• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 34
Всичко за този вид строителство.
bota156 - специалист
съб фев 20, 2021 11:56 pmnelina_london написа:
С HRV сме,защото архитектът така посъветва,а той има наблюдения върху монтиран рекуператор от години.Писал е в темата.
Когато го купихме уреда преди 2 години, си нямах никаква идея как точно работи и какви са разликите.Не съм гонила проценти.
Все се надявам,че при една много добре изолирана къща,проектирана и изпълнена като нискоенергийна,въздухът няма да се пресушава толкова ,защото нуждата от отопление е по-малка.
Ще трябва да се нагодите да живеете по такъв начин че да има полза от рекуператора а не вреда. Щото да ти изсуши до 15-20% относителна влажност въздуха е по лошо отколкото замърсен с прах. Аз го ползвам само на минимум - 150м3/ч а може 600. И за цветята е кофти - 2 пъти по често трябва да се поливат
nelina_london - специалист
Затова съм писала,че не мога да дам препоръки.
Ако купувах сега, с цялото инфо щях да взема ERV.
След месец,като започне експлоатацията ще пиша по-подробно.До тогава, обаче ,зимата ще си е отишла.Планирам да се ползва на първа степен -70м3/h
Между другото,се зарових в листа на пасивни в къщи в България.За мое учудване,само една е с ERV.
А,пасивната къща,собственост на представителя на Зендер у нас е с HRV с нагревател.
martin54 - помощник
В апартамента в, който живея в момента винаги е много влажно и почти непрекъснато ползваме влагоуловител.
Особено зимата е кошмар понеже дограмите са евтинджос и кондензират страшно много от вътрешната страна.

В новата къща няма да е така разбира се, защото всичко е много добре изчислено и не са пестени средства, надявам се да нямаме влага особено с рекуператор. В крайна сметка от всички коментари и обсъждане май ще бъде Zehnder само ще трябва да избера кой от двата, ще се пробвам да се свържа и с архитекта.
brum - майстор
Влагата по прозорците не означава, че влажността е висока, а че прозорците са студени. При дограма която не пропуска въздух, но е с лоша топлоизолация е нормално явление. При читава дограма за да се образува конденз трябва влажността да е много висока. Има си и за тази работа таблици казващи при дадена влажност на колко градуса температура започва конденза.
nelina_london - специалист
Martin,обадете се на представителя на Зендер,щом сте се спрял на него.Със сигурност има клиенти със системи от двата вида.При все,че и той има монтиран и използва пасивната си къща за реклама на рекуператорите.ERV са по-скъпи от HRV на тази марка,така че,едва ли ще иска да ви набута от втория вид,без аргументирани доводи.
Мисля,че спецификациите на всяка една къща са индивидуални.Въздухоплътността и нуждите от отопление,също са различни.Ето brum,ще използва 1000 кубиков рекуператор.Не искам и да си представям какво ще е изсушаването ,ако уредът е HRV,а обемът на сградата не е голям.
Посещавала съм единствено пасивната къща до Пловдив,която също е със Зендер HRV.Визитата ,обаче,бе лятна.
brum - майстор
След топлоизолация на рекуператора връщаната енергия се приближи до зададеното от производителят. По сметки го докарвам до 75%-80%, а по спецификации е 80%. Тъй че нещата са значително по-добре сега. Цифрите са:
* външна температура 5 градуса
* изходящ въздух от рекуператора 7.5 градуса
* изходящ въздух от жилището 21.4 градуса
* входящ въздух към жилището 17.2 градуса

Влагата която връща обратно е 60% в момента.


Рекуператора ми е 1000м3/ч за да може като се наложи (след готвене) хола за 10-15 минути да се изчисти напълно. През останалото време предполагам, че ще работи на най-ниската степен (250м3/ч) където връщаната енергия е най-висока. Това е последната цел след като и хората дето инсталираха системата казаха, че тази машина е голяма за сградата. Иначе ако работи на пълна мощност ще трябват яко вода да се върне влагата.

За пример 2г влага на м3 загуби на час при 1000м/2 са 2литра. 24 часа по 2 литра са 50литра вода. При 250м/ч и загуби от 1г/м3 влага цифрите са доста различни - около 6-7л вода на 24 часа. Баните + прането + готвенето ще докарат 3-4 литра вода (надявам се) и останалите 2-3 литра са съвсем постижими. Това са оптимистични цифри. Реалните ще са по-неприятни.
bota156 - специалист
нед фев 21, 2021 1:31 pmbrum написа:
След топлоизолация на рекуператора връщаната енергия се приближи до зададеното от производителят. По сметки го докарвам до 75%-80%, а по спецификации е 80%. Тъй че нещата са значително по-добре сега. Цифрите са:
* външна температура 5 градуса
* изходящ въздух от рекуператора 7.5 градуса
* изходящ въздух от жилището 21.4 градуса
* входящ въздух към жилището 17.2 градуса

Влагата която връща обратно е 60% в момента.


Рекуператора ми е 1000м3/ч за да може като се наложи (след готвене) хола за 10-15 минути да се изчисти напълно. През останалото време предполагам, че ще работи на най-ниската степен (250м3/ч) където връщаната енергия е най-висока. Това е последната цел след като и хората дето инсталираха системата казаха, че тази машина е голяма за сградата. Иначе ако работи на пълна мощност ще трябват яко вода да се върне влагата.

За пример 2г влага на м3 загуби на час при 1000м/2 са 2литра. 24 часа по 2 литра са 50литра вода. При 250м/ч и загуби от 1г/м3 влага цифрите са доста различни - около 6-7л вода на 24 часа. Баните + прането + готвенето ще докарат 3-4 литра вода (надявам се) и останалите 2-3 литра са съвсем постижими. Това са оптимистични цифри. Реалните ще са по-неприятни.
За готвенето не смяташ ли да ползваш аспиратор? Не си прави такива илюзии - отваряй прозорец и ползвай аспиратор 500+м3/ч. С мазнините ще му разкажеш играта за 1 сезон или да чистиш филтрите всяка седмица а не 1 път на година/сезон ако го ползваш цяла година, че аз го ползвам само зимата
brum - майстор
Разбира се, че ще ползвам аспиратор. Даже са 2 броя. Един плътно над фурната и един 80см над котлоните. Двата са с общ дебит от над 1000м3/ч. Но само с аспиратор не можеш да изчистиш всички миризми. Или поне до сега не съм виждал аспиратор при който да не мирише в цялата стая където са котлоните и фурните. Идеята е докато работи аспиратора вентилацията да подава въздух, но да не смуче от помещението в което се готви. А след спиране на аспиратора се пуска вентилацията за някакво време на пълна мощност като основният поток е през помещението където се е готвело, За половин час ще прекара 2-3 пъти въздуха от него и после пак минава на минимална мощност.

А за рекуператора - ще има филтър и на въздуха идващ от къщата. Нисък клас ХЕПА филтър. Точно за да пази топлообменника. Ако има мазнини би трябвало да останат по него.
bota156 - специалист
нед фев 21, 2021 4:29 pmbrum написа:
Разбира се, че ще ползвам аспиратор. Даже са 2 броя. Един плътно над фурната и един 80см над котлоните. Двата са с общ дебит от над 1000м3/ч. Но само с аспиратор не можеш да изчистиш всички миризми. Или поне до сега не съм виждал аспиратор при който да не мирише в цялата стая където са котлоните и фурните. Идеята е докато работи аспиратора вентилацията да подава въздух, но да не смуче от помещението в което се готви. А след спиране на аспиратора се пуска вентилацията за някакво време на пълна мощност като основният поток е през помещението където се е готвело, За половин час ще прекара 2-3 пъти въздуха от него и после пак минава на минимална мощност.

А за рекуператора - ще има филтър и на въздуха идващ от къщата. Нисък клас ХЕПА филтър. Точно за да пази топлообменника. Ако има мазнини би трябвало да останат по него.
Аз съм турил на решетките - от китайците филтри за ПЦ кутии, некви мижави левчета и ги чистя с климатика или всеки месец. Хем намалям обмена, хем и леко надналягане. Надявам се така въздуховодите да стоят чисти, че там зор чистенето. Страх ме е да видя какво е по тръбите, но рано или късно ще натрупа сантиметри прах с мазно
brum - майстор
Мислех го и аз за чистенето и не звучи много сложно с кръгли тръби. Закачаш прахосмукачка от единият край, а от другият пускаш дунапренена топка. Предполагам схвана идеята :) .
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 34

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: