gecata1059 - специалист
Прикачен файл:
20260301_143758.jpg

Здравейте. Зимно време на тавана на гаража се образува това като на снимката. Като го събарям с четката пада като сняг. Тази зима беше повече. Предполагам се образува от влага в бетона. Може ли да го запечатам с нещо от вътре или трябва външна хидроизолация. Гаража не е отопляем. Има прозорец за проветряване.
kozl - майстор
При мен в мазето се получава в-у стената от бетон (външна стена под земята). Явно като има влага става подобно.
Отвътре съм шпакловал с циментова шпакловка, боядисана с латекс и в-у латекса се разстила от това пухкавото.
Обаче се завъдиха и много дребни мушици, може би се хранят с него :?
Пускам влагоуловител и изчезва. Не съм мислил за друга намеса.
На тавана имам 20 мм XPS шпаклован с циментова шпакловка и боядисан с латекс и там няма такива мъхове :roll:
VLADO66 - майстор
Това явление се нарича ефлоресценция
gecata1059 - специалист
нед мар 08, 2026 5:30 pmVLADO66 написа:
Това явление се нарича ефлоресценция
Благодаря. Като чета е от влага и единия вариант е хидроизолация на плочата отгоре. Но понеже е група гаражи с обща плоча не знам дали ще има ефект с хидро частично само върху моя.
Ели да налепя стериопор на тавана с една шпакловка и да го скрия.
lyubohar - майстор
И моя гараж е с обща плоча и зимно време имаше теч от конденз.Налепих стиропор и вече няма.Но в общата част като е студено има на някои места подобни заскрежавания от теч през хидроизолацията на плочата.Нямам идея как може да се оправи.Има някакви хидрозамазки,които може да се ползват за плочата над Вашия гараж.
chapara - майстор
При другите няма ли, направете го нацяло?
gecata1059 - специалист
Моят е част от 6 гаража. Активно го използвам само аз. Един има вътрешна изолация , друг хидро на плочата така, че общата част отпада. Предполагам и при други има, защото го има и на козирката пред други гаражи.
chapara - майстор
Доброто проветрение, дори и зимата върши перфектна работа!

Тема "Какво се образува на тавана на гаража?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: