• 1
  • 2
Всичко за този вид строителство.
st.filipov - помощник
Здравейте,

По закон - за да се издаде разрешително за строеж искат да са налични предварителни договори с комуналните дружества. И в частност - ЕнергоПро/EVN и ВиК.

Аз обаче не желая да ползвам услугите им. Имам собствен, регистриран водоизточник (сонда) в парцела, а тока възнамерявам да се генерира от 15-20kWp фотоволтаични панели и да се складира в батерии. Идеята е вилата да се ползва 2-3 дни в седмицата (без зимата), като отоплението няма да е на ток.

Въпросът ми е - може ли да се издаде разрешително за строеж на обект (вила), който по начало е проектиран да няма връзка с комуналните дружества?

Реално и топлофикация се явява "комунално дружество", но ако не желаеш да ползваш услугите им - никой не иска предварителен договор с тях...

Поздрави.
nelina_london - специалист
За собствен водоизточник , няма проблем ,но за отказ от ЕРПто ще е малко по-трудно .Ако няма захранване наблизо ,разбирам,но какъв е проблема да си пуснете партида ?Пак си ползвайте ФВ .
В случай ,че няма ток наблизо ,от Енергото ще дадат разписание за направата на проект за свързване ,който ще е "много евтин за изпълнение " и вероятно тук е частта ,в която ,ако законово се позволява ,Вие ще излезете с проект за собствено захранване .
Dessie - специалист
Чисто технически по време на строежа ще е необходимо захранване…. Рязане на кофраж, вибриране на бетон, разбъркване на строителни смеси, особено машините за мазилки и замазки обикновено са трифазни….От къде ще се осигури?
brum - майстор
По закон се изисква договор с ВиК-то и ЕРП-то. По различните места са различни схемите за заобикалянето им.

За пример в Хасково преди години се заобикаляше закона за ЕРП-тата с генератор (агрегат) за ток. И то не за друго, а защото договора за ток беше епопея като няма изградена мрежа в квартала.

В момента е едно средно положение, защото РС за фотоволтаични централи под 30kW не е нужно. И като цяло собствените електроцентрали са нещо сравнително ново. Но пък закона все още изисква договор с ЕРП-тата. Та ще минеш по неотъпкана пътека.

Търси информация от хората в твоя район и от общината какви са вариантите. Ако има опция те ще ти я кажат. Търсиш вариант да заобиколиш закона и има шанс да се правят изключения на местно ниво.
st.filipov - помощник
Благодаря за коментарите.
Това което съм пропуснал да спомена е следното:
1. Имам "изходни данни" от ЧЕЗ по повод предварително проучване за връзка към мрежата им. Общо взето ми казват "изградете си сам 20kV трасе от трафопост намиращ се на 1100м, постройте си и трафопост в имота от 20kV към 230V, дарете ни трасето и трафопоста, заедно със земята на която е построен...и ще ви пуснем ток".
Реших да проверя колко струва в магазин 1м от кабела по който са написали, че трябва да пусна 20kV ...е, 1м беше около 100лв. Та приех това становище на ЧЕЗ за отказ, понеже инвестицията е твърде голяма.
2. В застроени имоти на 150-200м от моя ток има. Съответно при добра дума със съседите ще мога да ползвам от тях за строително-монтажните дейности.

Поздрави.
Dessie - специалист
@Bobi - бая скъпо строителство ще излезе на агрегат, поне според мен :-)

@st.filipov - при така изложената фактология, @brum ти е дал най-добрия акъл за действие
B0bi - специалист
Ти попита "от къде ще се осигури тока". Аз само вметнах без нищо повече. Питащият споменава "от комшиите". Това все ми се струва, че принципно е незаконно, камоли енергото да го благослови. Виж като комбинация ("по ръба) може да мине.
Dessie - специалист
вт май 02, 2023 7:32 pmB0bi написа:
Ти попита "от къде ще се осигури тока". Аз само вметнах без нищо повече. Питащият споменава "от комшиите". Това все ми се струва, че принципно е незаконно, камоли енергото да го благослови. Виж като комбинация ("по ръба) може да мине.

Факт! Тук си абсолютно прав :-)
brum - майстор
вт май 02, 2023 4:28 pmst.filipov написа:
трафопост намиращ се на 1100м, постройте си и трафопост в имота от 20kV към 230V, дарете ни трасето и трафопоста, заедно със земята на която е построен...и ще ви пуснем ток".
Реших да проверя колко струва в магазин 1м от кабела по който са написали, че трябва да пусна 20kV ...е, 1м беше около 100лв.
Вярно, че ще излезе по-евтино да караш на собствена централа. Дано се пребориш за РС :) .
  • 1
  • 2

Тема "Строеж на вила без договори с "Енерго" и ВиК дружества" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: