lyubohar - майстор
Като 99% от темите в този форум.
Накрая ще си го мерят...
Вижте броя на постовете на някои и ще си го обясните.
bulhomes2 - майстор
Не бях много активен тук отдавна, но ме Тръмп-наха ( :lol: :lol: :lol: ) от един друг и сега му обърнах повечко внимание. 99% си е сериозен процент плява.
zz_stefanov - майстор
чет яну 14, 2021 8:20 amschuldiner написа:
Този тип стреха си има приложение за нашия климат. Покривът по правило е с 30 градуса наклон, но последните две керемиди са с 15 градуса /прословутият аретир от кръстословиците/ - да спират свличането на мокър сняг и лед, а и да забавят водата да не прескача улука. Камъните от снимката на bialame4ka и те са затова там. Улуците също са интересно монтирани. Скобите са по-дълги и са захванати на хоризонталната греда /столицата/, като по този начин придържат тухлите от корниза. Дори да няма улук пак трябва да има тук-там куки за придържане.
При преустройство не е сложно да се монтира челна дъска плътно до най-външната тухла. Ако се удължава стрехата обаче, често има проблем - този корниз не е добре нивелиран, често 5-6 см разлика и при конструкция, стъпваща на нивелиран бетонов пояс тази разлика става видима отвън. Т.е. тогава е по-добре да се премахне корнизът. Още повече ако ще се прави топлоизолация, която и без това ще го скрие.

kuger, авторът на темата говори за реставрация, затова толкова подробно обяснявам. Но ако реши просто да ремонтира, твоят случай си е съвсем същият. След премахването на стария покрив, за бетонов пояс и нов "бюджетен", но приличен покрив с обшивки и улуци, без стрехата отдолу - като минимум 50 лв./м2 за материали. Горна граница няма, както и на труда.
Не съм строител, но тази стреха е голяма беля. Челни дъски не съм виждал да и слагат, улуците при насрещен вятър биват с лекота заобикаляни от водата от вътрешата им страна и веднага водата попада по фасадата. Мога за половин час да ви направя много снимки със следи за това което казвам. Отделно в случая липсата на улук отпред над фасадата е причината за изчезналата мазилка. Има обаче много къщи и по градовете и селата с такива стрехи.

При мен по два от скатовете нямаше улуци, но 40 см стреха не позволява да се стича водата директно по стената. Поставих ги та водата да се изхвърля извън двора.

Този аретир за който пишеш съм го виждал и по къщи с нормални стрехи.
Баш Майсторо - специалист
Заслужава си да се стегне къщата, ако ще се ползва. Камъка на първия етаж е супер. Кажете първо живее ли се в момента в нея и къде се намира. Доста колеги са коментирали за различни области в страната, а Автора не споменава къде се намира. От вътре няма снимки на стените и възловите конструктивни елементи. На почти всички стари църкви стрехите са така изработени даже повечето не са с тухли, като на тази къща а от камък. Без да съм капацитет имам предположения, зидано е с кал, която с времето е отмита от дъждовете с вятър и подлизването на късата стреха без олуци. Някои от стените / или чат от тях/ са били измазани с постен хоросан , като с годините природата е свършила своето. Иначе колегите са казали, махай покрива и отлей ст.б. пояс и нов покрив със стреха поне 60 - 70 см. с олуци. Като махнеш покрива обърни внимание как са премостени прозорците и вратите щурцовете им и ако искаш промяна на размери или са дървени кошаци и са слаби или проядени ги премости с нови стоманобетонни. След покрива измажи тухлите с разтвор цимент и пясък или лепило някъкво, колкото да се напълнят фугите и да се заздравят тухлите без да гониш отвес. После вече пери изолация ако искаш, но тоя камък на долния етаж е грехота да го лепиш с фибрани и стиропори само го фугирай финно, макар че и аз не харесвам вътрешната изолация долу по-добре така, а и сигурно долния зид е поне 50 см. може и без, ако от вътре е измазано и не вее.
schuldiner - майстор
Стефанов,
Писал съм "При преустройство не е сложно да се монтира челна дъска". Иначе няма на какво, ребрата завършват на 30-40 см преди ръба на керемидата. Със стреха и аретир е тузарско изпълнение, за градски къщи. С годините ги промениха, но още има няколко из Гръцката махла. Опорите се монтират хоризонтално ПОД столицата, вградени в зида и при ширина на зида 50 см позволяват само 50 см стреха. За разкош пък са резбовани.
А за това как стрехата предпазва от обливане - ок, само да не духа. В Източна България духа яко, стреха 60-70 см покрива до метър от фасадата. На дву-триетажна къща е съвсем безсмислено.
Още нещо за стреха/без стреха. И в миналото, и сега покривът е скъп, дори преди е бил много по-скъп. Без стреха е 5х10 м примерно. Със стреха 50 см е 6х11 м. 30% разлика в цената никак не е за пренебрегване. При по-големите къщи съотношението пада, но пак е към 20% по-голям разход. А е имало и изискване по "градоустройство" - където минават хора обикновено е със седящ улук, т.е. без стреха.
zz_stefanov - майстор
Не знам, като я видях тази къща на снимките се сепнах да не е у наше село. Пълно е из района с такива , една каменна стена, и другите тухлени, стрехата, щтурцовете от тухли хванати с тези скоби, цвета на камъка... :)

Къщата е имала вход на каменната фасада между двата прозореца, вижда се на втората снимка.
Прикачен файл:
20210114_164139_copy_2312x1300.jpg
Явно не съм си подбрал думите правилно-под реставрация имах предвид да направя къщата годна за живеене ,като запазя максимално автентичен вид.Естествено и аз като повечето съм с нисък бюджет (с 3 деца не се пести много :-) ) ,но малко по малко смятам да я стегна.Още малко снимки направих на покрива от вътре и на къщата от друг ъгъл.Къщата е в района на Провадия и ще търся майстори за покрива,ще съм благодарен ако препоръчате някого...
Прикачен файл:
20210114_164029_copy_2312x1300.jpg
Прикачен файл:
20210114_172552_copy_2312x1302.jpg
Прикачен файл:
20210114_164139_copy_2312x1300.jpg
10114_172552_copy_2312x1302.jpg[/attachment]
Прикачен файл:
20210114_172623_copy_2312x1302.jpg

Прикачен файл

20210114_172712_copy_2312x1302.jpg

Тема "Реставрация на стара къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: