• 1
  • 2
bxd
Здравейте, имам една 100 годишна къща, гредоред. Като някой ходи горе (особено на пети) се чува ужасно бумтене и очевидно причината е пружинирането на гредореда, който действа като барабан. Как може да се подсили най-лесно? Върти ми се следната идея - върху всяка от гредите да се сложи втора на принципа на ресора - малко по-къса от оригиналната и да се захване някак си за горната - напр. както листовете на ресора за захванати един за друг със скоби? Така хем няма да се утежни твърде много конструкцията, хем интервенцията може да се направи от долния апартамент, без да се пипа горния. Дали това е постижимо на практика?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср авг 21, 2024 5:59 pmbxd написа:
Здравейте, имам една 100 годишна къща, гредоред. Като някой ходи горе (особено на пети) се чува ужасно бумтене и очевидно причината е пружинирането на гредореда, който действа като барабан. Как може да се подсили най-лесно? Върти ми се следната идея - върху всяка от гредите да се сложи втора на принципа на ресора - малко по-къса от оригиналната и да се захване някак си за горната - напр. както листовете на ресора за захванати един за друг със скоби? Така хем няма да се утежни твърде много конструкцията, хем интервенцията може да се направи от долния апартамент, без да се пипа горния. Дали това е постижимо на практика?
:?
kr1100 - майстор
Багерите да идват.
Не се занимавай. А и нищо не си обяснил като хората . От гредоред до такъв и от основи и зид до такива други огромна разлика.
Офф живея още в такава строена 1915г , основи и зидове над 60 см , "гредореда" е ЖП релси през около 60 см над мазе и първи етаж. Вибрации се усещат. Усещат се като мине и тежък камион. От земетресенията досега и това по-силното от Вранча някъде 1976/7г никакви щети, но вибрации си има.
Иначе лятото прохладно вътре.
И това е в централния център.
Заминава /от едната страна е 5 ет. кооперация , а от другата , ако не се включа 8 етажен блок с гаражи на 2 етажа. И се изнасям на уж спокойно място на 800м от табелата за града.
chapara - майстор
Аз пък смятам че вибрациите не са проблем в една къща. Въпрос на навик.
Иначе махаш пода и с метални релси изграждаш пруски свод.
Lutchezar - майстор
Акустика е това със звука и няма много общо с подсилване на гредореда. А вибрациите са почти друга тема.
bxd
Добре, ще се опитам да обясня по-подробно. Интересуват ме основните греди, които държат дюшемето. Те са през (да речем 50 см). Ако махна окачения таван, имам достъп до тях отдолу. Без да пипам нищо по конструкцията, за всяка греда просто искам да добавя по една по-къса (оригиналните са към 5 метра). Така се образува нещо като ресор (оригиналната греда е все едно горния, най-дълъг лист на ресора, а добавената греда е втори лист). Така получената "двойна" греда ще е много по-твърда и няма да пружинира толкова. Захващането би могло да стане с П или U скоби и сътоветните планки, точно както става при ресорите - в двата края на гредите. Според мен това е едно сравнително лесно за реализиране решение. Ето примерна картинка на ресор...

Прикачен файл

resor.gif
resor.gif (24.46 KиБ) Видяна 1331 пъти
chapara - майстор
Сложи напречни греди, дори метални, какви ресьори са ти влезнали в главата?
В другата посока какво е разстоянието? А бе хора, давайте повече информация когато задавате техн. въпрси!
Последна промяна от chapara на чет авг 22, 2024 4:42 pm, променено общо 2 пъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет авг 22, 2024 12:41 pmbxd написа:
Добре, ще се опитам да обясня по-подробно. Интересуват ме основните греди, които държат дюшемето. Те са през (да речем 50 см). Ако махна окачения таван, имам достъп до тях отдолу. Без да пипам нищо по конструкцията, за всяка греда просто искам да добавя по една по-къса (оригиналните са към 5 метра). Така се образува нещо като ресор (оригиналната греда е все едно горния, най-дълъг лист на ресора, а добавената греда е втори лист). Така получената "двойна" греда ще е много по-твърда и няма да пружинира толкова. Захващането би могло да стане с П или U скоби и сътоветните планки, точно както става при ресорите - в двата края на гредите. Според мен това е едно сравнително лесно за реализиране решение. Ето примерна картинка на ресор...
Изображение

Сигурен ли си, че това, което ти е таван на теб е именно греди и върху тях дюшеме, без нищо друго?

п.с. пишеш някви глупости, да знаеш
stefanjor - специалист
ср авг 21, 2024 5:59 pmbxd написа:
пружинирането на гредореда...
Основният проблем е пружинирането и ти искаш да го решиш, като "направиш" още една пружина?
Не се обиждай, но хората учат за това 5г. и пак не им стига.
Поне прочети малко литература по темата... ако не друго поне ще си разшириш общата култура.
Иначе поздравления за ентусиазма, но с ентусиазъм и писане по форуми някой път не е достатъчно :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Подсилване на гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: