• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
slavi_12 - помощник
Здравейте, имам нужда от помощ за проект на кухня. Заели сме се с трудната задача да си я правим сами.
Имам изготвен проект, който бихме искали да погледнете и да ни кажете дали има допусната грешка.
Имам няколко въпроса като начало:
1. Достатъчно ли е бленда в ъглите 40мм, виждам че при нашият проект е оставена само до чекмеджетата до котлоните, а на другата страна няма? Същото е и при горните шкафове, които са долен ред, а при най - горните не е оставена.
2. Имам нужда от помощ за пресмятане на размерите за разкрой. До колкото разбрах се оставя 2мм фуга за вратичките от всички страни. Ако вземем за пример шкафа за мивката, който е 500мм, то тогава ще имаме 2 страници 560х740, дъно 560х464 и врата на която трябва да приспаднем 25мм от горната страна за лайсната и по 2мм от другите страни, т.е. ще бъде 713х496мм. Това правилно ли е или съм в грешна посока?
3. Планираме мивката да е за шкаф със светъл отвор 500мм. Както е направен в момента шкафа, дали ще е достатъчно или ще трябва да отнемем още малко от тесния шкаф до него?
4. Знам, че се приспада и кант, в зависимост от дебелината. Ще използваме фирма за разкрой – Роси или Салекс. Те извършват ли услугата да дадем размерите и съответния кант и сами да го приспаднат, т.е в готов вид например вратата да е точния размер? Или ще трябва да сметнем всичкор като приспаднем и канта?
5. Затруднявам се и при изчислението на двете чекмеджета под котлоните, от двете страни фуга 2мм, но на височина как да ги сметнем, така че да са с еднаква височина и еднакъв отвор за лайсните?

Прикачвам проекта, една рисунка и подобен вид кухня.

Много ще бъдем благодарни, ако някой с опит ни даде насоки.

Прикачен файл:
Project2.jpg
Прикачен файл:
draw2.jpg
Прикачен файл:
cb802822d225561648ae4086db4111cd.jpg
cb802822d225561648ae4086db4111cd.jpg (16.91 KиБ) Видяна 2937 пъти
Прикачен файл:
31802068ec54f00fc7cf851446ddcfc0.jpg
cadmaster - напреднал
Първо - къде са контактите, изводите за вода, въздуховодите и пр. комуникации? Второ - какви са уредите, имате ли схемите им за монтаж, какъв е обкова - особено на чекмеджетата. После всичко друго! Или напасвате тези неща според помещението и тогава купувате това което може да стане, или вече сте купили и сега почва голямата чуденка.
slavi_12 - помощник
вт май 30, 2023 8:32 pmcadmaster написа:
Първо - къде са контактите, изводите за вода, въздуховодите и пр. комуникации? Второ - какви са уредите, имате ли схемите им за монтаж, какъв е обкова - особено на чекмеджетата. После всичко друго! Или напасвате тези неща според помещението и тогава купувате това което може да стане, или вече сте купили и сега почва голямата чуденка.
Здравейте, изводите за вода са там където е шкафа за мивката, там ще се върже и миялната. Има оставен контакт за миялната. Контакти има и там където е предвидена колона с фурна и микровълнова, както и над плота за по малки уреди. Там където са котлоните също има контакт и кабел за аспиратора отгоре. Въздуховода е точно в ъгъла, опитах да го нарисувам.

Уреди нямаме закупени все още, но доколкото знам фурната, котлоните и миялната са стандартни размери. Миялната ще е 45 см за вграждане. За мивка сме се спрели на тази:
https://m.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=14&c=224&pid=3817
или на фат отново за шкаф 50.
За механизмите сме се спрели на блум - за чекмеджетата тандембокс, горен ред панти с плавно, а най - горе авентос.
А за тесния шкаф - бутилиера или от механизмите на блум за тесен шкаф.
miliad - майстор
Тесният шкаф, ви е широк. Механизма е за 20 или 15 см шкаф.
Друг е въпроса, ако ще го правите с Леграбокс.
Ама, едва ли!
Мивката на Лекс е за 50см външен габарит на шкафа.
Височината на долния ред е грешна при положение , че ще ползвате L профил.
82см е минималната височина на съдомиялната.
+ 57мм профил + кривина на пода ?
Чекмеджетата се смятат по схемите от каталога на Блум. Има електронен вариант.
Ъглови бленди е по-добре да има симетрично- по красиво е.
С този дизайн и с компакт плота, без пълен набор от инструменти и консумативи не ви виждам как ще се оправите.
slavi_12 - помощник
вт май 30, 2023 11:07 pmmiliad написа:
Тесният шкаф, ви е широк. Механизма е за 20 или 15 см шкаф.
Друг е въпроса, ако ще го правите с Леграбокс.
Ама, едва ли!
Мивката на Лекс е за 50см външен габарит на шкафа.
Височината на долния ред е грешна при положение , че ще ползвате L профил.
82см е минималната височина на съдомиялната.
+ 57мм профил + кривина на пода ?
Чекмеджетата се смятат по схемите от каталога на Блум. Има електронен вариант.
Ъглови бленди е по-добре да има симетрично- по красиво е.
С този дизайн и с компакт плота, без пълен набор от инструменти и консумативи не ви виждам как ще се оправите.
За тесния шкаф точно с леграбокс мислим, ако остане в този размер.
Инструменти имаме, както и шаблони за механизмите. Сглобявали сме доста мебели, но кухня за първи път.
За блендите и от двете страни ли трябва да има? И 40 мм достатъчно ли е? Също и за горните шкафи, пак ли по 40 мм и от двете страни?
Каква височина препоръчвате, за да влезе миялната, при положение че ще има L профил?
miliad - майстор
При всички положения ви трябват циркуляр и оберфреза.
Отделно да си направите шаблони за мивката, ако е с монтаж под плот, и шаблон за С профила.
За блендите няма точно правило.
Преценявате според кривините на помещението, ъгъла отваря или затваря, и кое, как се засича там. Както казах вече, двустранните симитрични бленди изглеждат по-добре.
78см страница ви трябва минимум.
И дълбочината на шкафа не я пускайте плътно до стената. 52-54см дълбочина на страницата на долен шкаф.
brum - майстор
Не бих подредил котлон/мивка/място за работа по този начин. Ако има вариант премести котлона в дясно до фурната, а остави в дясно от мивката зоната за работа. Сегашната подредба е нефункционална. Представи си как нареждаш манджата в тавата, от дясно се удряш 3 пъти в сраницата на фурната, от ляво е ъгълът с трудният достъп.

Зоната за работа трябва да е централно. Да миеш, да оцеждаш и да нареждаш в тавата. А не да прескачаш котлон и да се чудиш как да не се удариш в нещо докато готвиш.

И при малка кухня е по-удачно да се ползва плот двойка. Четворката само яде от мястото, а повече от две тенджери ще сложиш веднъж на високосна година.
slavi_12 - помощник
ср май 31, 2023 12:29 ammiliad написа:
При всички положения ви трябват циркуляр и оберфреза.
Отделно да си направите шаблони за мивката, ако е с монтаж под плот, и шаблон за С профила.
За блендите няма точно правило.
Преценявате според кривините на помещението, ъгъла отваря или затваря, и кое, как се засича там. Както казах вече, двустранните симитрични бленди изглеждат по-добре.
78см страница ви трябва минимум.
И дълбочината на шкафа не я пускайте плътно до стената. 52-54см дълбочина на страницата на долен шкаф.
Много благодаря за тези насоки!

Относно смятането на шкафите за разкрой, правилно ли е начина по който сме го написали или и там сме в грешка?
Ние ли трябва да приспаднем и канта или във фирмите го правят, като дадем размера?
brum - майстор
Фирмите вземат крайните размери с канта. Те си го приспадат.

За разкрой се дава списък с детайли. Размери на двете страни, брой на кантове по къса/дълга страна и дали има значение посоката на фладера/шарката. Това е и при Роси, и при Салекс. Списъка се оформя online, те си го разкрояват и връщат оферта. Плащаш материала и чакаш да го нарежат. Накрая плащаш рязането и кантирането.

И пак да кажа - трябва ти зона за работа с ширина 0.8 - 1 - 1.2 метра. Там се приготвят нещата дето ще се готвят. Нямаш я, а тя е централната зона за работа на една кухня. И е добре тази зона да е между мивката и котлоните.

Мивка, котлони, хладилник са ти 3те най-често ползвани неща. Mежду тях трябва да е зоната за работа, за да е най-удобно.

Вариант е да разкараш и колоната, за да имаш място за работа. Кухнята трябва да е функционална, не красива.
slavi_12 - помощник
ср май 31, 2023 9:03 ambrum написа:
Фирмите вземат крайните размери с канта. Те си го приспадат.

За разкрой се дава списък с детайли. Размери на двете страни, брой на кантове по къса/дълга страна и дали има значение посоката на фладера/шарката. Това е и при Роси, и при Салекс. Списъка се оформя online, те си го разкрояват и връщат оферта. Плащаш материала и чакаш да го нарежат. Накрая плащаш рязането и кантирането.

И пак да кажа - трябва ти зона за работа с ширина 0.8 - 1 - 1.2 метра. Там се приготвят нещата дето ще се готвят. Нямаш я, а тя е централната зона за работа на една кухня. И е добре тази зона да е между мивката и котлоните.

Мивка, котлони, хладилник са ти 3те най-често ползвани неща. Mежду тях трябва да е зоната за работа, за да е най-удобно.

Вариант е да разкараш и колоната, за да имаш място за работа. Кухнята трябва да е функционална, не красива.
Много благодаря за насоките!
Знам че е доста тясно, но вече всичко така е оставено - кабели, въздуховод. Знам че малките котлони също са вариант, но в момента ползваме плот четворка и държахме да е с такъв, а да го преместим от дясно, ще идва в ъгъла и незнам доколко ще е удобно. Най - вероятно ще се ползва и масата за хранене, която ще е точно до кухнята, нямаме избор. Именно заради тясното пространство махнахме хладилника от там. По план и хладилника беше оставен в това пространство.
  • 1
  • 2

Тема "Проект на кухня" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: