Всичко за вашата тераса или балкон
boyo - специалист
Здравейте, имам северна тераса в стара кооперация, която е в лошо състояние и искам да я ремонтирам. Фирмите ме отсвирват щом разберат, че не се обаждам за лепене на стиропор в големи количества, а искам нещо по-дребно и пипкаво. Та ще трябва да се справя сам и моля за съвет, най-вече какви продукти да ползвам, тъй като с инструментите в ръката се справям ок, но не познавам толкова материалите и не знам кога кое е подходящо.

Основният ми проблем е парапета - той е бетонен и се е напукал тук-там, а мазилката е паднала. Ето какво ми се върти в главата , пък вие кажете дали е добра идея и съответно кои продукти да ползвам
Прикачен файл:
IMG_7972 (1).jpeg
Прикачен файл:
IMG_7973 (1).jpeg
IMG_7973 (1).jpeg (117.06 KиБ) Видяна 1070 пъти
Прикачен файл:
IMG_7971 (1).jpeg

1. Махам старата мазилка отвън до бетон
2. Всички пукнатини, които видя, обработвам със специален уплътнител (кой?)
3. Измазвам след това целия бетон с някакъв водозащитен продукт (кой?)
4. И финално се чудя дали да си играя да правя нова мазилка (трудно ще ми е да се надвесвам отвън) или да боядисам с фасадна боя само? Ако мазилката е неизбежна - каква е подходяща?

Отделно балконът НАД МЕН се рони там където е чучура (явно влиза вода). Едно че мисля да се кача и да обработя с уплътнителя от точка 2 горе за да спра влизането на вода. Но след това от моята страна искам да запълня изроненото обратно - стандартен цимент ли да забъркам или нещо специално ще препоръчате?

И финалният проблем - на прозорците (не при балкона) се е напукала замазката и почнала да се рони покрай дограмата. Искам да го оправя преди зимата. С каква замазка да го направя?
Прикачен файл:
IMG_7983 (1).jpeg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Фугата на прозореца - с подходящ фугопълнител. НЕ силикон, НЕ акрил
Маскирай с тиксо, запълни и изравни. Преди няколко години прекарах половин час в магазина, четейки етикетите на разни флакони, избрах, свърших си работа и го забравих
За парапета - По-добре не измазвай отвън, щом нямаш лесен достъп
Щом е напукан бетонът, помисли да направиш нещо като пояс отгоре, хем ще го повдигнеш малко. Поне в Русе, старите балкони са за по-ниски хора съобразени

п.с. Не бих боядисвала бетона. Оставям на грунд.
chapara - майстор
Мазилка:

https://izolacii.eu/predimstvata-na-bel ... i-mazilki/

Покрай дограмата, грубо заглаждане с ЦМ17 или Мапей Р9 и след това горната мазилка.

Финиш по препоръката на производителя.

Успех👍
chapara - майстор
Кака, чети ги етикетите в Интернет, по лесно идва😉

Шапка на парапета с външен и вътрешен водооткап. Липсата му е причинило пораженията. Най лесно, ламаринена шапка. Най трудно - мозаечна шапка.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет сеп 12, 2024 4:32 pmchapara написа:
Кака, чети ги етикетите в Интернет, по лесно идва😉

Шапка на парапета с външен и вътрешен водооткап. Липсата му е причинило пораженията. Най лесно, ламаринена шапка. Най трудно - мозаечна шапка.
Четенето по интернет лесно, ама после намирането в провинциален магазин е забавничко.
Ааа, шапка, да! Профито си е профи. Ламарина не е гот, един пепелник не можеш да сложиш ;-)
torbalan - Дървен философ
чет сеп 12, 2024 4:30 pmchapara написа:
...
При условие, че няма лесен достъп, няма ли да му е по-лесно след, като почисти да мине с хидроизолация?
При това условие, дори няма да се налага да пълни пукнатините?

Ако му е кеф, върху хидроизолацията може да боядиса...
chapara - майстор
чет сеп 12, 2024 5:24 pmtorbalan написа:
чет сеп 12, 2024 4:30 pmchapara написа:
...
При условие, че няма лесен достъп, няма ли да му е по-лесно след, като почисти да мине с хидроизолация?
При това условие, дори няма да се налага да пълни пукнатините?

Ако му е кеф, върху хидроизолацията може да боядиса...
Грозничко🤔
Виж за мазилката подробностите, една от най здравите, която може да държи без боя на външни условия.
Иначе бяла течна гума и край, но когато се прави фасадата, там няма мазане! И кой каза че няма пипане от вън. Маже се с дълга маламашка на тънко, колкото да не си личи кофража и равно. Хубаво е да се почисти с телена четка и тука е момента да се мине на гребен, хоризонтално с ЦМ17 преди бялата мазилка по бетона.
torbalan - Дървен философ
чет сеп 12, 2024 7:26 pmchapara написа:
...
Грозничко🤔
...
Грозничко, ама лесничко. И като гледам останалата част от фасадата на сградата (дето се вижда по снимките), хич няма да се откроява, ако е грозничко...

Ти кажи ще стане ли?
chapara - майстор
Ще стане!!😉 + водоотка👍п
boyo - специалист
Мерси за всички включили се! Няколко дни бях в пътувания ,работа и все не стигам до тук.
чет сеп 12, 2024 4:25 pmn_a написа:
Фугата на прозореца - с подходящ фугопълнител. НЕ силикон, НЕ акрил
Маскирай с тиксо, запълни и изравни. Преди няколко години прекарах половин час в магазина, четейки етикетите на разни флакони, избрах, свърших си работа и го забравих
Сика 11 FC ще свърши ли работа? Но не може да се боядисва.
Сика AT Connection може да се боядисва, но е май за конструктивни фуги само или бъркам?
Гледам има и акрили за външно - устойчиви на дъжд и тн.? Те се боядисват.
чет сеп 12, 2024 4:25 pmn_a написа:
За парапета - По-добре не измазвай отвън, щом нямаш лесен достъп
Щом е напукан бетонът, помисли да направиш нещо като пояс отгоре, хем ще го повдигнеш малко. Поне в Русе, старите балкони са за по-ниски хора съобразени

п.с. Не бих боядисвала бетона. Оставям на грунд.
Е, имам достъп, ще се обезопася с въже и като се наведа стигам целия парапет (той наистина е нисичък). Ако е материал, който лепи добре ще стане сигурно...

За каменна шапка - отхъврлил съм го отдавна като вариант, много причини.
1. Парапетът е тънък бетон, шапката ще грози. Отделно върху този тънък парапет не съм сигурен и че ще се залепи добре.
2. Отделно балкончето е тясно и дълго, всеки милиметър стърчаща шапка ще е допълнително неудобство

Изчетох сайтовете на Sika и Soudal , и се опитах да сглобя вариант (ако тези марки не са ок, препоръчайте други да чета каталози и тн)

1. Запълвам големите пукнатини (те са малко) с нещо , примерно Soudal Cement Repair? Не съм сигурен нужно ли е ако правя точка 2
2. Използвам материал да запълня/заравня навсякъде където има изронен бетон - намерих варианти SIka Monotop 412 RS , SIkagard 720 EpoCem, SikaDur 41 CF Normal - не съм сигурен, че разбирам разликата между тях и кое е подходящото за мен
3. Най-отгоре или слагам декоративна мазилка (възможно ли е въобще върху горните покрития? коя мазилка се полага най-лесно, някоя пастообразна предполагам?) или боядисвам с фасадна боя или слагам защитен слой и го оставям на бетон (SikaGard 5500 например, който ще запечата и финните пукнатини, или пък някакъв импрегнатор просто). Принципно бих го оставил на бетон, но все пак като се ремонтира цялата фасада някой ден ще е хубаво да се изравни цвета , което май отхвърля този вариант (тези покрития не се боядисват като гледам).

Коментари? Съвети?
чет сеп 12, 2024 8:38 pmtorbalan написа:
Грозничко, ама лесничко. И като гледам останалата част от фасадата на сградата (дето се вижда по снимките), хич няма да се откроява, ако е грозничко...
Тази , която се вижда е на съседната сграда :) Нашата обаче също е зле. Ще и дойде реда за ремонт, но не ми се чака.

Благодаря още веднъж на всички, които се включват, за пореден път тук намирам ценна помощ!

Тема "търся съвети за парапет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: