТ101 е по хубав!
radius - майстор
Докато се превъзнасяте, аз да изкажа противоположно мнение за фт101. Не държи на слънце колкото ПУ-то, или поне не повече. Ползвал съм сив, преди 10г (предаде се за няколко години) сега може и да са го оправили.
А Хенкел защо препоръчват силикон за тераси, по-логично е да е с ПУ, да не би да нямат в портфолиото :lol:
brum - майстор
15 градуса е според термометъра. Днес прогреса клонеше към нула. На 3 точки вчера сложих нормален полиуретанов уплътнител/лепило и днес беше бетон. Ceresit FT101-то все още е на каша.

Та утре ще го махам и минавам към алтернативите.

Не съм го прецакал с кореселина. Бяха 2 точки дето ги избърсах с него.

Или съм попаднал на нещо старо (утре ще разгледам тубата за дати), или при 15 градуса не съхне за ден, а за месец...
muhala - майстор
Ако не си изхвърлил опаковката... мошеш ли да видиш срока на годност ?
Аз съм ползвал единствено безцветния. Лепи отлично.
  • 1
  • 2

Тема "Ceresit FT101 не съхне" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: