• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
От 1 юли до 1 септември 2012г. НаправиСам започва конкурс за най-интересен ремонт, статия или нещо изобретено от вас.
dido.dimitrov - напреднал
Правилно сте разбрал - вентилаторът изсмуква въздуха горе вляво, а постъпващият въздух влиза долу вляво само през един отвор, за да се нагрява последователно през всички нагруватели. ................[/quote]

Благодаря за отговора.
А колко голям трябва да е отвора за въздуха и необходимо ли е да се постави нещо като филтър на него?
Понеже много сериозно се замислям да си направя сушилнята, би ли ми казал какъв е точно вентилатора, който си използвал. А ако може да ми пуснеш линк за вентилатора ще съм много благодарен.
Миленица - специалист
profy написа:
Прикачен файл:
Dried kitchen stuff 07-11-2012.jpg
...
Състав на Вегетата на хърватската фирма-производител: готварска сол, сушен зеленчук 15,5% (морков, пащърнак, лук, целина, магданоз-листо), овкусители (натриев глутамат, динатриев инозинат), захар, подправки, царевично нишесте, оцветител (рибофлавин). ...
На пазара се предлагат куп сушени плодове и зеленчуци, малки и големи тайни пълни с Е-та, Ме-та, нишестета и не знам какви още -та.
Миналата година си направих вегета с почти същите зеленчуци и подправки, изброени от profy, в момента суша продуктите за новия зимен сезон и нищо и никой не могат да ме убедят, че е по-добре да готвя с химията, предлагана в магазините. В края на зимата вкъщи имах останала една плитка домашен чесън, който беше започнал вече да се разваля - изсуших го, смлях го - няма такъв ароматен чесън на прах в магазина, да не говорим, че иначе щеше да отиде в кофата, без да успеем да го употребим всичкия.
Точно поради тази причина започнах да суша плодове и зеленчуци - всъщност това е една от причините.
С напредването на годините (моите, на родителите ми, на мъжа ми) болежките започнаха да зачестяват, което съвсем естествено ни накара да се замисляме с какво се храним. Радвам се, че и синът ми започна да се замисля и без да му налагам каквото и да е мое мнение, сам започна да иска от нещата, които суша вкъщи.
Все още не мога да убедя майка си (въпреки, че и тя вече има уред за сушене), че е по-добре да изсуши плодовете от градината, отколкото да пълни компоти със захар, при чиято стерилизация се унищожава голяма част от витамините.
hakama - специалист
Да се включа в темата. От известно време мъдря как да си направя сушилня за плодове и зеленуци.
Имам няколко забележки. Тези нагреватели от какъв материал са направени и пригодни ли са за такава употреба? Поцинкованата ламарина също ме съмнява, все пак в тези плодове и зеленчуци се намират и киселини, които биха могли да реагират с цинка. :?
За пластмасовите тави - няма да коментирам, понеже са доста видове.

Според мен трябва да се изполва неръждаема ламарина.
След като трябва да е плътна тавата - какво става с долната страна на резена ябълка да кажем - трябва да го обърна ръчно ли? :o Не разбрах - не може ли над тавите да се постави мрежеста тава от неръждавейка, на височина 1-2см, без да влошава значително сушилния процес - така ще плодът ще се обдухва от всички и няма да се налага обръщане.

Това със съхранението ме накара сериозно да се замисля, а и чистотота на въздуха... то затова са толкова скъпи екохраните. Варианта е 24ч във фризера - това гаранция ли ще е? Не се ли губят някои от веществата така?
Браво, че някой се е сетил в България (за Кюстендил говоря) да суши по подобен начин, без химикали и тем подобни. :!:

Един страничен въпрос - сушенето на пряка светлина - влошава ли качеството (заради UV лъчите)?

Поздрави
profy - специалист
hakama написа:
...
Тези нагреватели от какъв материал са направени и пригодни ли са за такава употреба?
Нагревателите са за промишлени калорифери - дали нагряват въздух в работно или жилищно помещение, или въздух за сушене, санитарните изисквания са еднакви.
Ако имате време и възможности поръчайте си тръбни нагреватели с необходимата форма - от гледна точка за безопасност.
Поцинкованата ламарина също ме съмнява, все пак в тези плодове и зеленчуци се намират и киселини, които биха могли да реагират с цинка. :?
Безспорно е така - дренките примерно реагират с цинка, поради което е по-добре да се сушат в пластмасови или други тави. При другите плодове няма забележимо взаимодействие.

Според мен трябва да се изполва неръждаема ламарина.
Безспорно това е най-доброто решение за всички апарати в хранително-вкусовата промишленост.
Това ще увеличи обаче съществено стойността на апарата.


След като трябва да е плътна тавата - какво става с долната страна на резена ябълка да кажем - трябва да го ...не може ли над тавите да се постави мрежеста тава от неръждавейка, на височина 1-2см...
Може, това е схема с мрежи, предложена от alsted и обсъждана по горе, подобрява процеса, и няма нужда от обръщане на резанките.
Пресечено-изтеглените ламарини (неплетените мрежи), особено неръждаемите, са твърде скъпи;
всеки ги е виждал по решетките на Мерцедеси.


Това със съхранението ме накара сериозно да се замисля, а и чистотота на въздуха...
При мен е курортна зона - чистотата на въздуха не подлежи на обсъждане...
Ако сте близо до път, или в голям град, необходимо е входящият въздух да преминава през филтър, подходящ е текстилен.


Варианта е 24ч във фризера - това гаранция ли ще е? Не се ли губят някои от веществата така?
Вариантът с фризера е особено удачен - гаранция против развитие на всякакви червеи в изсушения продукт, вкл. по червения пипер.
В момента, 4-5 месеца след сушенето, няма абсолютно никакви червеи, нито по плодове, нито по зеленчуци.
Летните сушени плодове от м. юли, червясаха за 30 дни, без третиране във фризер.
Не се губят никакви вещества, нито има промени на вкусовите качества.


Един страничен въпрос - сушенето на пряка светлина - влошава ли качеството (заради UV лъчите)?
Няма теоретична информация или практически наблюдения за влошаване на качеството,
а в случая сушенето става в затворена камера, на тъмно.
Успех.
bulhomes2 - майстор
Аз приключвам с домашното сушене на плодове. Вляво на снимката са купени готови сушени ананаси, вдясно ги суших аз. Цената и на двете купички е една и съща - 6,60 лв. Купешките са и значително по-сладки от моите, а си играх 2 дена да ги суша. Тока за сушенето не съм го слагал.
Прикачен файл:
IMG_0169.JPG
jekasus - майстор
Тези купешки нещо не мязат на сушени :?
profy - специалист
bulhomes2 написа:
...Вляво на снимката са купени готови сушени ананаси, вдясно ги суших аз...
Интересно с какъв уред е проведено сушенето, както и температурен режим.

Вляво са химически дехидрирани плодове, видно от цената на дребно.
Крайният резултат, показан вдясно, прилича на нещо печено или пържено.
Защото очевидно фруктозата е карамелизирала, чиято температура на карамелизация е само 110 оС, а започва доста по-рано.
А карамелите, знайно е, не са сладки, и са елемент от висшите кулинарни технологии.
А последните не са предмет на тази тема.

Представен е просто поредният зле замислен и изпълнен експеримент в домашни условия.
bulhomes2 - майстор
Зад купешките се виждат скарите на купешката сушилня.
jekasus - майстор
http://ezidri.org.ua/pineapple.html
Нещо си попрекалил с температурата, твои като пържени картофи изглеждат.
bulhomes2 - майстор
То няма никакво копче. Включваш в контакта и работи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Конкурс 2012 - #24 - Домашна сушилна камера за плодове..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: