Жилището на най-малките
boqnkov - специалист
Здравейте! Не съм професионалист, но съм се захванал да правя мебелите в новото жилище. Дойде ред и на детсктата стая. В нея ще има три легла, като едното ще е двуетажно, но нестандартно. Начертал съм всичко и съм готов да го поръчвам за изработка. Материала е ПДЧ 18мм като на места (стълбата) ще е двойно. Единствената ми въпросителна все още е укрепването на ъгъла на горното легло към тавана. По принцип на едната къса и едната дълга страна ще е хванато към стената, в средата на другата дълга страна стълбата ще е и подпора, но тъй като децата ми ще спят там искам да се презастраховам и да хвана и ъгъла на леглото, който е във въздуха към тавана с нещо. Върти ми се в главата някакъв анкер в плочата, после с дълга гайка да завия шпилка, която да мине между подматрачната рамка и страниците на леглото (от вътрешната страна на ъгъла) и най - долу да е някакво триъгълно парче здрав метал с шайба и гайка. Цялото това нещо ще трябва някак да го скрия за да стане красиво и да не бъде опасно за ползване (резба на шпилка, гайка отдолу...) :axe: Ще съм благодарен, ако някой ми даде идея как да стане най - добре. Тавана е бетонна плоча, но има 3см фибран, след това шпакловка т.е. ако се прави нещо с по - голяма контактна площ към тавана, ще трябва да се реже фибрана, за се стигне до бетона и след всичко да го скрия евентуално с плоскост.
Прикачен файл:
za forum1.jpg
za forum1.jpg (42.11 KиБ) Видяна 221 пъти
Прикачен файл:
za forum 2.jpg
za forum 2.jpg (42.16 KиБ) Видяна 221 пъти
joroantonov - специалист
Шпилка с анкер в тавана, декоративна шайба между тавана и тръба в която ще скриеш шпилката и под дъното пак шайба с декоративна гайка.
speka_rs - специалист
Анкер за набиване + шпилка скрита в хромникелова тръбичка е супер идея. А от долу вече как ще е хванато към леглото е решение на място.
iliya_i - майстор
Анкерите държат предимно на срязване. Ако анкерираш на тавана, той че работи на изскубване.
На чертежа не виждам крак към пода, в мястото където предвиждаш анкер. Проблем ли е стъпването на пода?
Или конзола към стената.
hidrazin - майстор
Много се филмираш.
По втората картинка - растоянието от левия крак на стълбата до “висящия” ъгъл на леглото едва ли е повече от 80-тина сантиметра.
За да стане фал трябва да счупят стълбата. Цялата.
съб юли 17, 2021 8:30 pmiliya_i написа:
На чертежа не виждам крак към пода...
+1
По-правилно е да се подпре.
:partyman:
Гост
Благодаря за отговорите. Ако го подпра отдолу долното легло ще стане много неудобно за ползване. Може таблите на долните легла да се качат до нивото на горното легло (т.е. то да легне на тях. И като направя и стълбата да видя как е като здравина и ако ме притеснява да търся хващане към тавана. Увисваме се цялото семейство във въпросния ъгъл и ще видя как е...
Miliad-
Четох те и на друго място. Та.
На горното легло, царгата и таблата към стените ги пусни да стъпят до пода. Те ще бъдат крака и същевременно табли на долните легла.
Между двете долни легла може евентуално да реализираш тясна етажерка/ уединение и допълнителна опора.
На стълбата щом ще е ПДЧ, вертикалите ги направи Гобразни, като винкел, примерен р-р 120/80, стъпалата от боядисан масив.
За горното легло бих си поръчал ламелна скара с необходимия ми конструктивно размер, с усилена чамова рамка.
После всички останали елементи на леглото ги хващам за нея.
Не виждам смисъл от укрепване към тавана.
По скоро бих закачил висящ шкаф над долното легло и да го свържа странично горното.

Тема "Укрепване на двуетажно легло към таван" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: