• 1
  • 2
Всичко за този вид строителство.
nelina_london - специалист
Ха ха..аз съм "пичката", която писа за южното изложение и живея в нискоенергийна къща,проектирана и изпълнена като такава.50% от отоплението ми идва от южните прозорци,не от панели произвеждащи енергия. Моля прочетете какви са изискванията ,щом сте написал в заглавието "нискоенергийна " къща и по какво се различава от ново строителство по наредба 7.
вт яну 11, 2022 6:03 pmJacomo написа:
Хахаха, идва новия, не му се покриват надеждите и веднага дава оценка на форума. Поне да беше изчакал още някой да отговори. Успех с начинанието и след 10 г. прочети пак отговорите и дай пак оценка. Силно се надявам да е същата, но не виждам как ще е, освен ако не е постигната финансова безгрижност за този период. Но пък тогава няма да е на дневен ред темата за модернизация за без пари, а ще е - накъде да гледа кухнята и какъв бетон да ползвам за основите :D
За какви отговори говорите? От типа на "живей на палатка за да си близо до природата"?

Ще ме прощавате - задал съм прост и ясен въпрос. "Старите" говорите предимно глупости ... оценка? Ми оценката е очевидна - има 2 отговора дето са смислени и останалите са за кръгла двойка.

"Пичката" (не съм искал да Ви обидя, но щом си закачате това име, ваша воля) прочетете какво е соларно строителство и какво е нискоенергийно. Едното допълва другото, но не е задължително нискоенергийното (или пасивното) да е соларно. Щом живеете в нискоенергийна къща значи няма да ви е проблем да споделите колко ви е годишното потребление на енергия за климатизация. Предвид че нискоенергийното строителство трябва да има енергийно потребление не повече от около 40 kWh/m2 годишно, и получавате половината си енергия от соларния елемент на вашата архитектура, то реалното ви енергийно потребление би трябвало да е не повече от 20 kWh/m2 годишно или иначе казано Вашата къща е практически пасивна по отношение на енергопотреблението си. Така ли е? Успявате ли да се отоплявате само с емисиите на отделена топлина от хладилника, телевизора и компютъра в къщата? Каква рекуперация използвате? Колко киловата е средномесечното ви потребление на енергия за отопление?

Иначе написах ясно
Какво трябва да се предприеме за да направим подобна къща енергийно ефективна?

Не коментираме реконструкция включваща затваряне на "балкона" за да се вкара вътрешен преход между етажите, вкарване на канализация и вода за модерни тоалетни, оправяне на покрива, подмяна на дограмата с модерна дървена с трикамерен стъклопакет.
Ако някой не може да разбере смисъла на въпроса ми да си каже, мога да обяснявам и по-просто от това.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет яну 13, 2022 12:06 pmv_grig написа:
Иначе написах ясно
Какво трябва да се предприеме за да направим подобна къща енергийно ефективна?
Не коментираме реконструкция включваща затваряне на "балкона" за да се вкара вътрешен преход между етажите, вкарване на канализация и вода за модерни тоалетни, оправяне на покрива, подмяна на дограмата с модерна дървена с трикамерен стъклопакет.
Ако някой не може да разбере смисъла на въпроса ми да си каже, мога да обяснявам и по-просто от това.
Моля
nelina_london - специалист
Извинете,но не разбирам какво имате впредвид "соларен "елемент?
Виждали ли сте подробен ОВК проект,в който има приходи от уреди(от това че работи фурната),хора,слънце и разходи за вентилация,изчислени спрямо КПД на рекуператора?Слънчевите дни се смятат спрямо база данни за региона и се изчисляват приходите по изложения.Това не са соларни мерки,а стандартни приходи.Защо според вас, всички нискоенергийни и пасивни къщи са с комбинация от К-бяло-К стъкло?
Посетила съм 2 пасивни къщи и двете са били с южно изложение и са разчитали на слънцето,за да докарат сертифицираният им разход на енергия.Всички техни системи ги има и в нискоенергийната,само изолацията е една идея по-малко .И ако трябва да съм честна,уреди като "рекуператор",уж са само "пожелателни",но не задължителни за нискоенергийното строителство,но без тях няма да се получат сметките.Не и ако сложите по-малко от 30см изолация на стените.
Проектът ми е изчислен на 32кWh/m2 за отопление и вентилация.
И ако ви интересува сметката ми за отопление,съм я поместила в някоя от темите в раздела.За декември месец е 70лв (350 kWh)за вътрешна температура 23°+ за 250 м2 отопляема площ ,без тераси и веранди. Ако пресметна квадратурата по изискванията за ПК,нищо че там не смятат обема,а нашият е по-голям,и пресметна чистата квадратура на жилищните помещения, без коридори и стълбище,180м2(TFA),то излиза,че за месеца сме изразходили 2kWh/m2 ..и като нищо за една година може да се окаже, че сме на границата с пасивна къща,поне по това изискване.Отоплението е с един климатик 18ка...
Нямам справка за цяла година,защото къщата се ползва от Май месец,а отоплението се включи последната седмица на Ноември,когато температурата вътре падна на 22°.

А,не се включих с цел заяждане,но вие решихте ,че си знаете всичко и така отрязахте и малкото хора които се опитаха са ви дадат адекватен съвет.Успех!
Последна промяна от nelina_london на чет яну 13, 2022 1:51 pm, променено общо 1 път.
nelina_london - специалист
И моля,прочетете целия раздел за ПК.Там ще видите,че ПК ,не се отоплява само от хладилник и телевизор.Изискването е "да няма отделна отоплителна система",затова тези 15 kWh/м2 идват от каналният климатик,подвързан към рекуператора .

Щом сте недоволен от мненията,срещу 200-300лв добър ОВК проектант ще ви изчисли колко изолация и къде да бъде положена ,конкретно на вашата къща,за да се вместите в желаните от Вас kw/m2.
kr1100 - майстор
@ "Под стара селска къща да приемем обичайното за България: Каменна основа + полувкопан долен етаж, гредоред/дюшеме и каратаван, конструкция на външни стени в добрия случай тухла, в лошия кирпич; външно стълбище за втори етаж."

Оттук нататъка всяко наливане на пари е безмислено.
Къща без стабилни основи, кирпич, без дренаж за подпочвените води :?
Един хубав трус и после идва багера.
Че къщата е стояла пр. 40-50 г не означава ,че може да оцелее през следващите толкова години.
  • 1
  • 2

Тема "Реконструиране до нискоенергийна къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: