• 1
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
Всичко за този вид строителство.
Slavov99 - специалист
Здравейте, някой ползва ли машините на Атреа и на Каирокс? Ще съм благодарен да получа някакви впечатления от тях.
hristo_qn - специалист
ср яну 05, 2022 10:56 pmbrum написа:
И аз да дам малко мнения за инсталацията с Lossnay-я. Декември имаше няколко поредни дни които бяха яко студени (температурите се движеха от 0 до -10 градуса) и сега прегледах графиките за тях

Връщане на топлина
За ефективност на връщането на топлината - ми не е толкова добре колкото ми се искаше. При -10 външна и 20 градуса на мръсният въздух подаваният е бил на 14 градуса. Или едни 80%. А по спецификации на 1ва скорост на която го ползваме трябва да е 90%.
Относно измерването на КПД на рекопуратор споделям една констатация, на която случайно се натъкнахме с мой приятел. Много е важен начина на поставяне на термометрите - и четирите термометъра трябва да бъдат поставени по един и същ начин на входовете и изходите на рекопуратора "обикновенно кръгли".
- или и четирите в центъра на тръбата
- или и четирите по периферията на тръбата
- или и четирите могат да бъдат дори и вън и да мерят контактно вън'шно периферията на тръбата.
Само така и в трите случая ще имате почти еднакво КПД. Ако поставите термометрите хаотично - измерванията не са коректни. Проверихме го няколко пъти и е вярно.
За мен е интересна информацията на brum за филтрите, които ползва. При мен ситуацията е още по-зле. Дори и като " за капак" на 100 м от мен има ракиен казан, кварталните печки също не са малко.
До няколко седмици ми предстои монтиране и на мой рекопуратор. В момента довършвам апаратното помещение. Не съм закупувал нито филтри, нито тела за филтри, нито заглушител за вентилатора на пресния въздух. Ще ползвам канални вентилатори - ф-200 - 400 м3/h.
По правило вентилаторите винаги трябва да засмукват въздуха от рекопуратора. Ще е грешка ли ако на входящия пресен въздух, вентилатора тласка въздуха, вместо да го засмуква? Питам това, защото моя рекопуратор е огромен и може да работи и като заглушител.
@brum може ли да ми дадеш подробна информация откъде закупуваш филтри или ти си ги правиш? Имай впредвид, че имам и земен въздушен топлообменник - ф-200 - 2 тръби по 50 метра, общо 100 линейни метра. Съответно- още един филтър за смукателя.
Благодаря предварително! :?:
brum - майстор
Това последното не разбрах коя част е нова, но май има питане за филтрите ми. Моите са от Успех Филтър. Цените им бяха най-добри след проучване. Филтрите им не са налични - предплаща се и се чака за производство.

На постъпващият въздух са пред-филтър (F7, 287x592x48 мм), филтър с активен въглен (287x592x292 мм), HEPA 14 филтър (305x610x292 мм).

На връщаният въздух също съм добавил филтър. Хем за по-лесно почистване, хем за да балансирам съпротивлението което съм добавих с филтрите на постъпващият въздух, хем че рекуператора ми е скъп и гледам да го пазя. Там филтъра е един, F9 (287x287x96 мм).

Филтри се намират, но драмата е да се направи читава кутия за тях. Моята е от шперплат 8мм по спомен.
nelina_london - специалист
След като си мислех, че нашето HRV няма с какво повече да ме изненада-скролвала съм менюто му безброй пъти ,следейки го предимно в зимен режим ,ето ,че и в летен режим имало повече от полезна функция .
Миналото лято бях избрала режим бай пас и температурата ,която вкарваше бе с около 1° по-висока от външната .Настройвах го на 50м3 през деня ,и на 300 м3 през нощта .Тази година не съм се заигравала с настройките .Оставила съм си го на 50 м3 през цялото време ,защото цяла нощ сме на отворени прозорци .Единствената разлика е ,че вместо да избера ръчно режим бай пас ,съм избрала функцията летен режим ,т.е период на охлаждане .Втори ден минавам покрай него и го поглеждам ,за да видя външната температура .С изненада установявам ,че при 33° външна и 24° вътрешна (климатикът не е работил ) ,рекуператорът вкарва въздух на 26 ° .Стори ми се странно ,защото не съм задълбавала в бай пас режимите ,които се оказаха няколко вида , и се зачетох в инфото .Ето ,че системата била интелигентна.
Прикачен файл:
Screenshot_20220715-224814_OneDrive.jpg
istefanov87 - напреднал
пет фев 04, 2022 11:09 amSlavov99 написа:
Здравейте, някой ползва ли машините на Атреа и на Каирокс? Ще съм благодарен да получа някакви впечатления от тях.
Присъединявам се към питането специално за Атреа, защото не мога да намеря смислена информация доколко са качествени нещата им.
nelina_london - специалист
Рекуператорите за къща са все още в графата екзотика и вероятно ще останат там ,докато маса ОВК проектанти разубеждават желаещите .Ако сте чели цялата тема сте видели, че хората споделящи мнение за рекуператорите не са много - под 10тина .Някои са със самоделни машини ,други със заводски, включени в действие и трети ,които са закупили машини или изградили трасета,но все още не са в експлоатация .Никой от изброените не притежава въпросните машини .Силно ме съмнява разделът да се чете от потребители ,притежаващи рекуператор ,но не споделящи опит .
Slavov99 - специалист
вт юли 26, 2022 1:29 pmistefanov87 написа:
пет фев 04, 2022 11:09 amSlavov99 написа:
Здравейте, някой ползва ли машините на Атреа и на Каирокс? Ще съм благодарен да получа някакви впечатления от тях.
Присъединявам се към питането специално за Атреа, защото не мога да намеря смислена информация доколко са качествени нещата им.
Аз се спрях на Каирокс-енталпиен, смуче от баните, една идея по-ниско КПД, много приятна цена. За момента само е монтиран и нямам наблюдения по работата му.

Наскоро видях, че предлагат рекуператор с вграден изпарителен блок. Ако го бях открил преди 3 месеца, определено щях да избера него.
brum - майстор
За какво е този изпарителен блок?
resistbody - специалист
Вероятно топлообменик климатичен ??
Slavov99 - специалист
ср юли 27, 2022 5:30 pmresistbody написа:
Вероятно топлообменик климатичен ??
Да, директно подгрява/охлажда въздуха.
 • 1
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: