Всичко за вашата тераса или балкон
Здравейте,

Иззидах с газобетон около 15 см над парапета на терасата и от външната страна го шпакловах с бяла шпакловка за ТИ StarContact на Баумит с мрежа, защото това ми беше останало от наскоро правена топлоизолация.
Въпросът ми е дали това покритие може да остане като последно външно покритие и дали ще е достатъчно издръжливо на студа през зимата и достатъчно влагоотблъскващо за газобетона. Въпросът се породи от факта, че в последствие като прочетох техническата карта на продукта той се препоръчва за използване като междинен слой, а за финишен слой се препоръчва полагането на мазилка. Задължително ли трябва за го защитя с мазилка. Може ли да се остави така или пък евентуално само да се боядиса с някаква фасадна боя?
Предстои ми и подмазване на дограма отвън, като си мислех да използвам същият материал, но ако не е подходящ за външно покритие, то какво друго следва да използвам? Дограмата няма да се обръща отвън, монтирана е равнена на външния ръб на външните стени и това, което следва да се подмаже е само отстоянието от дограмата до стената , което е запълнено с монтажна пяна (около 1-2 см). Препоръчително е материала да е по-пластичен, защото дограмата е 3,6 метра, гледа на юг и е възможно да има топлинни разширения.
Виждам че масово за шпакловка на газобетон и за външно подмазване на дограма се използва лепило за плочки, но това също по принцип не е материал за външно финално покритие. Какъв би бил правилният начин за външно шпакловане и подмазване?
naster - специалист
На съседите балконите са оставени така на бяла шпакловка. Ако е север или запад, и нямате стрехи/козирки, да знаете, че ще мокри. Според мен минимум някаква фасадна боя. Прозорците обърнете с лепило за ТИ с фибри и ъгъл, ръбохранител и т.н. откапващи и др.
VLADO66 - майстор
Можеш да го оставиш за една зима, но не повече.Колкото и да е здрава шпакловката1 пие вода, която замръзва и последствията са ясни.
Благодаря за отговорите.
Над шпакловката има 10 см козирка. Мисля да я боядисам с някаква фасадна боя, би следвало да е достатъчно.
Относно дограмата, няма как да се обърне, както съм писал тя е в една равнина със стените, на които е монтирана (равняват се на външния ръб). Идеята ми е да подмажа монтажната пяна до нивото на стената и дограмата - има около 1 см. кухина, пяната не е излязла навън, само на някои места се нуждае от изрязване. Въпроса е какъв материал да ползвам за подмазването.
naster - специалист
Не е била лоша идея да залепите една лепенка в/у ръба на дограмата и ютонга, но преди шпакловката. И отгоре да шпакловате с мрежа, заради връзката между ръба на дограмата и зида. Дограмата в/у транспортен профил ли е, или директно в/у зида? Питам заради захващането на перваза и частичното обезпечаване на долния край.
Дограмата е директно върху зида от газобетон, има вътрешен перваз, след което монтажна пяна, отпред алуминиев перваз, който горе-долу ляга добре на зида. Отдолу не мислех да измазвам нищо. Въпроса ми по-скоро за отстрани, където дограмата е монтирана с винтове на бетонна стена и уплътнена с монтажна пяна. Честно казано не разбрах за каква лепенка и за какъв транспортен профил става въпрос.
naster - специалист
https://www.illbruck.com/en_GB/product/ ... brane-ewf/
Ето това е лепенка примерна. За транспортен профил отдавна е късно, щом имате външен перваз.
Лепенката свързва прозореца към зида, за да се обърне и/или измаже

Тема "Въпрос за външна шпакловка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: