Всичко за правенето на уеб страници и езици за програмиране.
Киррил - специалист
С мой приятел искаме да направим форум или сайт от новинарски тип, но имам неприятни спомени от миналото.
Проблем беше сигурността му.
Има готови форуми със свободен софтуер и платени. Без значение какви са, все се намира някое хакерче което ще влезе в софта му и ще започне да те изнудва. Това беше и причината да се откажа на времето. Проблемът по някога е, че се хаква направо хостинг компанията и от там сайтовете на сървърите.
Форумът който обмисляме не е кой-знае какъв и няма да е нещо особено, но след като влагаш усилия и средства то рискът да го загубиш поради изнудване не е желателен.
Хостинг компаниите гарантират някаква защита, но какво им пука, ако някой хакне сайта ти. Не признават своите пропуски и хвърлят вината на твоят сайт. Така беше преди доста години и не знам какво е положението сега, но не вярвам нещо да се е променило.
Бихте ли препоръчали читава хостинг компания и респективно сигурен форум или сайт от "новинарски" тип имащ подобни функции.
Lisko - майстор
Учудвам се че никой не е отговорил.
Аз нямам нужда от платен хостинг, ползвам безплатен в момента. Един приятел в България от доста време (разбирай над 10 години) хоства при някаква българска фирма и не е имал никакви проблеми. Вижте за delta.bg или нещо такова. Поне като проверявам на неговия сайт айпи-то ми излиза че е собственост на тия. Но не съм абсолютно сигурен че директно с тях комуникира. Може тия да са "шапката".
Втора опция е безплатно. Там вече вариантите са или да ти слагат реклами или да нямаш гаранция (почти) 100% от времето да е онлайн.
Третият вариант е ако си регистрирал домейн да ползваш хостинг услугите на същия регистрар. Много от тях предлагат хостинг. Двете крави, годади, директник. Техните цени няма да са по-добри от българските хостинг провайдери, особено ако сайта има минимална посещаемост. Ако обаче има сериозна посещаемост (а па и генерира приход) тогава тази опция хич не е за пренебрегване. Сигурността ще е на ниво.

Би ли пояснил как точно те е изнудвало "хакерчето"? Че сайта е неработещ? Или открадната информация която е трябвало да бъде предпазена по-добре? Съмнявам се да е било второто. Ако е първото, мисля че кой да е сериозен български провайдер ще е окей. Ония години беше едно сега е друго. И като казвам кой да е, но сериозен, вярвам че има поне 5-6 такива, ако не и повече. С което искам да кажа че всякакви следващи коментари в темата целящи да рекламират ЕДИН конкретен български провайдер са абсолютно безмислени.
Киррил - специалист
чет яну 12, 2023 8:17 amLisko написа:
Би ли пояснил как точно те е изнудвало "хакерчето"? Че сайта е неработещ? Или открадната информация която е трябвало да бъде предпазена по-добре?
По онова време имах градски новинарски сайт. Нищо особено. Хостваше се с домейна при една известна сега компания. Беше направен в началото на основата на популярна безплатна система, после на известен безплатен форум - друга версия на този. Хакването се изразяваше в блокиране на сайта/форума и искане пари за разблокирането, На приятел пък поставяха на главната страница рекламни материали... Това продължи няколко пъти. Тогава контролирах сайта със специална програма и се допитах до един програмист как да оправя нещата. Направо ми каза, че не е възможно, защото причината е в хостващата компания. Директно ми показа, как от неговият компютър се влеза в сървъра и в момента огледа всички хоствани на него сайтове. Ако беше злосторник, можеше да ги унищожи, но само ми показа колко е ненадеждна защитата на сървъра. Това направо ми скри шапката, защото ако едни програмист със средни познания може да го направи, какво остава за специалистите. Затворих сайта, показах им среден пръст и се отказах от подобни изяви.
Сега обаче фейсбук започна да ми играе на нервите. Започна да банва за щяло и нещяло с повод - "всяване на омраза". Омраза е, ако напишеш нещо срещу правителството, или който и да е политик, разбирай от определена партия, или страна, като Турция, Македодия ... (изключвам Русия и подобни нея държави, тях можеш да я оплюваш всякак си). Осмиването според ботовете също е всяване на омраза и е в противовес с правилата им. Разбирам, че това не го правят хора , а вграденият изкуствен интелект и разни ботове, но последното банване беше защото съм поставил флаг "одобрявам" на една публикация, не за коментар. Имаше и банване просто без никакво обяснение. Не съм много активен във фейса, имам ниска активност, възмущавам се от циганията, кражбите и убийствата на възрастни, но това се счита като омраза спрямо една етническа група или личност хванат в нарушение.
За това се замислих да прехвърля информацията от групата която управлявам, на сайт, който да се хоства някъде. Има евтини хостове в чужбина, но там поддръжката е ужасяваща.

Това е в общи линии. Много познати вече се отказват от фесйбук и с право.
Lisko - майстор
Така и предполагах.

Що се отнася до фейса, мразя че искат истинско име, а това че искат рождена дата е смешно та чак безобразно. Искуствения интелект едно на ръка, но и естествения докладва. Бях с измислено име което всеки българин може да познае че не е име. Карах си така с години. Не че нещо съм бил активен, ми като има да се видят снимки на приятел и пр. Добре но веднъж написах някъде нещо политическо. Хоп след броени дни акаунта ми блокиран щото това не ми било името. Абсолютно съм убеден че съм бил докладван от "загрижени граждани". Да съм дадял истинското иначе адиос. Аз пак дадох фалшиво (дето се казва във вица - "и на вас да ви..") но този път абсолютно реалистично, никой който не ме познава не може да каже че е фалшиво.
Съветвам следното - давайте истински данни само когато сте сигурни че отсрещната страна има нужда да разполага с истинските ви данни за да ви предоставя услугите си. Във всички останали случаи - фалшиви. Които надлежно си записвате в пасуърд мениджъра.
Малко се отклоних от темата, но в по-общ план тя си е за сигурността.
hidrazin - майстор
чет яну 12, 2023 10:48 pmLisko написа:
Малко се отклоних от темата, но в по-общ план тя си е за сигурността.
Ми Лиско то следенето и събирането на лични данни вече е безумно нагло и повсеместно.
Преди 10-тина дни ми потрябва "временна поща" - някаква. За да не с използвам другите пощи.
Шока ми беше че дори и в пощите където имам регистрации не мога да си направя нова без да дам телефонен номер.
Разбира се пробвах дори в 1-2 руски - същата работа.
Официалното извинение да си дадеш номера е да имало къде да ти пратят парола за възстановяване на акаунт.
Преди можеше да даден вместо телефон друг мейл адрес.
Сега в някои пощи все още го има като опция но НЕ РАБОТИ.
Връща те обратно и иска да дадеш и тел. номер.
Е, разбира се че си намерих - даже криптиран. За безплатната версия само 1 адрес, 1 VPN и само 1GB дисково пространство.
Но не е там работата а това че като си дадеш тел. номер и зад...ника ти е лъснал като огледало на слънце. :-D
:partyman:
P.S. Сссори за оффтопа.
Киррил - специалист
Следенето е дразнещо и противоречи на всякаква официална политика на правителствата. Фейсбука беше една голяма зарибявка и привикване, от което трудно се отвиква, но познавам много хора които вече не го ползват. Наистина предлага възможност за споделяне на информация, но след анализ се вижда, че вредите са повече от ползите в дългосрочен план. Могат да те управляват с шамари от ляво и дясно и да те вкарат в пътя който ТЕ считат за правилен, т.е. послушен.
За това и търся някаква замяна с хостинг и сайт.
От мълчанието за тяхната сигурност, подразбирам, че нищо не се е променило с времето. Ако те нацелят - няма измъкване, след като се хакват банки и мощни организации - Causa perduta!
brum - майстор
Тоя Фейсбук не е ли на командно дишане? Всичко на средна и млада възраст е в разни тик-тоци, инстаграми и такива дето не съм ги и чувал.
radius - майстор
Да се похваля - и аз вече не го ползвам! Просто защото никога не съм имал :lol: :lol:

Тема "Сигурност на новосъздаден форум или сайт." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: