• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Апартаментът се намира на среден етаж. Законово има ли наредба, забраняваща отвеждането на парата от кухнята директно навън през прозореца на кухнята или стената вместо през комина?
5kof - специалист
Живея на оживена столична улица от юли 1996г. Аспираторът отвежда парата от печка, котлони и всякаква съзидателна дейност директно навън. Сложил съм една пластмасова клапа, купена тогава от Белгия, защото тук бе мизерия и нямаше нищо по магазините. До сега никой не ми е правил забележка, или някакви проблеми за това. Предстои ми подмяна на аспиратора и се питам дали да не осъвременя цялата линия - аспиратор - отвеждащата тръба, изходяща клапа. И съответните връзки, разбира се.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако има промяна по фасадата на сградата...
Ако е отведено през прозорец, няма
Сиреч, дупка в стената е незаконна
При всички случаи, препоръчвам всякакви филтри, заради съседите
chapara - майстор
Кака, те климатичарити тогава?, ще умрат от глад.
miliad - майстор
пон сеп 02, 2024 12:53 pmchapara написа:
По принцип каката е права, но де факто- ти си прав.
Не е проблем до момента в който някой изреве и е достатъчно упорит да натиска администрацията да приложи закона.
пон сеп 02, 2024 12:53 pmchapara написа:
Задължения на собствениците, ползвателите и обитателите (Загл. доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)

Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:5. (доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) не извършват ремонтни дейности в своя самостоятелен обект или част от него, които да водят до влошаване на проектните показатели на характеристиките на строителни продукти, променени/заменени и/или първоначално вложени, както и/или дейности, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата;
Сигурен съм, че Козлин знае повече.

Тъй чи, Кака й права за "Закона".
Кой как ще умира не е предмет на Темата.
Chefo77 - майстор
А съседите, които си сушат дрехите на терасата - те нямат ли право да се сърдят?
chapara - майстор
пон сеп 02, 2024 3:56 pmChefo77 написа:
А съседите, които си сушат дрехите на терасата - те нямат ли право да се сърдят?
Имат. Но ако не е отдушник ще е отворен прозорец или форточка😉
А тези на които им ползват комините за отдушници имат ли право да се сърдят?

По принцип е редно отдушника да е изведен над покрива!
zz_stefanov - майстор
Законно/незаконно, след като някои са напъхали тръбите на печките за дърва във вентилацията за кухните, по цялата фасада и прозорци са се появили вентилатори и излази на аспиратори. И моят ще бъде там.
Та законно/незаконно в джунгландия.....
  • 1
  • 2

Тема "Законово има ли проблем аспираторът да отвежда изпаренията от готвене директно навън?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: