• 1
  • 2
Всичко за този вид строителство.
Здравейте,

от известно време в семейното огнище се върти мерак постепенно да се преместим да живеем на село. Това разбира се повдига много въпроси и бъдещи проблеми като един от тях е за евентуалното енергийно потребление на една селска къща.

И така въпроса се свежда накратко до : възможно ли е стара селска къща да бъде реконструирана до постигане на ефективност на нискоенергийна и ако да какви мероприятия са нужни за това.

Под стара селска къща да приемем обичайното за България: Каменна основа + полувкопан долен етаж, гредоред/дюшеме и каратаван, конструкция на външни стени в добрия случай тухла, в лошия кирпич; външно стълбище за втори етаж.

Да приемем като теоретичен пример тази къщица : https://www.bulgarianproperties.bg/imot ... .html?ch=2

Какво трябва да се предприеме за да направим подобна къща енергийно ефективна.

Не коментираме реконструкция включваща затваряне на "балкона" за да се вкара вътрешен преход между етажите, вкарване на канализация и вода за модерни тоалетни, оправяне на покрива, подмяна на дограмата с модерна дървена с трикамерен стъклопакет.

Къде каква изолация, хидро, топло и т.н.
максимална оптимизация на отоплението ...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
:-D :lol: :-D Полувкопан етаж и кирпичени стени и каратаван си е направо нискоенергийна къща. На старите къщи проблем са им дограмите и соц тънките и неизмазани стени. Имаш още доста да четеш по темата. Конкретизирай си ситуацията
Ау, видях къщата. Надявам се, да я купи някой, който няма да я съсипе със стиропор и картони.
nelina_london - специалист
Не виждам как може да се изолира стълбището и стълбищната площадка на примерния проект без да се вдигне нивото 10+см.
Обикновено вкопаният етаж е много нисък и ако се добавят още см.за изолация и замазка,вероятно новата височина ще е близка до 2м.
Нискоенергийните къщи са с южно изложение и по-голям обем прозорци,за да може и да се усвоява топлина от слънцето.
По-скоро ми се струва,че тази къща може да се изолира до степен "ново строителство",но не и до нискоенергийна.Разликата между двете в необходимата енергия за отопление е поне двойна.
шоп - майстор
вт яну 11, 2022 11:29 amv_grig написа:
възможно ли е стара селска къща да бъде реконструирана до постигане на ефективност на нискоенергийна
За възможно сигурно е възможно, но дали е икономически обосновано и рентабилно.
Ще налееш един чувал пари и пак ще имаш стара къща.

Поразгледай ново строителство с термо или СИП панели. Хидро и топлоизолацията трябва да започват под основите и да завършват с покрива. Това при стара къща е меко казано скъпо и с много компромиси.
fbr - майстор
Хората отиват на село, за да са близо до природата, а ние, за да се изолираме от нея.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ва д
вт яну 11, 2022 12:32 pmnelina_london написа:
Не виждам как може да се изолира стълбището и стълбищната площадка на примерния проект без д...
Отпред се затваря в двуетажно остъкление, тип зимна градина... така и двата подхода стават вътрешни. Изолация на външните стени, вътрешна...
Малко ме съмнява, конкретната къща да е от 1970г. Любопитно ми е. В нашия край такива врати има само остатъчни, от по-миналия век
Задължителен дренаж покрай всичката къща
Дърветата съобразени със слънцето. Аз не бих сложила вечнозелено така, крие от мижавото зимно слънце. :-) И моята къща има една ела от изток, но сърце не ми дава я махна, в града няма достатъчно зеленина, все пак
nelina_london - специалист
Това остъкление тип зимна градина е с ужасна цена.

Родителите ми живеят в подобна къща на два етажа-тухла с дюшеме и каратаван .Идва голяма влага от основите,като вкопаният зид е камък ,а отдолу е на пръст.В момента буквално я изкопават и полагат нови греди и дюшеме,ще правят и дренаж.
Отоплението им е с по една печка на дърва на етаж,като отварят вътрешните врати и е топло навсякъде.
Къщата трябва да има огромна сантиментална стойност,за да се пристъпи към желаните от автора подобрения.Ако,ми бе толкова скъпа,щях да я възстановя в оригиналният и вид.
Lutchezar - майстор
Най-големите загуби са през стъклата. Без промяна на концепцията на дограми и стъклопакети няма да стане нищо.

Вътрешната организация може да се оптимизира, бил съм в апартамент в който където и да отвориш няма как да стане течение, стените са така преместени че не го позволяват.

Топлината отива нагоре, по съвременни понятия трябват 50 см вата на тавана за да спрат топлината и да я задържат. Може да замените вата с друг материал като постигате същия коефициент на топлопроводимост.

Ако не си оправите покрива водата ще съсипва всичко надолу.

Предлагам да се радвате на това което имате, или да налеете пари 3 пъти повече от ново строителство за да направите това на което искате да прилича, като няма как да стане точно както го искате...
вт яну 11, 2022 12:49 pmfbr написа:
Хората отиват на село, за да са близо до природата, а ние, за да се изолираме от нея.
Перфектно, ако някога си купя селска къща ще ви поканя на гости през зимата на палатка, за да сте близо до природата.

Пичове, очаквах да сте малко по-сериозни в този форум. Откровено казано нивото тук е около 12 метра под кота нула.

Специално за писалия за южното слънчево изложение: Уважаеми, бъркате соларното строителство с нискоенергийното. Едното е комплекс от мерки и технологии, а другото е архитектурен похват.

Благодаря на двата що годе смислени отговора.

Със здраве!
Jacomo - специалист
Хахаха, идва новия, не му се покриват надеждите и веднага дава оценка на форума. Поне да беше изчакал още някой да отговори. Успех с начинанието и след 10 г. прочети пак отговорите и дай пак оценка. Силно се надявам да е същата, но не виждам как ще е, освен ако не е постигната финансова безгрижност за този период. Но пък тогава няма да е на дневен ред темата за модернизация за без пари, а ще е - накъде да гледа кухнята и какъв бетон да ползвам за основите :D
  • 1
  • 2

Тема "Реконструиране до нискоенергийна къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: