Всичко за вашата тераса или балкон
valentino76bs - майстор
Здравейте,имам открита тераса с бетонен борд .Сега е направена до етап хидроизолация.
Отводняването е с два барбакана. По ъгъла е монтирана лента и една година стои така.
Всички бордове отвън ,отвътре ще се обръщат с 2см фибран.
Та питането ми е кога е по правилно да се налепи гранитогреса :
след лепенето на фибрана на борда или преди лепенето?

Исками се да го налепя преди фибрана като оставя 1 см фуга до борда и да набутам един шнур + силикон и засега без первази.Като правя цялостна топлоизолация тогава да сложа фибрана над гранитогреса и тогава ще сложа первазите.
Майстора които ще ми слага плочките ми каза първия вариант първо да се налепи фибрана после пак хидр. лента и тогава да лепим ......
Какво ще кажете ?
chapara - майстор
Ми заложи на майстора, ако е майстор!
Къде ще ти е термомоста🤤
valentino76bs - майстор
Привет, ами то и замазката стига на 6 мм от борда .... :?
Сиреч същата работа май или бъркам...
schuldiner - майстор
Примерен детайл: фибран на пода с наклони, хидро, 5 см фибран на борда, гранитогрес с изолационна лента по периметъра, фибран с мазилка. На два пъти, щото хидроизолационната лента трябва да се скрие, а не може да не застъпва поне 2-3 см и от гранитогреса.
В твоя случай както казва мастора е по-добре.
valentino76bs - майстор
Нещо не ми стана ясно с примера.
Значи да слагам фибрана( шпакловка и подготвен за мазилка) и още една лента по периферията и вероятно ще му прасна и още една ръка хидроизолация на пода .
Лично аз не виждам разлика даже за мен втория вариант е по добър .Когато фибрана застъпва гранитогреса и на него се лепят первазите нооооо аз неразбирам за това питам :)
schuldiner - майстор
Имаш хидроизолация под гранитогреса - върху пода с оформени наклони. Тя включва и лента по периферията. Върху гранитогреса хидроизолацията е само лента по периферията и фугиране, а нейното /на лентата/ застъпване към плочите се скрива от топлоизолацията по борда. Между фибрана и гранитогреса може да запълниш с еластичен пълнител - ПУ или някакъв силикон за външно приложение.

При 2 см фибран няма какво да говорим за избягване на термомоста. Но по принцип не е лошо да се заложи по пода поне 5 см или колкото ти позволява прагът на балконската врата, щото после няма как без да махаш плочите. Да се добави по борда е лесно. Та, ако имаш топлоизолация по пода, тя трябва да върви без прекъсване и по борда. За да скриеш изолационната лента върху гранитогреса към борда, фибранът там ще е на два слоя, като вторият е според дебелината на застъпването - 2-3 см.

Тема "Как е по правилно?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: