Всичко за този вид строителство.
Здравейте,
след доста чакане (18месеца) най-после се стигна до заветния момент на първата копка. Ако модераторът прецени, че темата е за друг раздел, нека я премести, просто реших, че тук е по-малък шанса за коментари от типа, че 5см изолация стигат и т.н.

Та историята на кратко, за да не си припомням всичките потрошени нерви. Към края на 2020та след дълго търсене на къща с парцел на хубаво място, която да реновирам установих, че това е почти невъзможно. Отидох на оглед на препоръчан парцел, но бях силно резервиран да строя отново (предишния ми опит със строителство на малка административна сграда и доста производствени сгради с метални конструкции и сандвич панели ме е научил, че стигне ли се до майстори и строителни фирми, почти винаги посягам и към успокоителните). В случая обаче беше "любов от пръв поглед", имота отговаряше точно на желанието ми "да съм в града, но реално да не съм" намира се на 1мин пеш от спирка и дълга улица с училища, градини и т.н., но в същото време е в началото на вилна зона и благодарение на няколко дървета не виждам и не ме виждат от сградите на "главния път"., а когато пристигнах за огледа в следработно време беше идилия, пееха птички, подухваше приятен ветрец и.. нямаше какво повече да мисля. До тук с увода :).

Проектирането: както с много неща, които правя, не обичам излишното размотаване и исках проекта да се стане максимално бързо, за да започна строежа, което и тогава знаех, че не е много правилно и затова къщата е с ЕЛЕМЕНТИ, а не изцяло проектирана в насока на нискоенергийна, но пък реших все пак да има някои архитектурни елементи, които да ми харесват и да не е съвсем скучна (по моите виждания). 03.2021г започна проектирането при архитекта, след като предварително бях начертал 4 различни варианта. Къщата исках да е под 250м2, за да не се занимавам с фирми, но промените в ЗУТ в началото на 2021ва освен, че промениха това ми създадоха и най-голямата спънка, изискването да е приложена уличната регулация. Въпреки, че разположението на къщата беше съобразено с потенциалната вероятност за бъдещо разширение на пътя, от нашата "прекрасна община Хасково" решиха, че няма да ми подпишат РС, както и, че 6 месеца няма да могат да решат какво да правят със стотина случаи като моя. И така през Май бяхме готови с проекта, а РС беше подписано през Декември, след като отпаднаха част от спорните точки в промяната на ЗУТ. Тогава вече бях загубил и всякакво желание за строеж, на фона на чакането и резките скокове в цените на материалите.

Строеж: през февруари 2022г съдбата ме направи най-щастливия човек, след като ми се роди дъщеричка и ме вкара в размисли, че не искам да расте в апартамент. Върна ми се желанието за къща и започнах да търся строителна фирма, след това дойде Март месец, нов шок в цените на материалите, но вече бях набрал инерция и твърдо исках да започвам да строя, независимо от ситуацията. Оказа се, че фирмите са изключително заети, което проработи в моя полза, тъй като пазара на материалите се върна към "по-нормални" нива и така "кратката" история завършва на 03.08.2022г, когато беше направена първата копка. Междувременно с повече четене (и тук) си избистрих концепцията за това какво горе долу искам да представлява от енергийна гледна точка бъдещето ни жилище.

Концепцията: ще направя кратко (наистина) описание към основните цели и виждания, които със сигурност ще търпят някакви промени в процеса на работа:
- Изолация - 10см XPS отвън на ивичните фундаменти, 15см върху плочата, под подовото. Стени 20см каменна вата + окачена фасада. Покрив - 30см вата върху плочата + 6-8см полиуретанов панел под керемидите.
- Стени - Porotherm Profi, не съм фен на мокрите процеси, обичам чистотата и ми е интересна тази технология. Първият ред ще бъдат напълнени с някаква изолация, за да се намали термомоста, на всеки 2 реда ще си монтирам укрепванията към колоните, от коите ще бъдат дистанцирани с около 2см, както и от плочата/гредата, които разстояния после ще запълня качествена пяна, за да намаля до колкото е възможно и там термомостовете и предаването на шумове от бетонния скелет. Вътрешните стени (освен тези на баните) ще бъдат двуслоен гипсокартон, изпълнен по цялостната технология за шумо и топло изолация. (В административната сграда съм така и съм повече от доволен).
- Фасада - окачена фасада на по-голямата част от къщата, покрита с клинкерни плочки и нещо добре имитиращо дървени плоскости.
- Покрив - към момента съм избрал керемиди на Borja, имат система с полиуретанови панели, върху които се нареждат керемидите и вероятно ще бъде с дебелина 60-80мм. Самата покривна конструкция мисля да произведа от метал (занимавам се с металообработка) и да си я монтирам сам, както и доста от другите дейности по къщата, просто имам проблем с доверието в хората.
- ОВК - ТП + подово + рекуператор
- Дограма вероятно Рехау, троен стъклопакет К - Б - К, топъл дистанционер, монтирана върху дистанционер в равнината на зида отвън.
- Веранда - ще бъде изградена допълнително, за да няма връзка с бетоните на къщата

За отегчените от четене или тези, които директно са прескочили спама прилагам няколко снимки за извършеното до тук и в последващите ми мнения ще започна с досаждането :-D Извинявам се, че прилагам снимки, в момента не съм на компютър, на който имам чертежите. Фасадата е ориентировъчна, само тухличките са на място, "дървената" част архитекта нямаше възможност да я направи, нямал текстурите, а верандата и бъдещата ограда могат да се игнорират, няма да имат нищо общо.

Прикачен файл

Razpredelenie 2.jpg

Прикачен файл

Razpredelenie 1.jpg

Прикачен файл

NS2.jpg

Прикачен файл

NS 1.jpg
И за да не спамя със свършеното до тук от първа копка, ще приложа едно гифче + снимка на бъдещите ползватели :-D Междувременно започнаха кофража за ивичните фундаменти, 1.7м са високи, накарах строителя да слага 2 марки по-качествен бетон от заложения по проект В25. В размисли съм за хидроизолацията, няма плитки подпочвени води, съседите без хидроизолация казват, че никога са нямали проблем с влага и мисля и аз да я спестя, ще разчитам на по-високия клас бетон, и до колкото ще има някаква ползва от XPS-а, предпазния "воал" с бабунките и обртния насип отвън с чакъл за все пак някакво дрениране. Отделно под зидовете ще има мембрана за всеки случай.

ПС: Първият прикачен файл е gif, но явно форума не поддържа големи файлове, ще качвам следващите снимки/гивофе някъде другаде.

Прикачен файл

home.gif

Прикачен файл

20220810200208 2.jpg
nelina_london - специалист
Пожелавам успех !Ще следя темата с интерес ,уводът ме заинтригува .Къщата ни е доста подобна ,с големи еркери ,единствено няма тераса и гаражът не е в отопляемата квадратура .Съвсем спокойно се постига висока енергоефективност при такава разчупеност .Не видях колко е висок първи етаж ,но еркерите най-грубо се изолират с 50 % повече изолация от тази на стените .Ние сме с 20см на стени и 33см на еркери ,по задание 30 ,но изскочиха едни допълнителни 3 см за изправяне на линията .
Хидроизолацията и при нас не бе важна ,останахме с добавка за водоплътност ,мазана хидроизолация на цокъл ,под фибрана и дренажната мембрана ,както и дебел полиетилен под плочата .
Сега ще погледна избраната система на Поротерм .
schuldiner - майстор
Много ми е съмнителен детайлът на топлоизолация на тавана - каменна вата 30 см по плочата, предполагам поне 40-50 см въздух над нея и на скатовете 6-8 см полиуретанов панел, че и с метална конструкция. В най-добрия случай от панела няма полза, в най-лошия - от ватата.
чет авг 11, 2022 11:29 amnelina_london написа:
Пожелавам успех !Ще следя темата с интерес ,уводът ме заинтригува .Къщата ни е доста подобна ......
Здравей, Нелина. По темите изчетох доста от коментарите ти за вашата къща (не намерих обаче тема за нея, може би не си пускала или аз съм зле с търсачката) и ми бяха много полезни. В бъдеще ще ти досаждам с конкретни въпроси :-D . Еркерите са на 3.30м от кота 0 и около 3.50м от нивото на бъдещата веранда. Улицата покрай парцела се спуска надолу от север към юг т.е. всичко от южната страна започва да излиза над пътя. Мислех еркерите да ги обръщам с 20см, но и 30см няма да бъдат проблем. Терасата вече е в проекта и няма как да я махна, но обмислям да намаля малко размерите ѝ, за да може колоната да остане вътре в жилищната площ, а не да го играе термомост и да прекъсва дограмата, след което ще трябва да се вложи малко творчество и да се интегрира визуално към вътрешното пространство. За съжаление най-компрометирана ще бъде изолацията на терасата (над хола), там не виждам как ще сложа повече от 15-20см изолация, иначе ще трябва да излизам по стълби от спалнята.

schuldiner, с панела и металната конструкция покрива ми излиза по-евтино, отколкото някоя бригада да ми накове криви и скъпи летвички. Отделно керемидите ще са антрацит (лична прищявка) и си мисля, че това ще намали цялостното нагряване лятото. В средата покрива е 1.80м т.е. 1.50м над ватата, достатъчно място за конвекция на въздуха. Надявам се линка да не се приеме като реклама, по-скоро споделяне на технологично решение https://tejasborja.com/borjatherm/en/

Прикачен файл

Razpredelenie 1 b.jpg
шоп - майстор
Записвам се за темата.
Успехи!!!

П.П. много умно подхождате към покрива. Когато можете да направите сами метална конструкция с термопанели е 100Х по-добре от цигани с резачки да пуснете да режат греди и летви там
.
nelina_london - специалист
Не съм пускала моя тема .Може би щеше да е полезна ,но не мисля ,че имам някакви заслуги за енергоефективността на къщата ни ,освен с многото физически труд ,защото за всичко бе помислено в проекта .Смятам обаче да направя годишен отчет в края на Септември месец ,за консумираната енергия за отопление и охлаждане .Със сигурност се класира в критериите за пасивност - под 15 kWh/m2a по TFA ,но точните цифри тогава .
Колоната на терасата не ми изглежда толкова проблемна .Евентуално да се намали отвора за прозорците около нея с по 5 см фибран .Дограмата ще е изнесена ,така ,че колоната си попада вътре .Единственото ,което знам за терасите е ,че трябва да се изолират от всички страни ,включително на пода .Тук често се получават едни разминавания в нивото ,затова ,предполагам , още на проектно ниво терасата се задава по-ниско от пода на втори етаж , но нямам необходимите конструктивни познания ,за да навлизам в подробности по проектирането и .
schuldiner - майстор
Отделно керемидите ще са антрацит (лична прищявка) и си мисля, че това ще намали цялостното нагряване лятото.

Завчера измерих на черен Тондах 90 градуса по Ц. Как точно антрацит ще намали прегряването:?
Според мен завиши ватата и намали дебелината на панелите, а ако имаш избор добави вентилационни отвори освен тези на билата.
Панелите не участват в топлоизолирането, понеже пространството под тях се вентилира. Достатъчно е да носят керемидите /знам ги Borjas, супер са, само дето чаках два месеца за допълнителен палет и малко капаци/.
Имам известни подозрения за детайла на металната конструкция към бетона, съответно термомоста - има решения, не се притеснявай твърде.
чет авг 11, 2022 6:04 pmschuldiner написа:
Отделно керемидите ще са антрацит (лична прищявка) и си мисля, че това ще намали цялостното нагряване лятото.

Завчера измерих на черен Тондах 90 градуса по Ц. Как точно антрацит ще намали прегряването:? ....
Може би не съм се изразил правилно, панелите под тъмните керемиди ще намалят предаваната от тях топлина към подпокривната част, вентилацията под керемидите ще се справи със затопления въздух, но нищо не може да направи с лъчението (радиацията), затова и панелите са облечени в алуминиево фолио. Относно самите панели, те са ми бонуса, който ще ме облекчи от към монтажа на керемидите т.е. един вид ги гледам като подложка с екстри, дебелината ще я мисля когато дойде момента за поръчване. Сподели ми какви проблеми си имал с Borja, ще е полезна информация за мен? По спомен за панелиете трябва да чакам около 40 дни, което означава, че ще ги поръчвам някъде около наливането на плочата между етажите.
Сподели ми и опасенията си за металната конструкция, ако не съм взел нещо предвид? Нея ще я произведа след отливането на покривната плоча.

Пропуснах да спомена, че на южния скат ще има монтирани няколко киловата фотоволтаични панели.
resistbody - майстор
С този двуслоен картон се лишаваш от голяма част от акумулиращата способност на зидарията...
Зидария се укрепва само ако е паянта(12см), или ако не се изпълнява класическа зидарска превръзка..
Протерм профи ще ти е поне два пъти по-скъпо от стандартно изпълнение... препоръчвам ти Мирково N+F евтини и много яки...
Покрива няма да коментирам, както ти е кеф..
Някъде мернах Хасково, добре дошъл си на моя строеж доста съвпада с концепцията ти (20см ЕПС фасада, 10CM xps на фундамента, 8см xps под подовото, ТП+подово+рекуператор, стандартен покрив )... също така имам и в близост сграда с метална конструкция и PUR панели..

Сега погледнах малко плана, откъм гаража може да оставиш отвор към подстълбието и да го използваш като склад...
Не съм фен на паянтите стени, ти си прецени за 12см намаляне на помещението дали си струва тоя компромис... и сума зъбове от колоните..
Обърни внимание на 2 етаж... колона зъб при изкачване на стълбището..

Тема "Къща с елементи на нискоенергийна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: