Всичко за този вид строителство.
Здравейте колеги, съвсем скоро ще имаме с жена ми парцел на който да построим мечтаната къща. Идеята ни е тя да бъде пасивна , или много близо до пасивна къща, няма да я сертифицираме никъде. Четейки раздела за пасивните къщи никъде не видях упоменато изискване за пространствената ориентация на къщата. За остъклението на южната фасада има писано много, което подсказва ориентация север-юг на сградата, но дали е уместна и друга пространствена ориентация, която няма да попречи на „пасивността” и. Питам това защото парцелът има денивелация изток(високата част)-запад и двете съседски къщи са ориентирани с фасади на запад-югозапад. Жена ми иска същото разположение, защото на запад-югозапад е най-добрата панорамна гледка , а и съседите няма да те виждат ако излезеш на балкона по бели гащи. Мисля си че мога да намеря компромис с жената като направим три фасади: юг ,югозапад, запад. Опитал съм да го начертая съвсем грубо, и мисля че югозападната фасада би могла да е заоблена и съответно да бъде елегантна тераса.
Като цяло мислим къщата да е на два етажа, с квадратура около 140-160 м2. Използвайки денивелацията може да направим мазе,половината вкопано което да се ползва за техническо помещение, а откритата половина да се използва за гараж или механа. На първия етаж ще има кухня/трапезария/всекидневна - open space , както и малка спалня със санитарни помещения в нея преднадзначена за възрастен човек. На втория етаж ще има три спални, една по-голяма със санитарни помещения в нея и две по-малки които ще ползват обща баня/тоалет. Лично аз бих искал равен покрив който да бъде използваем, дори мисля да го предвидим в проекта за след време да може да се построи малка стая там.
Прикачен файл:
Парцел_къща.png Къщата разположена в североизточния край на парцела
Прикачен файл:
Парцел_денивелация.png Обща денивелация над 2 м, ще има терасиране на 3 нива по сините линии
Изображение
Мисля в тази тема да разискваме различни въпроси,в последователност следваща всички етапи от направата на една къща, а накрая да дам отчет за всички направени разходи. :-D
VLADO66 - майстор
Не се вторачвай толкова в ориентацията, все пак ще живееш в тази къща и трябва да ти е кеф.Има различни начини за предпазване на ожните и западните остъкления от лятното слънце.
Tsilkov - майстор
Ако търсиш чисто пасивна сграда (дори и не сертифицирана) ти трябва чист юг-иначе просто няма да ти излезнат сметките. Сметките пък са ти за да може сградата да няма нужда от никаква отоплителна инсталация (източник на топлина, котелно, разводка, отоплителни уреди) и да спестиш от там пари.
При теб обаче е видно че даденостите са други, а и ти като гледам си се насочил към нискоенергийна града където 5-10 kWh/m2 годишно не са от решаващо значение. Все пак гледките и двора са от първостепенно значение при къща - то ако гледаме само ценово/енергийна гледна точка по-правилното би било просто да живееш в апартамент.
При запада трябва да положиш и малко повече усилия за слънцезащита през лятото. Освен това никои не ти забранява южни прозорци.
Владо, явно не съм обяснил добре - аз търся повече южното изложение и респективно слънце защото ако я направя като съседите, къщата ще гледа на запад и ми се стува че трудно ще я направя нискоенергийна, да не говорим за пасивна.
Това ще го решим с архитекта като дойде на дневен ред. Сега най-важното мисля че е терасирането на парцела, укрепването на челото и дъното му защото не знам кога ще дойде голямата вода :-D В тоя ред на мисли бих се радвал да споделите идеи за укрепването на терасите на парцела. На мен лично ми харесва реализацията на Мачу Пикчу, доказано дълговечно и практично.
VLADO66 - майстор
Виж тези блокчета.Ще. ти спестят облицовка ако търсиш визия https://bauhaus.bg/segmenten-blok-46-30-20cm
p.v.x - майстор
DenchevVn написа:
Сега най-важното мисля че е терасирането на парцела, укрепването на челото и дъното му защото не знам кога ще дойде голямата вода :-D
Имаш ли наблюдения , за тези притеснения от голямата вода.
Какво имаш в предвид.
Имай в предвид , че качествено терасиране , е свързано и с качествено дрениране.

:rock:
Tsilkov - майстор
С какво пък ще ти помогне терасирането срещу голямата вода - която пък е неизвестно с какво ти пречи като нямаш сграда :?
Иначе вариантите има - зависи колко пари ти се дават и какъв визуален ефект търсиш - от стари гуми пълни с пръст и камъни, през затревени шкарпи с геотекстил, дървени колове с геотекстил и земна маса, габиони, суха зидария и бетонни стени.
Също не те съветвам да "терасираш" преди да направиш основната сграда, че да е правиш двойно и тройно нещата после.

Тема "Пасивна къща - идея и реализация на мечтания дом" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: