• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
От 1 юли до 1 септември 2012г. НаправиСам започва конкурс за най-интересен ремонт, статия или нещо изобретено от вас.
Bobby - специалист
много добре описана статия

http://napravisam.bg/?id=newstatiashownow&idid=218

Йордан Лазаров
academil@abv.bg
skype: academil
Миленица - специалист
Поздравления, много ми хареса уредът.
"Конвективна сушилна камера, пластмасова, китайска. За такава толкова пари не давам. И като подарък не бих я ползвал." - Аз ползвам два такива: първият, който си купих е тайландски - за съжаление на втората година започна да грее по-силно и се нагъна корпусът му, а вторият е китайски - работи добре, но е малък. За съжаление, когато човек живее в малък апартамент, се налага да прави компромиси,като ползва подобни уреди, но при всички положения е по-добър вариант от това да се купуват готовите плодове и зеленчуци с консерванти.
bulhomes2 - майстор
Поздравления за уреда =D> . На родителите ми им подариха такава китайска сушилня. Не очаквах да се ползва толкова много. Даже и сега ям стафиди, изсушени с нея. Е, толкова сладки досега не съм срещал!
profy - специалист
Днес стават точно три месеца от денонощната работа на сушилнатата камера,
с общо производство около 30 кг различни сушени плодове -
зарзали, грозде, ябълки, сливи, смокини, дренки, круши, праскови.
Общо взето при ябълките, сливите, смокините и пр., режимът е както при кайсиите - 18-22 часа.
Проблемни се оказаха дренките и гроздето - те се търкалят и докато се сплеснат,
трябва да се сушат в пластмасови тави при по-ниска температура,
след което се прехвърлят на поцинкованите тави,
времето се удължава двойно до 36-44 часа.

Нещо - според мен важно, и до известна степен подценено -
съхраняване на продукцията в домашни условия.
На седмия ден червеи нападнаха продукцията - независимо че беше в плътен чувал от американ,
така както помня, а и според препоръките на уважаван от мен форум на жените.
В промишлени условия е ясно - опушва се склада.
След химическа десикация съхранението на изсушените продукти, примерно вносните,
въобще не създава грижи - в продукцията има достатъчно химикали.

Решението. Пресушаване почти до дървоподобно състояние, поставяне във фризер поне за 24 часа,
плътно затваряне в стъклен или пластмасов съд
с една скилидка чесън в съда, обелена, или торбичка с пелин.
Преди консумация, поне 24 часа, необходимите продукти следва да се извадят и
оставят при стайна влажност за поемане на влага и омекване.

Предстои офанзивата по сушене на червен пипер (цял за пълнене и нарязан за мелене),
домати, лук, моркови, и каквото още трябва.
Стефко - специалист
Само адмирации за изработката, и за статията. Много добре е описано всичко. Със стил, и почти без правописни грешки/ те в случая не са важни /. Вероятно вече си отстранил грешките, ако си забелязъл такива.

Поздрави на Слънчев ден :lol:. Чак сега вдянах кой се крие зад ника.
Миленица - специалист
profy написа:
Нещо - според мен важно, и до известна степен подценено -
съхраняване на продукцията в домашни условия.
На седмия ден червеи нападнаха продукцията - независимо че беше в плътен чувал от американ,
така както помня, а и според препоръките на уважаван от мен форум на жените.
Наистина е много важно по какъв начин ще бъдат съхранявани. Плодовете и зеленчуците, които суших миналата година съхраних в стъклени буркани с винтови капачки - още имам изсушени чушки за пълнене в перфектно състояние. Бях си направила домашна вегета (лук, домати, чушки, моркови и целина - изсушени и смлени), която също съхраних в стъклени буркани, но тях държах в хладилника, даже имам още от нея. Направих си и чесън на прах, когото също съхранявам в стъклен буркан в хладилника.
Пролетта купих и на майка си тайландска сушилня от Метро - за съжаление плодовете, които тя ми изсуши, червясаха. Не знам на какво се дължи. Всъщност предполагам, че е защото беше сушила червено френско грозде на слънце (вероятно са го кацали мухи) и го беше сложила в същия кашон с останалите плодове. Не знам.
Факт е, че плодовете, които и това лято суших вкъщи с моята сушилня нямат червеи. Тази година ги съхранявам в хартиени пликове.
LazarGanev - "Велик майстор"
Браво и от мен! Какво е технологичното време за сушене на едно зареждане?
profy - специалист
Миленица написа:
Пролетта купих и на майка си тайландска сушилня от Метро -
за съжаление плодовете, които тя ми изсуши, червясаха.
Не знам на какво се дължи...
...беше сушила червено френско грозде на слънце...
Факт е, че плодовете, които и това лято суших вкъщи с моята сушилня нямат червеи...
Не се напада от червеи продукцията, чиито дървета, респ. цветове и плодове,
са обработени с химикали по правилата на агрозащитата,
респ. в цветовете и плодовете няма яйца на съответните плодови мухи.
Например касис и френско грозде не се третират с никакви препарати,
и явно в плодовете има яйца, които се развиват в ларви при подходящите условия,
- намаляване на влагата е биологичен сигнал за развитие.
Плодовете, които суша, не са третирани с препарати за химическа защита.

Важно е да се отбележи по въпроса, че термична преципитация,
пресичане на белтъка в клетките на живите организми,
настъпва при температура над 42 оС,
или ако температурата на сушилния агент е над 45 оС,
в някаква степен на вероятност съществуващите яйца ще бъдат унищожени.

Практиката показва, че не се унищожават напълно,
а вдигането на температурата на сушилния агент над 60 оС продължително време
води до карамелизация на захарите и влошаване на вкуса на сухия плод.
Това налага след изсушаването вторична денатурация –
необратимо пресичане на белтъците при ниска температура във фризер,
или чрез облъчване с UV-лъчи.
Последна промяна от profy на пон окт 22, 2012 2:23 am, променено общо 1 път.
profy - специалист
LazarGanev написа:
...Какво е технологичното време за сушене на едно зареждане?
За зарзали, разцепени на две, в зависимост от големината,
цикълът приключва от 12 часа до 22 часа.
За ябълки, сливи, круши, праскови и пр., нарязани на резени с дебелина до 10 мм, 18-22 часа.
За смокини, разрязани наполовина, също 18-22 ч., цели двойно повече време.
За грозде и дренки, вероятно и череши, вишни, касис и др.п. търкалящи се плодове,
24-30 часа първоначално сушене при ниска температура в пластмасови тави,
да се сплеснат (няма подходящ глагол в българския, приблизително "да се спаружат",
рус. - сплюснутый, расплюснутый, сплющенный, англ.- flattened)
и след това същинско сушене 18-22 часа в поцинкованите тави, в зависимост от едрината на зърната.

Това са статистически данни при първоначални 3-4 часа при 200 Вт,
след което се превключва на 400 Вт.
След като ми омръзна да следя и да спазвам режима - включване направо на 400 Вт -
не констатирах никаква промяна в качество,
а продължителността на шаржа се намали с 1-2 часа.

Бордовете на пластмасовите тави съществено пречат на обдухването на плодовете,
което заедно с по-ниската температура на сушилния агент- около 30 оС при 200 Вт,
увеличава повече от два пъти времето на един шарж - доминиращият процес е на излъхване.
angelfilev - специалист
profy написа:

Бордовете на пластмасовите тави съществено пречат на обдухването на плодовете,
което заедно с по-ниската температура на сушилния агент- около 30 оС при 200 Вт,
увеличава повече от два пъти времето на един шарж - доминиращият процес е на излъхване.

В сушилните за макарони използват плитки дървени рамки с мрежа на дъното. Нареждат ги една върху друга. Ако се задълбочиш да се усъвършенстваш техниката може да направиш нещо подобно .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Конкурс 2012 - #24 - Домашна сушилна камера за плодове..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: