Здравейте,

Моля за вашите предложения, идеи, коментари и т.н. при избор на отопление за къща.

Къщата се намира в село в Странджа планина н.в. около 300 m. Строена е 60-те години на миналия век, на два етажа приблизително 50 кв.м. застроена площ на всеки етаж(проект липсва).
Къщата е с ремонтиран покрив, с направени и оборудвани 2 вътрешни бани с толетна. Сменени Ел. инсталация, ново ВиК, на 1 етаж сменена дограма с ПВЦ, нови външни входни врати и на двата етажа. Изградена е външна площадка пред къщата с бетонни плочи, направена е нова септична яма- попиваема, с обем около 6 кубика.

Няма мази.
Първия етаж е от камък с дебелина на стените 50-60 сантиметра. Измазана отвън с мазилка, която на места е паднала (предстои външна изолация).
Дограмата е сменена - със стъклопакет. Пода е на замазка и плочки /завършен.
Покрива вече е нов - дъски, хидромембрана, керемиди (предстои изолация отдолу с вата и гипскартон).
Така да се каже стандартно реновиране.
Между етажите е с гредоред. Гредоредът е много запазен, от парени букови масивни греди.
Втория етаж /абсолютно идентичен с първия като квадратура и разположение/, е от тухла с еднокатна дървена дограма /с по едно стъкълце/ Дебелина на стените около 35 санта с вътрешната и външната замазка.

Все още не мога да реша какво да бъде отоплението и това е което предлагам за обсъждане.
Колебая се дали да е камина:
да е с водна или с въздушна риза - теоретично всички плюсове и минуси ги научих от други теми тук и в други форуми, така че моля който предлага или отхвърля нещо нека да бъде съобразено с тази сграда, а не по принцип. Също тъй като стаичките са много малки се чудя ако сложа в някоя от тях камината, няма ли в нея да стане голяма баня.
Обмислям и варианта два климатика/по големи, по един на етаж/, но при толкова помещения на етаж се боя че отоплението също няма да е ефективно.

Прилагам и две скицички (мои) на двата етажа:

[*]
Да вметна, че в следващите няколко години това ще е вила - уикендите .
Всъщност нагласата ми е да сложа временно една каква да е печка/камина на дърва в дневната докато приключа изцяло ремонта (за година или две) и след това на нейно място …….предлагайте
Прикачен файл:
kusta.jpg
kusta.jpg (74.5 KиБ) Видяна 213 пъти
Jacomo - специалист
В твоя случай аз бих заложил на пелетна камина с по-големи (за да загряват по-бързо вилата) радиатори с термоглави, която камина да можеш да си пускаш отдалечено преди да отидеш уикенда. Няма да се притесняваш, че ще прегрее системата, ако топлиш само 1 етаж, защото мощността й се регулира. Иначе излъчваната мощност на камина с водна риза е много по-малка от същата камина без водна риза и тази мощност е дадена в характеристиките на камината. Даже в много случаи не е достатъчна и се слага и радиатор в помещението. Но е въпрос на сметки, които за момента са трудни, при тези "плаващи" условия.
За климатик на етаж - ще спите на отворени врати ли?

*скицата е само една и от нея не се разбира с какво предназначение са помещенията, липсват стени, врати, стълби...
krasi92 - майстор
Най бързото стопляне на вила се постига с камина с въздушна риза. Единственият недостатък са некрасивите въздуховоди
MamaMy - майстор
Сложи на първо време една печка чудо от тези с гюмчетата. Като видиш за колко време се стопля, ще прецениш какво да сложиш в последствие. Не е ясно и цените на енергоносителите на къде ще хукнат до тогава. За втория етаж ще береш студ. При мен е така, но съм с двойни прозорци. Разликата в температурата между двата етажа е огромна. Тънките зидове, отворения таван и единичните прозорци... все едно си на спирка на градския транспорт.
Аз сложих вътрешна изолация на тавана и стените от пресован стиропор. Не е кой знае колко, но има подобрение. Истината е, че на тавана си трябват поне 5см. Добре ще е да смениш и дограмите. Вариант е да монтираш второ стъкло на същата рамка от другата страна. С помощта на фреза се прави канал без да се свалят стъклата дори.
Ако и за това нямаш възможност, купи най-прозрачния найлон който намериш и с кабарчета направо към касите. Ще се учудиш какъв ефект има.

Изображение

ПП Турските печки Чудо греят повече от тези на "Розаемайл", но са малко по-скъпи. Може да си намериш втора употреба без проблем.

Тема "ОТОПЛИТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ НА ВИЛА" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: