Ха ха..аз съм "пичката", която писа за южното изложение и живея в нискоенергийна къща,проектирана и изпълнена като такава.50% от отоплението ми идва от южните прозорци,не от панели произвеждащи енергия. Моля прочетете какви са изискванията ,щом сте написал в заглавието "нискоенергийна " къща и по какво се различава от ново строителство по наредба 7.
вт яну 11, 2022 6:03 pmJacomo написа: Хахаха, идва новия, не му се покриват надеждите и веднага дава оценка на форума. Поне да беше изчакал още някой да отговори. Успех с начинанието и след 10 г. прочети пак отговорите и дай пак оценка. Силно се надявам да е същата, но не виждам как ще е, освен ако не е постигната финансова безгрижност за този период. Но пък тогава няма да е на дневен ред темата за модернизация за без пари, а ще е - накъде да гледа кухнята и какъв бетон да ползвам за основитеЗа какви отговори говорите? От типа на "живей на палатка за да си близо до природата"?
Ще ме прощавате - задал съм прост и ясен въпрос. "Старите" говорите предимно глупости ... оценка? Ми оценката е очевидна - има 2 отговора дето са смислени и останалите са за кръгла двойка.
"Пичката" (не съм искал да Ви обидя, но щом си закачате това име, ваша воля) прочетете какво е соларно строителство и какво е нискоенергийно. Едното допълва другото, но не е задължително нискоенергийното (или пасивното) да е соларно. Щом живеете в нискоенергийна къща значи няма да ви е проблем да споделите колко ви е годишното потребление на енергия за климатизация. Предвид че нискоенергийното строителство трябва да има енергийно потребление не повече от около 40 kWh/m2 годишно, и получавате половината си енергия от соларния елемент на вашата архитектура, то реалното ви енергийно потребление би трябвало да е не повече от 20 kWh/m2 годишно или иначе казано Вашата къща е практически пасивна по отношение на енергопотреблението си. Така ли е? Успявате ли да се отоплявате само с емисиите на отделена топлина от хладилника, телевизора и компютъра в къщата? Каква рекуперация използвате? Колко киловата е средномесечното ви потребление на енергия за отопление?
Иначе написах ясно
Какво трябва да се предприеме за да направим подобна къща енергийно ефективна?Ако някой не може да разбере смисъла на въпроса ми да си каже, мога да обяснявам и по-просто от това.
Не коментираме реконструкция включваща затваряне на "балкона" за да се вкара вътрешен преход между етажите, вкарване на канализация и вода за модерни тоалетни, оправяне на покрива, подмяна на дограмата с модерна дървена с трикамерен стъклопакет.